Gejala Alahan Kulit yang Perlu Anda Perhatikan •

Alahan kulit adalah reaksi alergi terhadap bahan yang sebenarnya tidak berbahaya, seperti sabun, tumbuhan, dan bahan lain. Walau bagaimanapun, sistem ketahanan badan salah mengenali zat dan cuba menyerangnya. Jadi, apa simptom alergi kulit?

Tanda dan gejala alahan kulit

Gejala alahan yang muncul bergantung pada bahan yang bertindak sebagai alergen dan juga sistem imun manusia. Ini boleh mempengaruhi pelbagai organ badan anda, termasuk kulit. Reaksi alergi agak pelbagai, mulai dari ringan hingga teruk dan memerlukan rawatan kecemasan.

Dalam beberapa kes yang teruk, gejala alahan boleh mencetuskan reaksi yang cukup berbahaya yang dikenali sebagai kejutan anaphylactic. Oleh itu, apakah gejala alahan yang berlaku pada kulit?

1. Ruam

Salah satu gejala alergi yang paling biasa adalah kemunculan ruam pada kulit. Anda mungkin berfikir bahawa kulit berfungsi sebagai pelindung dalaman pertama badan. Malah, kulit juga mempunyai sel khas dari sistem imun.

Sel-sel ini kemudian melindungi kulit dan badan dari virus, bakteria, dan sebatian berbahaya yang lain. Sekiranya sel mengesan kehadiran bahan yang mencurigakan, ia akan bertindak balas pada kulit dan menyebabkan keradangan. Reaksi sel sistem imun ini akhirnya mengakibatkan ruam pada kulit.

Keradangan pada kulit boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk perengsa dan alergen. Bahan yang sebenarnya tidak berbahaya, tetapi disalah anggap oleh sistem imun, seperti alahan logam, boleh menyebabkan ruam pada hubungan langsung.

Ruam pada kulit akibat alahan biasanya berwarna merah, menyebabkan kerengsaan kulit, dan menyakitkan. Selain itu, ciri alahan pada kulit yang satu ini tidak menular dan boleh hilang dalam 2-4 minggu.

Sekiranya anda mengalami ruam dan prihatin dengan masalah kesihatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

2. Kulit gatal

Secara amnya, gejala alergi juga boleh dicirikan oleh kulit gatal. Keadaan ini biasanya berlaku di kawasan kulit yang terkena ruam. Namun, tidak sedikit juga yang tidak mempunyai tanda-tanda kemerahan pada kulit dan merasa gatal tanpa mengetahui di mana ia berada.

Gatal berkaitan dengan kerja otak. Apabila anda merasa gatal, tentu refleks yang biasa dilakukan orang adalah calar. Refleks ini adalah tindak balas pelindung untuk membantu tubuh menghilangkan parasit dari kulitnya.

Perasaan ingin menggaru ini dapat dicetuskan oleh histamin, yang merupakan bahan kimia dalam tubuh yang berkaitan dengan tindak balas imun badan. Ini menyebabkan kulit berasa gatal dan kelihatan kemerahan.

Menurut American Academy of Dermatology, gatal yang disebabkan oleh alahan ( gatal pruritoceptive ) boleh berlaku akibat daripada kontak dengan alergen. Alergen yang paling biasa yang menyebabkan alahan kulit adalah nikel atau logam.

Ini kerana kandungan logam terdapat dalam produk yang dipegang setiap hari, seperti telefon bimbit, perhiasan, dan tali pinggang. Selain nikel, bahan lain yang menyebabkan alergi pada kulit adalah lateks, cat kuku, dan minyak wangi.

Kebanyakan orang mungkin mengalami gatal yang tidak begitu teruk dan hanya menyebabkan rasa tidak selesa. Namun, calar pada kulit yang berlebihan boleh merosakkan kulit penghadang dan menjadikan tubuh lebih mudah terkena jangkitan.

3. Kulit bengkak dan merah

Anda yang mengalami pembengkakan dan kemerahan pada kulit mungkin perlu berwaspada. Sebabnya, kedua-dua perkara ini boleh menjadi gejala alahan pada kulit.

Pembengkakan kulit biasanya dikenali sebagai salah satu tanda urtikaria atau gatal-gatal. Secara amnya, keadaan ini adalah pendahulu ruam.

Sekiranya anda memberi perhatian lebih awal, anda mungkin akan melihat terdapat tompok-tompok merah yang terdapat di wajah, bibir, dan telinga anda. Ukuran pembengkakan pada kulit juga bervariasi, mulai dari ukuran pemadam kecil hingga cukup besar.

Kulit yang kelihatan bengkak dan merah sebenarnya adalah hasil tindak balas histamin ketika bersentuhan dengan alergen. Tindak balas histamin menyebabkan plasma darah keluar dari saluran darah kecil di kulit.

Kulit yang bengkak kerana alahan boleh bertahan dalam masa kurang dari 6 minggu. Sekiranya bengkak tidak bertambah baik, kemungkinan keadaan ini adalah masalah kronik dan memerlukan ujian alergi kulit.

4. Gejala alahan kulit gatal

Kulit dengan lebam besar dan gatal adalah keadaan yang agak biasa dan biasanya disebabkan oleh pelbagai perkara, terutamanya reaksi alergi. Sebagai salah satu gejala alergi kulit, lebam pada kulit berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya.

Ada sebilangan orang yang melihat warna lebam yang mereka nampak sama. Walau bagaimanapun, tidak sedikit gumpalan warna yang berbeza. Benjolan pada kulit juga mempunyai perbezaan tersendiri berdasarkan penyebabnya, seperti dermatitis kontak.

Kulit dengan ruam gatal akibat alahan biasanya muncul beberapa jam hingga beberapa hari selepas kulit bersentuhan dengan alergen. Selain itu, ruam pada lebam kulit juga terhad pada kawasan yang menyentuh sebatian yang merengsakan kulit.

Sekiranya anda mengalami gejala ini dan gatal tidak dapat ditanggung, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

5. Kulit mengelupas dan merekah

Adakah kulit anda terasa kering, tebal dan mengelupas? Atau adakah kulit anda juga mengelupas dan retak sehingga sakit? Sekiranya demikian, ada kemungkinan anda mengalami gejala reaksi kulit alergi.

Keadaan yang anda alami mungkin bukan hanya masalah kulit kering biasa. Kulit yang mengelupas dan retak di beberapa kawasan, seperti tangan dan kaki, boleh menjadi tanda bahawa anda alah kepada sesuatu.

Sama dengan tanda-tanda alahan lain pada kulit, masalah kulit pecah-pecah ini disebabkan oleh pendedahan berulang kepada alergi yang sama.

Akibatnya, sistem kekebalan tubuh mengaktifkan tindak balas yang mengakibatkan pelbagai masalah pada kulit, dari kulit kering hingga mengelupas dan retak. Alahan ubat dan tumbuhan adalah dua jenis alahan yang paling biasa yang menyebabkan keadaan ini.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sebilangan gejala alahan kulit yang disebutkan di atas mungkin kelihatan remeh. Kadang kala, masalah kulit ini boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dengan baik.

Oleh itu, apabila anda mengalami gejala berikut, segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

  • Susah bernafas.
  • Muka bengkak.
  • Mengalami sakit sendi dan demam.
  • Ambil ubat selain nasihat doktor.
  • Rawatan di rumah tidak berfungsi dan gejalanya semakin teruk.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found