Panduan Lengkap Mencerahkan Kulit •

Kulit kusam masih merupakan salah satu masalah kulit yang paling sukar untuk diatasi. Selain daripada pelbagai faktor, setiap kaedah mencerahkan atau memutihkan kulit kusam tidak semestinya sesuai untuk semua orang.

Oleh itu, apakah kaedah ini dan bagaimana anda memilih kaedah yang sesuai untuk anda?

Cara mencerahkan kulit melalui tabiat harian

Gaya hidup, tabiat harian, untuk diet boleh mempengaruhi kesihatan kulit. Berikut adalah beberapa rawatan dan tabiat kulit yang dapat membantu mencerahkan kulit anda.

1. Makan banyak buah yang kaya dengan vitamin C

Vitamin C berfungsi dengan meningkatkan penghasilan kolagen sehingga kulit tegang dan bercahaya. Kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan produk penjagaan kulit mengandungi vitamin C selama 12 minggu dapat melambatkan gejala penuaan pramatang.

Vitamin ini terbukti dapat mengurangkan kedutan, mencegah kerosakan kulit, dan meningkatkan pengeluaran kolagen yang menjadi penyokong tisu kulit. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan jeruk, betik, mangga, dan jambu batu.

2. Melindungi kulit dari cahaya matahari

Sekiranya anda menginginkan kulit yang sihat dan bersinar, jangan biarkan kulit anda terkena sinar matahari terlalu lama. Sebabnya, pendedahan sinar ultraviolet dari sinar matahari boleh menyebabkan kulit kusam dan menjadikan warna kulit tidak sekata.

Oleh itu, sentiasa melindungi kulit anda dengan menggunakan produk pelindung matahari atau pelindung matahari yang mengandungi SPF 30 setiap kali anda keluar dari rumah. Gunakan terutamanya pada wajah dan lengan yang lebih kerap terkena cahaya matahari.

3. Cukup tidur

Apabila anda cukup tidur, badan anda berpeluang membina semula kolagen. Tidur yang mencukupi juga meningkatkan aliran darah di bawah kulit sehingga kulit mendapat nutrien. Oleh itu, pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap hari.

4. Bersenam secara berkala

Latihan meningkatkan keupayaan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan, termasuk tisu kulit. Kulit yang mendapat cukup oksigen dan nutrien akan kelihatan lebih sihat, lembab, dan berseri.

Anda boleh mendapatkan faedah ini hanya dengan melakukan senaman ringan. Sukan terbaik untuk kulit termasuk berjoging, berjalan, berenang, dan berbasikal. Lakukan rutin sekurang-kurangnya tiga hari seminggu untuk mendapatkan hasilnya.

5. Memenuhi keperluan cecair badan

Cara mudah lain untuk mencerahkan kulit adalah dengan memenuhi keperluan cecair. Air mengekalkan kelembapan kulit dan mengekalkan tisu kolagen. Kedua-dua perkara ini memainkan peranan penting dalam menjadikan kulit kelihatan lembut, lebat, dan berseri.

Sumber cecair terbaik untuk kulit adalah air, sayur-sayuran, dan buah-buahan. Elakkan cecair dalam bentuk minuman beralkohol kerana alkohol mempunyai sifat menarik air. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menjadikan kulit kering, kasar, dan kusam.

6. Makan makanan yang kaya dengan vitamin

Kulit memerlukan banyak nutrien dan antioksidan untuk mempertahankan bentuk dan fungsinya, menangkal radikal bebas, dan menghasilkan kolagen. Vitamin B (biotin), vitamin C, dan vitamin E adalah beberapa jenis vitamin yang sangat baik untuk kulit.

Anda boleh mendapatkan semua nutrien ini dari makanan sihat dalam bentuk sayur-sayuran, buah, dan kacang-kacangan. Beberapa contoh makanan terbaik untuk kulit termasuk:

 • tomato,
 • lobak merah,
 • sayur hijau,
 • sayang,
 • wain,
 • alpukat,
 • minyak zaitun, dan
 • kacang badam.

Cara mencerahkan kulit dengan rutin penjagaan kulit

Manfaat mengubah gaya hidup yang anda jalani akan lebih optimum apabila disertai dengan rutin penjagaan kulit. Berikut adalah beberapa perkara yang berkaitan dengan rutin penggunaan produk penjagaan kulit yang dapat membantu mengatasi kulit kusam.

1. Mandi dan cuci muka

Salah satu penyebab kulit kusam adalah liang pori yang tersumbat. Jadi, jaga kebersihan kulit anda dengan mandi sekurang-kurangnya sekali sehari dan cuci muka dua kali sehari. Aktiviti ini membantu mengelakkan liang tersumbat akibat kotoran dan minyak.

Semasa mandi atau mencuci muka, pilih sabun pembersih yang sesuai dengan jenis kulit anda. Gunakan sabun ringan yang minimum dalam bahan tambahan kimia agar kulit tidak kering.

2. Menggunakan pelembap

Pelembap adalah keperluan penting untuk mendapatkan kulit yang bersinar. Gunakan pelembap dalam 2-3 minit setelah mandi dan mencuci muka sehingga kandungan di dalamnya dapat segera memerangkap sisa air yang memasuki kulit.

Pastikan anda memilih pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda. Walaupun kulit anda berminyak, anda masih perlu menggunakan pelembap. Sudah tentu, anda mesti memilih pelembap untuk kulit berminyak yang tidak menyumbat liang.

3. Menggunakan produk penjagaan kulit mengandungi vitamin C

Vitamin C membantu mencegah penuaan kulit dan menyamarkan bintik hitam dan coklat pada kulit. Vitamin ini juga mengurangkan pengeluaran melanin yang berlebihan yang dapat memperburuk masalah kulit kusam pada beberapa orang.

Jadi, jangan lupa menambahkan vitamin C ke rutin anda penjagaan kulit Anda. Pilih produk dengan kandungan vitamin C yang tinggi dan gunakannya secara berkala untuk mendapatkan hasil yang optimum.

4. Menggunakan asid kojik

Ramai orang mencerahkan dan memutihkan kulit dengan menggunakan asid kojik. Sebatian ini digunakan sebagai agen pencerah kulit kerana mampu menghambat fungsi enzim tertentu yang diperlukan dalam pembentukan melanin.

Anda boleh mendapatkan asid kojik dalam pelbagai produk, termasuk topeng dan pencuci muka. Secara amnya, diperlukan 2-6 minggu untuk melihat kesannya pada kulit kusam.

5. Mengelupas

Pengelupasan adalah elemen yang sangat penting dalam mencerahkan kulit. Dengan pengelupasan, anda membuang lapisan sel kulit mati yang menjadikan kulit anda kelihatan kering dan kusam.

Anda boleh mengelupas dengan dua cara, iaitu menggunakan mekanikal gosok atau secara kimia dengan toner yang mengandungi AHA dan BHA. Lakukan secara berkala seminggu sekali untuk mendapatkan wajah yang lebih putih.

6. Jangan keterlaluan

Elakkan menggunakan terlalu banyak produk penjagaan atau kecantikan. Ini sebenarnya boleh menjadikan kulit anda tidak sihat kerana produk kecantikan yang anda beli tidak semestinya sesuai untuk kulit anda, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Cara mencerahkan kulit dengan mandi

Mandi yang rajin tidak semestinya menjadikan kulit anda putih pada masa yang sama. Namun, cara mandi yang betul dapat menghilangkan kotoran dan sel kulit mati sehingga kulit anda kelihatan lebih putih dan bersih.

Berikut adalah beberapa kaedah untuk mandi dengan betul agar kulitnya putih.

1. Mandi air sejuk

Sekiranya anda ingin kulit putih bercahaya, penyelesaiannya adalah dengan mandi air sejuk. Hujan sejuk dapat menyempitkan saluran darah di kulit untuk sementara waktu, sehingga menyempitkan liang dan mengurangkan kemerahan.

Menutup liang juga dapat mengelakkan kotoran masuk dengan mudah. Kotoran adalah penyebab utama kulit kusam. Kulit yang sentiasa bersih dari kotoran akan menjadikan anda kelihatan lebih putih dan cerah.

2. Menggosok kulit sebelum mandi

Menggosok kulit sebelum mandi adalah cara mudah untuk memutihkan kulit kusam. Proses ini akan membuang lapisan sel kulit mati. Kulit juga dapat tumbuh semula dan lapisan atas selalu dipenuhi dengan sel-sel baru yang sihat.

Gunakan sikat gosok yang diperbuat daripada serat semula jadi. Pilih sikat dengan pegangan panjang yang dapat menjangkau seluruh badan anda. Selepas itu, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Mulailah menggosok dari telapak kaki anda, kemudian mulailah.
 2. Gosokkan kulit anda dengan gerakan bulat lebar mengikut arah jam.
 3. Gosokkan dengan lembut pada kulit yang nipis, dan berikan tekanan ringan pada kulit yang lebih tebal (contohnya tapak kaki). Elakkan kulit yang mengalami ruam, luka, atau jangkitan.
 4. Setelah menggosok seluruh kaki, gosokkan seluruh lengan ke ketiak.
 5. Setelah selesai menggosok ke seluruh badan, mandi air sejuk untuk menghilangkan lapisan kulit mati.
 6. Keringkan badan anda, kemudian sapukan pelembap semula jadi seperti minyak kelapa.

3. Pilih produk penjagaan yang betul

Banyak orang fokus mencari cara yang betul untuk mandi sehingga kulit mereka kelihatan putih, tetapi tidak memperhatikan produk yang digunakan. Sebenarnya, produk tertentu dapat menjadikan kulit kering dengan cepat, mengelupas, dan terkumpul, menyebabkan kulit kusam.

Beberapa produk lain bahkan boleh menyebabkan kerengsaan dan beracun pada kulit. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memperhatikan kandungan produk yang anda gunakan. Hadkan penggunaan produk penjagaan yang mengandungi ramuan di bawah.

 • Wangian
 • Parabens
 • Phthalates
 • Styrene
 • Triclosan
 • Penyulingan petroleum
 • Hydroquinone
 • Resortcinol
 • p-Phenylenediamine
 • Talcum

4. Elakkan mandi dengan air suam terlalu lama

Mandi dengan air suam mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Namun, mandi air panas terlalu lama dapat menghilangkan kulit minyak semula jadi, menjadikan kulit kelihatan kusam. Kotoran juga boleh memasuki liang pori yang terbuka.

Sekiranya anda ingin mandi air suam, jangan melebihi 5-10 minit. Elakkan juga mandi dengan air yang terlalu panas. Selepas 10 minit, bilas badan anda dengan air suam dan keringkan segera dengan tuala.

Rawatan kulit kusam di klinik doktor pakar

Langkah ini biasanya diambil ketika perubahan gaya hidup dan penggunaan penjagaan kulit tidak memberikan hasil. Rawatan oleh pakar dermatologi agak selamat, tetapi anda harus berjumpa sebelum memilih kaedah ini.

Doktor akan memerhatikan keadaan kulit anda untuk menentukan jenis rawatan yang sesuai. Selepas proses perundingan, doktor mungkin akan mencadangkan satu atau lebih kaedah berikut.

1. Suntikan pemutih

Semakin banyak jumlah pigmen melanin dalam tisu kulit, semakin gelap warna kulitnya. Kulit kusam sebenarnya tidak disebabkan oleh melanin tinggi, tetapi tidak sedikit yang mengambil cara ini untuk menjadikan kulit mereka kelihatan lebih putih.

Memberi suntikan mempunyai kesan langsung pada kulit. Prosedur ini bertujuan untuk mengurangkan jumlah pigmen melanin sehingga kulit anda kelihatan lebih putih dan bersinar secara beransur-ansur.

Namun, anda perlu berhati-hati. Glutathione, komponen utama suntikan pemutihan, boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Kesan yang dilaporkan termasuk keguguran rambut, bintik-bintik putih pada kuku, mati rasa, dan gejala kemurungan dan kegelisahan.

2. Mandi putih sebagai cara mencerahkan kulit

Ini adalah salah satu cara untuk memutihkan kulit melalui teknologi yang paling sering diandalkan. Doktor tidak boleh melakukannya secara sembarangan kepada pesakit. Terdapat sebilangan kriteria mandi putih yang selamat dan disyorkan, seperti berikut.

 • Selepas mandi, kulit putih harus sihat, tidak terbakar sinar matahari, berbintik-bintik, atau berbintik-bintik.
 • Bahan untuk mandi putih mestilah 100% semula jadi dan wangi.
 • Mandi putih semestinya membantu mencerahkan kulit dan tidak menguning rambut badan.

Setelah menyelesaikan rawatan, anda harus meningkatkan perlindungan kulit setiap hari, seperti memakai cermin mata hitam, pelindung matahari, losyen, dan lain lain. Anda juga harus menjalani mandi putih semula dalam 1-2 bulan untuk mengekalkan warna kulit.

3. Dermabrasi

Dermabrasion merawat kulit kusam dengan membuang lapisan atas kulit yang mengandungi sel kulit mati. Kaedah ini pada dasarnya adalah pembedahan pengelupasan kulit. Prosedur ini dilakukan dengan alat khas yang berputar untuk mengelupas kulit mati.

4. Cryotherapy

Cryotherapy adalah prosedur perubatan untuk membuang tisu yang tidak normal dari kulit. Doktor menggunakan nitrogen cair untuk membekukan sel kulit mati. Sel-sel ini akan musnah sehingga sel-sel sihat baru di bawahnya dapat muncul.

5. Kulit laser muncul semula

Kaedah penyebaran semula kulit laser membantu memutihkan kulit dengan menghilangkan lapisan kulit mati. Sel-sel mati dikikis dengan teliti menggunakan sinar laser. Sel-sel kulit baru yang tumbuh kemudian menghasilkan permukaan kulit yang lebih kencang, lebih muda, dan lebih berseri.

6. Mikrodermabrasi

Microdermabrasion menggunakan alat khas dengan hujung kasar yang akan mengikis lapisan kulit mati dan sel kulit yang rosak. Kaedah ini dapat merawat kulit kusam, meratakan warna kulit dan permukaan, serta menghilangkan tanda-tanda penuaan.

7. Kulit kimia

Prinsip kaedah kulit kimia sama seperti pengelupasan, yang menghilangkan lapisan kulit mati sehingga sel-sel yang sihat di bawahnya dapat sampai ke permukaan kulit. Perbezaannya adalah, anda akan menggunakan bahan kimia dari doktor untuk mengelupas.

Terdapat banyak cara untuk mencerahkan kulit kusam, dari perubahan gaya hidup, rutin penjagaan kulit, untuk rawatan di pakar. Agar rawatan dapat memberikan hasil yang optimum, jangan lupa untuk mengetahui faedahnya dan berjumpa doktor jika perlu.

Recent Posts