Mengenal Berbagai Jenis Ujian Buta Warna |

Katanya, rabun warna menjadikan seseorang hanya melihat warna hitam dan putih. Benar jika yang dimaksudkan adalah buta warna total. Namun, tidak semua orang buta warna. Sebilangan besar kes buta warna sebenarnya adalah buta warna separa, yang sukar dibezakan antara warna merah, hijau, atau biru. Untuk menentukan jenis yang anda miliki, anda perlu melakukan pemeriksaan buta warna. Seperti apa ujian buta warna?

Pelbagai jenis ujian buta warna

Buta warna berlaku kerana penurunan fungsi atau kehilangan sel kerucut di retina. Kerosakan pada sel kerucut di retina menyebabkan mata tidak dapat mengesan warna dengan betul.

Keadaan ini umumnya disebabkan oleh faktor genetik atau keturunan. Penyakit tertentu yang menyerang fungsi mata dan terdedah kepada bahan kimia berbahaya juga boleh menjadi penyebab gangguan penglihatan ini.

Namun, banyak yang tidak menyedari bahawa mereka buta warna kerana mereka terbiasa menganggap warna tertentu sama dengan apa yang dilihat oleh mata mereka.

Sebenarnya, beberapa pekerjaan atau bidang pengajian di kolej memerlukan seseorang dapat melihat warna dengan jelas.

Oleh itu, ujian tertentu perlu dilakukan untuk mengetahui keadaan rabun warna.

Ujian biasa dilakukan untuk kebutaan separa warna dengan mengenali corak yang terbentuk dari titik berwarna, iaitu ujian Ishihara.

Walau bagaimanapun, terdapat sekurang-kurangnya 4 jenis ujian yang perlu dilakukan oleh pakar oftalmologi untuk mendiagnosis gangguan penglihatan warna.

1. Ujian buta warna Ishihara

Seperti namanya, penemu ujian buta warna adalah Shinobu Ishihara, pakar oftalmologi dari Jepun. Ujian ini paling kerap digunakan untuk mengesan buta warna separa, terutamanya dalam buta warna merah-hijau.

Ujian Ishihara terdiri daripada 24 halaman, mengandungi gambar dalam bentuk titik warna yang membentuk pola nombor. Tujuan ujian ini adalah untuk membaca nombor yang terdiri daripada titik berwarna.

Semasa ujian, anda perlu menutup sebelah mata semasa anda membaca nombornya dan doktor juga mungkin meminta anda mengesan corak titik berwarna yang membentuk nombor tersebut.

Pada gambar dalam ujian Ishihara terdapat angka yang hanya dapat dibaca oleh orang yang mempunyai penglihatan normal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga gambar yang jumlahnya dapat dibaca oleh orang dengan mata normal, orang dengan buta warna separa, dan orang dengan buta warna total.

Sekiranya anda mengalami buta warna merah-hijau separa, anda akan sukar membaca beberapa halaman. Anda akan mendapat jawapan yang berbeza daripada orang yang mempunyai penglihatan normal.

Sebenarnya, anda mungkin tidak melihat nombor sama sekali.

Walau bagaimanapun, beberapa halaman bertujuan untuk dibaca hanya oleh orang yang mempunyai buta warna separa.

Pada bahagian ini, orang yang mempunyai penglihatan normal biasanya tidak melihat nombor, sebaliknya, orang dengan buta warna separa melihat angka.

2. Hardy-Rand-Rittler (HRR)

Ujian buta warna ini pertama kali ditemui pada tahun 1945 dan dapat digunakan untuk mengesan semua jenis buta warna separa (merah, hijau, dan biru).

Ujian HRR terdiri daripada 4 bahagian utama dan hasil setiap ujian akan digunakan untuk menentukan jenis gangguan warna yang anda alami.

Dalam ujian ini, anda akan diminta untuk melihat beberapa bentuk gambar, seperti segitiga atau bulatan.

Selain digunakan sebagai metode penyaringan buta warna, tes ini juga dapat digunakan untuk mengesan penurunan penglihatan warna yang menyertai beberapa penyakit mata.

Salah satu contoh penyakit mata yang dapat dikesan dengan ujian HRR adalah neuropati optik.

3. Farnsworth-Munsell 100-hue (Ujian Hue)

Tidak seperti ujian buta warna yang lain, ujian Hue terdiri daripada 85 gradasi warna yang disusun dalam 4 baris. Ujian dilakukan dengan menyusun warna sehingga membentuk gradasi.

Doktor biasanya akan meminta anda menyusun gradasi warna pelangi, iaitu merah, oren, kuning, hijau, biru, indigo, dan ungu.

Hasilnya akan ditambah untuk melihat seberapa parah atau ringannya gangguan warna.

Sekiranya anda menghadapi masalah menilai warna ini, anda mungkin menghadapi masalah penglihatan warna.

Dilaporkan dari National Eye Institute, ujian Hue biasanya dilakukan untuk mengesan kelainan penglihatan warna untuk kelayakan profesional jurugambar dan pereka grafik.

4. Ujian rabun warna dengan anomaloskopi

Tidak seperti ujian buta warna yang lain, pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan instrumen khas yang berbentuk seperti mikroskop, iaitu anomalioskop.

Pemeriksaan buta warna menggunakan anomalioskop adalah jenis ujian penglihatan warna yang paling tepat.

Dalam ujian ini, anda akan diminta untuk memadankan warna dengan warna di anomaloskop dengan memutar beberapa butang pada instrumen.

Pada alat tersebut terdapat lingkaran yang terbahagi kepada dua warna, iaitu merah-hijau dan kuning. Anda perlu menunjukkan warna yang serupa dengan dua bahagian bulatan.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan buta warna, doktor boleh melakukan pemeriksaan mata lengkap atau ujian lain untuk menentukan penyebab sebenar gangguan penglihatan warna.

Sekiranya rabun warna disebabkan oleh penyakit tertentu atau kesan sampingan ubat, hasil pemeriksaan akan digunakan sebagai panduan bagi doktor untuk menentukan cara merawat rabun warna dengan betul.

Recent Posts