Combantrin: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Gunakan

Untuk apa Combantrin digunakan?

Combantrin adalah ubat yang mengandungi pyrantel, yang merupakan ubat yang tergolong dalam kelas ubat anthelmintik (anthelmintik). Kelas ubat ini adalah kelas ubat yang biasa digunakan untuk merawat cacing kremi (enterobiasis, oxyuriasis) atau jangkitan cacing yang lain.

Combantrin terutamanya digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan cacing, seperti jangkitan cacing kremi, jangkitan cacing gelang, dan jangkitan cacing tambang. Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat jangkitan beberapa jenis cacing secara bersamaan.

Cara ubat ini berfungsi adalah melumpuhkan cacing di dalam badan sehingga boleh dikeluarkan secara semula jadi melalui najis.

Ubat ini dalam bentuk tablet adalah ubat bebas yang boleh anda beli di farmasi terdekat tanpa preskripsi doktor. Combantrin juga boleh digunakan untuk tujuan perubatan lain yang tidak disenaraikan dalam artikel ini. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk kegunaan lain dari combantrin.

Bagaimana cara menggunakan Combantrin?

Terdapat beberapa perkara yang mesti dilakukan semasa menggunakan ubat ini, iaitu:

  • Baca label untuk mengetahui kapan anda harus mengambil cacing dan berapa dos yang disyorkan.
  • Pastikan juga bahawa anda mengetahui jenis cacing yang menjangkiti badan anda. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai penggunaan ubat tersebut.
  • Anda boleh mengambil ubat ini sebelum atau selepas makan.
  • Jangan lupa goncangkan bekas ubat cacing sebelum menuangnya ke sudu penyukat.
  • Gunakan sudu pengukur untuk memastikan bahawa dos yang anda ambil betul.
  • Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk merawat jangkitan cacing kremi, jangan gunakan ubat ini lebih dari sekali kecuali jika diperintahkan oleh doktor anda.
  • Jangan gunakan lebih daripada 1 gram ubat ini dalam satu dos.

Semasa menggunakan ubat ini, anda juga harus memperhatikan perkara berikut:

  • Lakukan rawatan dan perawatan yang sama untuk orang yang mempunyai hubungan fizikal dengan anda. Sebabnya, cacing akan sangat mudah dipindahkan ke badan orang lain.
  • Pakaian, tuala, cadar mesti diganti dan dicuci setiap hari. Bilik mandi juga harus dibersihkan dengan sempurna.

Bagaimana ubat ini disimpan?

Combantrin paling baik disimpan pada suhu bilik dan jauh dari cahaya dan kelembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi dan jangan beku.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang Combantrin ke tandas atau longkang kecuali diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau agensi pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found