Kenali Perbezaan Antara Migrain dan Sakit Kepala •

Anda mungkin biasa dengan sakit kepala yang hanya muncul di satu sisi. Tidak hairanlah Anda menyebutnya migrain, kerana di Indonesia, migrain identik dengan sakit kepala. Sebenarnya, apa yang anda rasakan mungkin sakit kepala cluster, atau sakit kepala cluster, yang hanya berpusat pada satu bahagian kepala. Jadi, apa perbezaan antara migrain dan sakit kepala?

Perbezaan antara migrain dan sakit kepala

Sakit kepala, aka sakit kepala kluster, adalah sejenis sakit kepala yang dicirikan oleh rasa sakit yang tiba-tiba muncul di belakang mata atau kawasan di sekitar mata, tetapi hanya di satu sisi kepala. Kesakitan boleh berlangsung sekurang-kurangnya 15 minit hingga tiga jam.

Migrain, sebaliknya, adalah sakit kepala yang berulang diikuti oleh rasa sakit yang biasanya teruk dan sering melemahkan. Kesakitan berdenyut dengan kuat atau dalam bentuk kesakitan yang melampau seperti terkena objek keras.

Migrain sering berlaku di satu bahagian kepala. Walau bagaimanapun, keadaan ini diklasifikasikan sebagai gangguan neurologi keturunan kerana ketahanan yang lebih rendah terhadap rangsangan penyebab migrain, berbeza dari sakit kepala biasa atau sakit kepala kelompok.

Ciri-ciri serangan migrain

Sebilangan orang mengalami loya, muntah, atau kepekaan terhadap bunyi bising atau cahaya semasa serangan migrain. Serangan migrain yang teruk boleh berlangsung dari empat jam hingga tiga hari.

Migrain boleh berlaku dengan atau tanpa aura. Aura adalah gangguan persepsi yang dialami oleh penderita, misalnya mencium bau aneh, melihat cahaya terang, garis atau "bintang", atau suara yang sebenarnya tidak ada. Penderita mungkin mengalami kesukaran untuk bercakap atau kemahiran asas lain (seperti menulis atau membaca). Kehilangan penglihatan sementara pada satu sisi mata juga biasa terjadi.

Aura boleh mula muncul 10 minit hingga sehari sebelum serangan migrain berlaku. Dalam beberapa kes, penghidapnya mungkin hanya mengalami aura tanpa diikuti dengan serangan migrain. Migrain dengan aura cenderung lebih ringan dan tidak membuat penghidapnya keletihan, berbanding dengan serangan migrain secara tiba-tiba tanpa aura.

Keadaan ini diklasifikasikan sebagai teruk sekiranya loya, sakit kepala, dan gejala lain menghalang penghidapnya melakukan aktiviti normal. Migrain juga dikatakan teruk jika penghidapnya mempunyai sejarah sekurang-kurangnya 2-5 serangan dengan corak yang sama.

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami serangan migrain?

Selama bertahun-tahun, doktor dan saintis percaya bahawa migrain berkaitan dengan pembengkakan dan penyempitan saluran darah di permukaan otak.

Para penyelidik kini dapat menentukan bahawa saluran darah yang bengkak adalah salah satu daripada banyak rantai penyebab migrain, tetapi ini bukan penyebab utamanya. Apa yang mereka tahu pasti adalah bahawa migrain adalah gangguan neurologi keturunan.

Sekiranya salah seorang ibu bapa anda mempunyai sejarah serangan migrain, anda berpeluang menghidap 50%. Sekiranya kedua ibu bapa anda mempunyai sejarah ini, peluang anda meningkat menjadi 70 peratus.

Para penyelidik percaya bahawa migrain disebabkan oleh aktiviti biokimia abnormal saraf kranial terbesar badan dan penjana isyarat kesakitan, saraf trigeminal. Perubahan molekul ini pada saraf trigeminal cepat merebak ke tisu saraf halus di sekitarnya.

Apa yang berlaku di kepala kita semasa serangan migrain?

Mekanisme kesakitan umumnya bermula dari rangsangan yang diterima oleh saraf trigeminal, menyebabkan pelepasan sejumlah neurotransmitter, termasuk serotonin yang dikaitkan dengan perubahan mood dan dopamin. Pelepasan neurotransmitter ini kemudian menyebabkan rasa sakit, diikuti oleh tekanan darah yang naik dan turun secara semula jadi berikutan degupan jantung.

Selain itu, rangsangan saraf trigeminal juga menyebabkan jaringan saluran darah di sekitarnya membengkak dan mengganggu aliran darah kembali ke otak.

Pada penderita migrain, mekanisme ini menjadi sangat sensitif terhadap tekanan. Saraf ini terus menerus mengirimkan isyarat kesakitan walaupun tidak ada rangsangan kesakitan yang nyata, seperti memukul kepala ke dinding. Walau bagaimanapun, penghidap mempunyai ambang yang lebih rendah untuk keabnormalan biokimia otak.

Dengan kata lain, saraf ini menjadi sangat sensitif akibat pendedahan kepada pencetus atau gabungan beberapa pencetus pada satu masa.

Sekiranya migrain tidak dirawat dengan segera, rasa sakit di sekitar mata dan pelipis akan memancar ke sistem saraf pusat. Pada ketika ini, kesakitan ini akan sangat sukar untuk dimatikan.

Ia seperti penggera kereta yang terus berjalan: bukannya sistem pelindung sebagaimana mestinya, sistem yang tidak berfungsi ini mengganggu kemampuan anda untuk berfungsi normal dalam kehidupan seharian.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found