8 Makanan Sihat yang Membuat Anda Lemak Cepat •

Sekiranya orang gemuk ingin menurunkan berat badan untuk mendapatkan berat badan yang ideal, begitu juga orang kurus. Orang kurus juga ingin mendapatkan berat badan yang ideal, mungkin salah satunya adalah anda. Salah satu cara yang biasanya dilakukan adalah dengan menambah bahagian makanan. Di samping itu, anda juga boleh memakan makanan di bawah ini supaya anda cepat gemuk, tetapi dengan cara yang sihat.

Berikut adalah makanan sihat yang dapat meningkatkan berat badan anda dengan cepat.

BACA JUGA: 4 Penyakit yang Membuat seseorang Tebal dan Tidak Boleh Lemak

1. Nasi

Makanan utama Indonesia ini dapat membantu anda dalam menambah berat badan. Dalam 100 gram beras (kira-kira satu sudu beras) terdapat 175 kalori dan 40 gram karbohidrat. Nasi adalah makanan yang padat kalori, mengandungi kalori dan karbohidrat yang cukup tinggi dalam satu hidangan. Tambahan apabila anda makan nasi, anda juga menambah pelbagai lauk. Oleh itu, kalori yang masuk ke dalam badan anda juga meningkat.

2. Daging merah

Siapa yang tidak suka stik? Hidangan daging merah panggang, ditambah dengan sos yang enak, dan disajikan dengan kentang goreng dan sayur-sayuran, menjadikannya hidangan yang lengkap dan lazat. Daging stik juga dapat menyumbang banyak kalori bagi anda yang ingin menambah berat badan. Anda juga boleh mendapat lemak jika makan daging berlemak, tentu ini juga menyumbang banyak kalori tambahan untuk anda.

Sebagai tambahan kepada kalori yang anda dapatkan, daging juga banyak mengandungi protein dan asid amino. Dalam 6 auns daging mengandungi 3 gram leucine asid amino. Leucine diperlukan untuk merangsang sintesis protein otot dan menambah tisu otot baru.

3. Kacang tanah

Kacang tanah adalah sumber protein sayuran. Walau bagaimanapun, dalam kacang, anda juga boleh menemui asid lemak omega-3, vitamin E, dan serat. Kacang juga memberikan kalori yang mencukupi. Badam, misalnya, dalam 100 gram dapat menyediakan 21 gram protein, 49 gram lemak, dan 575 kalori. Anda boleh menambahkan kacang tanah atau kacang yang diproses, seperti selai kacang, dalam makanan harian anda. Ini dapat membantu anda dalam menambah berat badan.

4. Alpukat

Alpukat adalah salah satu buah yang mengandungi lemak sihat. Oleh itu, alpukat termasuk dalam buah yang mempunyai banyak kalori. Buah ini tentunya dapat membantu anda dalam menambah berat badan. Satu alpukat seberat 200 gram dapat memberikan 322 kalori, 29 gram lemak, dan 17 gram serat. Anda boleh memakannya terus atau menambahkan buah ini ke dalam diet anda.

BACA JUGA, Benarkah Makan Tengah Hari Menjadikan Anda Lemak?

5. Susu

Minuman satu ini juga dapat membantu anda menambah berat badan, terutamanya jika anda minum susu krim penuh yang mengandungi lemak penuh. Susu mengandungi banyak nutrien, seperti protein, lemak, dan karbohidrat. Susu juga merupakan sumber kalsium yang baik untuk anda. Sekiranya anda tidak mahu meminumnya, anda boleh menambahkannya ke bijirin, puding, smoothie, dan lain lain.

6. Yogurt

Makanan sihat ini juga dapat membantu anda menambah berat badan, terutama jika anda memilih yogurt lemak penuh. Di samping itu, anda juga boleh menambahkan buah, kacang, madu, dan granola dalam segelas yogurt sebagai sarapan anda. Ini dapat membantu anda mendapatkan kalori tambahan.

7. Keju

Pelbagai jenis makanan yang popular kini dibungkus dengan keju cair. Siapa yang tidak suka makanan ini? Tidak ada yang sesuai untuk keenakannya, tetapi juga menjimatkan banyak kalori dan lemak. Bagi anda yang ingin menambah berat badan, ini boleh menjadi salah satu cara untuk anda. Satu ons keju cheddar, misalnya, mengandungi 113 kalori dan 9 gram lemak (6 gram lemak tepu). Keju juga merupakan sumber protein dan kalsium.

8. Buah kering

Anda mungkin sering melihat buah kering ini (seperti kismis) ditambahkan pada makanan, seperti kek, puding, yogurt, dan smoothie. Namun, jangan salah sangka bahawa buah ini mengandungi sedikit kalori. Sebenarnya, buah kering mengandungi lebih banyak kalori daripada buah segar. Dalam satu gelas buah kering mengandungi 5-8 kali lebih banyak kalori dan gula daripada satu gelas buah segar. Jadi, buah kering boleh menjadi penyelesaian yang baik bagi anda yang ingin menambah berat badan. Selain itu, buah kering juga mengandungi antioksidan serta vitamin dan mineral.

JUGA BACA: Orang yang makan terlalu cepat mendapat lemak dengan lebih mudah

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found