Kenali 8 Gejala Kanser Limfoma (Limfoma) •

Manusia mempunyai sistem limfa atau limfa yang tersebar ke seluruh badan dan berperanan dalam sistem imun atau imuniti. Apabila limfosit (sel darah putih) di dalamnya berkembang secara tidak normal, keadaan ini boleh menjadi barah, iaitu kanser limfa atau limfoma. Apakah tanda dan gejala barah kelenjar getah bening yang mungkin berlaku?

Kenali tanda dan gejala barah kelenjar getah bening

Kanser limfoma atau limfa mempunyai puluhan jenis atau jenis, yang dikelompokkan menjadi dua kategori luas, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Setiap jenis limfoma boleh menyebabkan gejala atau ciri yang berbeza. Sebenarnya, beberapa jenis limfoma mungkin tidak menyebabkan gejala pada penderita, terutama pada tahap 1 atau awal limfoma.

Namun, secara umum, gejala dan ciri barah kelenjar getah bening yang mungkin berlaku adalah seperti berikut:

1. Bengkak di kelenjar getah bening

Limfoma atau barah limfa adalah sejenis barah darah yang berkembang dalam sistem limfa. Sistem limfa ini tersebar ke seluruh badan yang merangkumi kelenjar getah bening, limpa, saraf tunjang, dan kelenjar timus.

Apabila limfoma berlaku, sel limfosit yang tidak normal berkembang dan berkumpul di kelenjar getah bening. Ini kemudian boleh menyebabkan pembengkakan pada kelenjar getah bening, terutama di kawasan leher, ketiak, atau pangkal paha.

Kelenjar getah bening ini biasanya bulat, terasa lembut, boleh bergerak ke sentuhan, dan biasanya tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit mengadu sakit di benjolan, terutama setelah minum alkohol.

Namun, perlu diingat, pembengkakan pada kelenjar getah bening tidak selalu menjadi ciri barah limfa. Keadaan ini juga dapat menjadi gejala jangkitan lain, seperti selesema, jangkitan kulit, atau dari minum ubat tertentu.

Kelenjar getah bening yang bengkak akibat jangkitan ringan secara amnya akan kembali normal dalam 2-3 minggu. Walau bagaimanapun, jika bengkak yang anda alami tidak bertambah baik selepas itu atau bertambah besar, anda harus segera berjumpa doktor.

2. Keletihan yang tidak hilang

Anda mungkin merasa letih setelah seharian melakukan aktiviti. Dalam keadaan ini, rehat dan tidur biasanya cukup untuk mengembalikan tenaga anda.

Namun, jika rasa letih anda berlanjutan dan tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor. Ini bukan selalu merupakan tanda atau gejala barah kelenjar getah bening, tetapi tidak menyakitkan untuk mengetahui punca keadaannya.

3. Demam dan berpeluh pada waktu malam

Demam boleh berlaku kerana jangkitan pada badan anda. Namun, demam boleh muncul disebabkan barah limfoma atau limfoma. Sebabnya, sel limfoma dapat menghasilkan bahan kimia tertentu yang meningkatkan suhu badan anda.

Dilaporkan dari Lymphoma Action, limfoma boleh menyebabkan kenaikan suhu badan hingga 38 ° C. Biasanya, demam sebagai simptom barah kelenjar getah bening akan datang dan berterusan.

Demam ini juga boleh menyebabkan badan anda berpeluh pada waktu malam ketika tidur. Peluh yang anda keluarkan cukup berat untuk merendam pakaian yang anda pakai dan cadar anda.

4. Berat badan tanpa sebab tertentu

Satu lagi gejala dan tanda barah kelenjar getah bening, iaitu penurunan berat badan yang berlaku dengan cepat, dalam jangka pendek, walaupun anda tidak menjalani diet. Ini biasanya berlaku pada jenis limfoma yang agresif, atau dengan sel barah yang berkembang pesat.

Keadaan ini boleh berlaku kerana limfoma atau sel barah akan menguras sumber tenaga di dalam badan anda. Di samping itu, badan anda akan menggunakan banyak tenaga untuk menyingkirkan sel barah.

Secara amnya, berat pesakit dengan limfoma akan kehilangan lebih dari 10 peratus daripada jumlah berat badan mereka, dalam masa 6 bulan. Oleh itu, anda harus segera menghubungi doktor sekiranya ini berlaku kepada anda.

5. Kulit gatal

Kulit gatal boleh terjadi kerana beberapa perkara, seperti alergi atau keadaan kulit tertentu, seperti eksim atau psoriasis. Namun, kulit gatal boleh menjadi salah satu ciri barah kelenjar getah bening.

Ia biasanya berlaku pada 1 dari 3 orang dengan limfoma Hodgkin dan 1 daripada 10 orang dengan limfoma bukan Hodgkin. Kawasan kulit yang gatal umumnya terdapat di sekitar kelenjar getah bening yang terkena sel barah, pada kaki bawah, atau seluruh badan.

Ini boleh berlaku kerana bahan kimia yang dikeluarkan oleh sistem kekebalan tubuh, sebagai reaksi terhadap sel barah. Bahan ini merengsakan saraf di kulit anda, menyebabkan gatal-gatal.

6. Batuk dan sesak nafas

Batuk, sesak nafas, bahkan sakit di dada boleh muncul sebagai gejala barah limfoma atau limfoma akibat kelenjar getah bening di kawasan dada. Kelenjar getah bening yang membengkak menekan saluran udara, paru-paru, atau saluran darah, menyebabkan gejala ini.

Gejala ini biasa berlaku pada pesakit dengan limfoma Hodgkin dan beberapa jenis limfoma bukan Hodgkin (terutama pada sel barah yang berkembang pesat).

7. Rasa seperti kenyang di perut

Limfoma juga boleh berkembang di kelenjar getah bening di perut atau di sistem limfa di hati atau limpa. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan limpa dan anda juga mungkin merasa sakit di bahagian kiri tulang rusuk, kembung, atau merasa anda kenyang walaupun anda hanya makan sedikit makanan.

Perut anda mungkin terasa kenyang atau kembung jika limfoma telah mempengaruhi hati anda dan membuat perut anda kembung. Tanda-tanda atau gejala kanser kelenjar getah bening lain juga boleh berlaku jika limfoma anda mempengaruhi perut, seperti sakit perut, cirit-birit, muntah, atau sembelit.

8. Pening, sakit kepala, sawan dan gejala lain

Sebagai tambahan kepada ciri dan tanda di atas, terdapat beberapa gejala limfoma lain yang mungkin berlaku, walaupun sangat jarang berlaku. Gejala ini termasuk sawan, pening, sakit kepala, atau kelemahan pada kaki dan lengan. Keadaan ini biasanya berlaku apabila limfoma anda bermula atau merebak ke otak atau sistem saraf.

Anda juga mungkin merasa sakit pada bahagian tertentu badan anda, bergantung pada tempat limfoma anda berkembang atau merebak. Apabila limfoma menyerang tulang (jarang), ia boleh menyebabkan sakit pada tulang yang terkena.

Gejala di atas memang serupa dengan ciri penyakit biasa. Oleh itu, keadaan ini mungkin sukar dikesan.

Namun, anda harus segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada perubahan atau gejala yang terus berlaku dan tidak hilang. Sekiranya barah dijumpai masih pada peringkat awal, kemungkinan sembuh dari penyakit ini cukup besar.

Recent Posts