8 Kesan Buruk dari Keibubapaan yang Terlindung

Adakah anda tahu bahawa ibu bapa yang terlalu melindungi itu buruk bagi anak-anak mereka? Dalam Journal of Child and Family Studies, gaya keibubapaan ini juga dikenali sebagai keibubapaan helikopter . Apakah kesannya terhadap perkembangan anak? Lihat ulasan berikut, ya!

Apakah keibubapaan yang terlalu melindungi?

Keibubapaan yang terlalu melindungi adalah keibubapaan yang terlalu melindungi anak-anak. Biasanya dilakukan oleh ibu bapa yang terlalu risau akan risiko dan bahaya yang akan dialami oleh anak-anak mereka.

Beberapa contoh keibubapaan yang terlalu melindungi termasuk:

 • melarang kanak-kanak bermain di taman kerana takut kotor dan terluka,
 • tidak mahu mengajar anak-anak menunggang basikal kerana takut anak jatuh,
 • sentiasa mahu memantau pergerakan anak,
 • dan lain-lain.

Kesan buruk kepada anak-anak kerana keibubapaan yang terlalu melindungi

Apa-apa yang berlebihan ( berakhir ) pastinya tidak baik. Begitu juga dengan keibubapaan.

Malah keibubapaan yang terlalu melindungi sebenarnya mempunyai kesan negatif lebih banyak daripada kesan positif.

Apakah kesan negatif yang boleh timbul daripada keibubapaan yang terlalu melindungi?

1. Kanak-kanak menjadi pemalu dan tidak yakin

Ketakutan ibu bapa yang berlebihan akan membuatkan anak-anak berasa takut juga. Kesannya, anak-anak menjadi tidak selamat ketika melakukan perkara di luar pengawasan ibu bapa mereka.

Ia tidak hanya memberi kesan ketika anda masih muda, gaya keibubapaan yang diterapkan juga akan membawa ke dewasa dan membentuk keperibadian anak.

Menurut jurnal yang diterbitkan oleh Cambridge University Press, anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang terlalu melindungi akan tumbuh menjadi putus asa, takut mengambil risiko, tidak aman dan kurang inisiatif.

2. Sukar untuk menyelesaikan masalah itu sendiri

Lauren Feiden, ahli psikologi dari Amerika Syarikat (AS) menyatakan bahawa terlalu melindungi keibubapaan boleh menjadikan anak-anak terlalu bergantung pada ibu bapa dan sukar menangani masalah dengan sendiri.

Di samping itu, anak menjadi sukar untuk membuat keputusan kerana ibu bapa terlalu terlibat sekiranya dia menghadapi kesukaran.

Ini akan menjadikan anak-anak akan sentiasa bergantung pada ibu bapa dalam menentukan atau menyelesaikan masalah dalam kehidupan mereka.

3. Mudah berbohong

Ibu bapa yang terlalu melindungi cenderung mengehadkan pergerakan anak mereka. Walaupun kanak-kanak memerlukan kebebasan untuk mengembangkan diri.

Sekiranya mereka merasa terlalu terhad, anak akan mencari celah dan akhirnya berbohong untuk melepaskan diri dari kekangan orang tua.

Di samping itu, anak-anak berbohong kerana ingin mengelakkan hukuman kerana melakukan perkara yang tidak sesuai dengan kehendak ibu bapa mereka.

4. Mudah gelisah atau cemas

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Kiri Clarke dari University of Reading di England, ia menunjukkan bahawa kegelisahan ibu bapa mempunyai kesan yang signifikan terhadap kegelisahan dan bahkan meningkatkan gejala kegelisahan pada anak-anak mereka.

Kajian ini dilakukan pada 90 kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun. Hasil kajian menunjukkan bahawa 60 kanak-kanak mengalami gangguan kecemasan yang disebabkan oleh kegelisahan yang berlebihan dari ibu bapa mereka.

5. Mudah tertekan kerana takut salah

Tinjauan yang dilakukan oleh Center for Collegiate Mental Health di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa masalah psikiatri sangat biasa berlaku di kalangan pelajar kolej.

Kira-kira 55 peratus pelajar mahukan kaunseling mengenai gejala kegelisahan, 45% mengenai kemurungan, dan 43% mengenai tekanan.

Nampaknya, salah satu faktor penyumbang adalah pengawasan ibu bapa terhadap aktiviti akademik dan bukan akademik anak-anak.

Risiko pengawasan yang berterusan menyebabkan anak mudah stres kerana takut melakukan kesalahan.

6. Berisiko menjadi mangsa buli

Menurut kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi dari University of Warwick, kanak-kanak yang dibesarkan dengan ibu bapa yang salah lebih cenderung menjadi mangsa buli di sekolah.

Keibubapaan yang salah merangkumi keibubapaan yang cuai atau terlalu melindungi.

Selain meningkatkan keibubapaan, psikologi juga menasihati ibu bapa untuk menjalin komunikasi yang baik dengan anak-anak mereka untuk mengelakkan buli di persekitaran sekolah.

7. Meningkatkan risiko skizofrenia

Junpei Ishii, seorang psikiatri dari Pusat Perubatan Universiti Katsushika menjelaskan hubungan antara skizofrenia dan keibubapaan yang salah, terutamanya keibubapaan yang terlalu melindungi.

Penyelidikan yang dilakukan pada pesakit skizofrenia menunjukkan bahawa 35% pesakit yang dirawat dengan cara yang terlalu melindungi mengalami kesukaran untuk sembuh dari penyakit ini.

8. Berpotensi menyebabkan kemurungan

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh University of Tennessee terhadap sebilangan pelajar di Amerika Syarikat, ini menunjukkan bahawa mereka yang dibesarkan secara berlebihan pada masa kanak-kanak berisiko mengalami kemurungan.

Gangguan depresi pada pelajar tidak dapat dipandang rendah. Ini kerana kemurungan boleh mencetuskan keinginan untuk mengambil ubat penenang yang berisiko membahayakan kesihatan.

Bagaimana cara menukar keibubapaan yang terlalu melindungi?

Pada dasarnya, melindungi kanak-kanak adalah perkara yang baik. Namun, berlebihan telah terbukti membawa kepada banyak kesan buruk.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keibubapaan anak-anak. Anda boleh menetapkan batas sambil memberi kebebasan dalam bahagian yang seimbang.

Michael Ungar, ahli psikologi dari Universiti Dalhousie Kanada, mencadangkan agar ibu bapa memberikan tugas dan tanggungjawab mudah kepada anak-anak mereka ketika mereka semakin tua.

Untuk lebih jelasnya, anda boleh menggunakan petua berikut.

 • Ajar tanggungjawab kepada anak-anak, seperti meminta mereka membeli-belah di gerai sambil memerhatikannya dengan senyap.
 • Latih kebebasan anak-anak, misalnya dengan membiarkan mereka bersekolah sendiri.
 • Bantu menenangkan anak ketika menghadapi situasi buruk.
 • Memberi peluang kepada anak-anak untuk menghadapi dan menyelesaikan masalah mereka sendiri.
 • Menyokong anak-anak untuk melakukan perkara positif yang mereka suka.
 • Berikan pemahaman bahawa kegagalan adalah sesuatu yang mesti dihadapi dan dijadikan pengajaran.
 • Membangun komunikasi yang baik, salah satunya adalah dengan mendengar cerita anak-anak.
 • Bersikap tegas ketika anak melintasi batas yang telah ditetapkan, misalnya pulang lewat malam tanpa memberitahu terlebih dahulu.
 • Jangan mudah risau dan percaya pada kematangan anak anda sehingga dia dapat berkembang dengan baik.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found