Semua yang perlu anda ketahui mengenai sistem pembiakan lelaki •

Anda mungkin menyedari betapa pentingnya zakar dan skrotum sebagai sebahagian daripada sistem pembiakan lelaki. Tetapi bukan hanya dua organ yang penting dalam sistem pembiakan lelaki. Berikut ini adalah tinjauan lengkap mengenai sistem pembiakan lelaki.

Ketahui organ pembiakan lelaki dan fungsinya

Sistem pembiakan lelaki terdiri daripada beberapa bahagian, terutamanya organ luaran dan dalaman. Setiap bahagian organ pembiakan ini mempunyai fungsi tersendiri. Berikut adalah beberapa bahagian organ pembiakan lelaki yang perlu anda ketahui.

1. Zakar

Sekiranya wanita mempunyai faraj, maka lelaki mempunyai zakar. Organ pembiakan lelaki ini bukan otot, tetapi tisu spongy yang penuh dengan darah.

Apabila anda mendapat rangsangan, zakar yang sihat akan mengalirkan darah dan mengisi ruang kosong di dalamnya. Tekanan darah ini kemudian menimbulkan tekanan. Akibatnya, zakar menjadi membesar dan mengeras yang dikenali sebagai proses ereksi.

Secara umum, anatomi zakar mempunyai tiga bahagian utama, iaitu akar (radix), batang (corpus), dan kepala (glans).

 • Akar (radix) , pangkal zakar yang terletak berhampiran lantai pelvis. Akar zakar mempunyai tiga tisu ereksi dan dua otot, iaitu ischiocavernosus dan bulbospongiosus.
 • Batang (korpus) , bahagian yang menghubungkan akar dan kepala zakar yang terdiri daripada tiga silinder tisu ereksi, iaitu dua corpora cavernosa dan corpus spongiosum.
 • Kepala (kelenjar) , hujung zakar dengan bentuk kerucut yang berisi bukaan uretra untuk menyokong fungsi zakar sebagai tempat keluarnya air kencing dan air mani.

2. Zakar

Orang biasa mengetahui testis sebagai buah zakar atau biji kemaluan. Organ ini berbentuk bujur, seperti telur ayam. Testis ditutupi oleh skrotum dan terletak di belakang zakar. Testis akan mula tumbuh ketika anak lelaki memasuki usia baligh, sekitar usia 10-13 tahun.

Apabila organ pembiakan lelaki tumbuh, kulit di sekitar skrotum kemudian akan ditutup dengan rambut halus, warnanya lebih gelap, dan tergantung ke bawah. Setiap lelaki pada amnya mempunyai ukuran testis yang berbeza.

Fungsi testis adalah untuk menghasilkan dan menyimpan sperma. Bukan hanya itu, testis juga berfungsi menghasilkan hormon testosteron, yang merupakan hormon untuk memberikan perubahan bentuk badan lelaki semasa akil baligh dan menghasilkan sperma.

Bahagian lain dari sistem pembiakan lelaki yang bersambung terus ke testis termasuk:

 • Epididimis , penyimpanan sementara dan pematangan sel sperma yang dihasilkan oleh testis sebelum dapat digunakan untuk menyuburkan telur.
 • Vas deferens , saluran berbentuk tiub yang berfungsi untuk menyalurkan sel sperma yang matang dari epididimis ke uretra untuk diekskresikan semasa ejakulasi.

3. Skrotum

Skrotum adalah kantung kulit yang tergantung di belakang zakar. Organ ini berfungsi untuk membungkus testis dan mengawal suhu testis.

Testis mesti berada pada suhu yang tepat untuk menghasilkan sperma normal. Sebaik-baiknya, testis harus berada pada suhu yang sedikit lebih sejuk daripada suhu badan.

Otot khas di dinding skrotum membolehkan testis berkontraksi atau berkontrak apabila suhu persekitaran sekitarnya berubah.

Testis secara semula jadi berkontraksi atau mengecil apabila terkena suhu sejuk. Sebaliknya, testis juga boleh menjadi elastik ketika berada dalam suhu yang hangat.

4. Kelenjar prostat

Kelenjar prostat terletak di bawah pundi kencing dan mengelilingi saluran kencing (uretra), saluran di mana air kencing dan sperma keluar dari badan.

Fungsi utama prostat adalah untuk menghasilkan cecair yang dicampur dengan sel sperma yang dihasilkan oleh testis untuk proses ejakulasi.

Cairan prostat juga berfungsi untuk menjaga sel sperma sihat dan berkualiti. Kerana mempunyai komponen antibodi untuk melindungi dari bakteria dan patogen penyebab penyakit.

Pelbagai risiko penyakit yang boleh menyerang organ pembiakan lelaki

Beberapa jenis gangguan dan penyakit yang sering menyerang organ pembiakan lelaki termasuk yang berikut.

1. mati pucuk

Mati pucuk atau juga dikenali sebagai disfungsi ereksi adalah keadaan ketika zakar tidak dapat mengeras (tegak) secara optimum.

Disfungsi ereksi mempunyai beberapa bentuk, seperti tidak dapat mengalami ereksi, kesukaran mengekalkan ereksi, hingga dapat mengalami ereksi tetapi zakar tidak cukup keras. Akibatnya, lelaki merasa sukar untuk menembusi ketika melakukan hubungan seksual.

Keadaan ini boleh berlaku seiring usia lelaki. Walau bagaimanapun, seorang lelaki juga dapat mengalami mati pucuk kerana keadaan psikologi dan sejarah perubatan tertentu, gangguan hormon, kerosakan saraf pada zakar, sehingga berat badan berlebihan.

2. Anorgasmia

Dalam beberapa kes, lelaki mungkin tidak dapat mencapai orgasme walaupun mendapat rangsangan yang mencukupi.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari masalah hormon atau penyakit saraf di sekitar organ pembiakan lelaki. Di samping itu, sejarah penyakit seperti diabetes juga boleh menjadikan keadaan ini lebih mungkin.

3. Jangkitan kelamin

Pelbagai jangkitan kelamin boleh mempengaruhi sistem pembiakan lelaki. Penyakit kelamin ini termasuk ketuat genital, klamidia, gonorea, sifilis, dan herpes genital.

Kencing yang menyakitkan, keputihan yang luar biasa dari zakar, hingga kesakitan berterusan pada zakar adalah gejala khas jangkitan kelamin yang perlu anda perhatikan.

4. Rangsangan seksual yang rendah

Dorongan seks yang rendah pada lelaki digambarkan sebagai keadaan di mana terdapat penurunan minat seseorang terhadap aktiviti seksual.

Walaupun ia boleh berlaku seiring bertambahnya usia, dorongan seks yang rendah juga disebabkan oleh banyak faktor, seperti gaya hidup yang tidak sihat, sejarah penyakit tertentu, atau pengaruh hormon.

5. Penyakit dan keadaan lain

Sekiranya anda tidak menjaga kebersihan organ intim ini dengan betul dan betul, maka anda lebih mudah terkena pelbagai jangkitan. Salah satunya adalah jangkitan kulat pada zakar yang boleh menyebabkan ruam merah dan tompok-tompok putih pada zakar.

Kulit dan kepala zakar juga boleh meradang dan menyebabkan kesakitan. Dari segi perubatan, keadaan ini disebut balanitis. Balanitis boleh menyebabkan rasa sakit dan pelepasan berbau busuk dari zakar. Keadaan ini cenderung lebih kerap berlaku pada lelaki yang tidak bersunat.

Di samping itu, lelaki juga boleh mengalami kemaluan yang bengkok, yang dalam istilah perubatan disebut penyakit Peyronie. Penyakit Peyronie adalah masalah pada zakar yang disebabkan oleh tisu parut, atau plak, yang menumpuk di dalam zakar.

Penyakit ini boleh membuat zakar membengkok ke atas atau ke sisi. Sebilangan besar lelaki dengan penyakit Peyronie masih boleh melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi sangat sukar dan menyakitkan.

Petua mudah untuk menjaga kesihatan organ pembiakan lelaki

Merawat zakar tidak boleh sewenang-wenangnya. Sebabnya adalah bahawa organ pembiakan lelaki sangat sensitif sehingga rawatan yang salah sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Nah, untuk mengelakkan ini, berikut adalah panduan untuk merawat organ pembiakan lelaki yang boleh anda lakukan dengan mudah dan selamat.

1. Bersihkan zakar dengan cara yang betul

Membersihkan zakar bukan sekadar membasuhnya dengan air. Ada beberapa langkah yang perlu Anda perhatikan agar kesihatan zakar dapat dijaga dengan baik, termasuk:

 • Bilas pangkal zakar termasuk testis dan rambut kemaluan dengan air bersih setelah membuang air kecil. Pastikan pangkal zakar dan dubur juga bersih dan bebas bau. Selepas itu, keringkan kawasan dengan baik dan bersih.
 • Selain membuang air kecil, anda juga disarankan untuk membilas zakar sebelum dan sesudah hubungan seksual, atau setelah melancap.
 • Elakkan menaburkan serbuk, menyemburkan deodoran, atau menggunakan sabun wangi kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

2. Pilih seluar dalam yang sesuai

Di pasaran, terdapat banyak pilihan seluar dalam untuk lelaki. Secara amnya, untuk menjaga kesihatan organ pembiakan lelaki secara keseluruhan, anda harus memilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas dan tidak ketat, seperti peninju .

Dikutip dari sebuah kajian yang diterbitkan oleh European Reproduction and Human Embryology, peningkatan suhu di kawasan zakar dan skrotum tidak baik untuk sperma.

Kenaikan suhu kerana memakai seluar dalam yang ketat dapat mempengaruhi tingkat pergerakan dan kualiti sperma, termasuk kemampuannya untuk menyuburkan telur.

Selain itu, yang tidak kalah pentingnya Anda perhatikan adalah selalu menjaga kebersihannya, dengan mengganti pakaian dalam setiap hari.

3. Selamat melakukan hubungan seks

Salah satu prinsip untuk melakukan hubungan seks yang selamat adalah menggunakan kondom. Kondom berguna untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini. Selanjutnya, kondom juga dapat membantu anda mengelakkan risiko penyakit kelamin.

Di samping itu, beberapa petua untuk tingkah laku seks yang selamat untuk anda perhatikan, termasuk:

 • Elakkan mempunyai pelbagai pasangan seks.
 • Menjaga kebersihan organ intim, sebelum atau selepas hubungan seks.
 • Lakukan ujian penyakit kelamin secara berkala, dan periksa sejarah seksual dengan pasangan.
 • Menggunakan pil perancang, seperti kondom dan pil kawalan kelahiran untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

4. Menjalani gaya hidup sihat dan seimbang

Keadaan kesihatan badan secara keseluruhan akan mempengaruhi sistem pembiakan lelaki. Langkah pertama yang boleh anda ambil adalah memilih makanan yang sihat dan seimbang dengan memenuhi keperluan karbohidrat, serat, protein, dan lemak.

Selain itu, berhenti merokok dan mengehadkan pengambilan alkohol juga dapat memperbaiki keadaan kesihatan. Seimbangkan ini dengan senaman biasa dan rehat yang mencukupi.

Recent Posts