Tidak Boleh Cuai, Inilah Cara Membersihkan Telinga Anda Dengan Betul dan Selamat •

Membersihkan telinga tidak boleh sembarangan. Sebabnya, telinga adalah salah satu organ yang paling penting dan sensitif. Itulah sebabnya anda harus berhati-hati semasa membersihkan telinga. Jadi, bagaimana anda membersihkan telinga dengan betul dan selamat? Lihat panduan dalam artikel ini.

Ketahui anatomi telinga manusia

Sebelum mengetahui cara membersihkan telinga dengan betul, ada baiknya anda memahami anatomi telinga anda terlebih dahulu. Secara umum, telinga manusia terdiri daripada tiga bahagian, iaitu:

 • telinga luar (telinga luar) . Bahagian ini berfungsi untuk menangkap suara dan melokalisasikan suara.
 • telinga tengah (telinga tengah) . Bahagian ini berfungsi untuk menyampaikan suara yang telah dikumpulkan dari auricle ke telinga dalam.
 • bahagian dalam telinga (bahagian dalam telinga) . Bahagian telinga ini disebut rongga labirin yang berfungsi membantu menjaga keseimbangan badan dan menyalurkan suara ke sistem saraf pusat.

Ketiga-tiga bahagian telinga menjadi saluran untuk masuknya suara dari luar dan diterjemahkan di otak. Otak kemudian menerjemahkan isyarat ini sebagai bunyi.

Setelah mengetahui anatomi telinga, anda akan memahami bahawa telinga bukan sahaja alat pendengaran, tetapi juga menjaga keseimbangan badan. Ya, telinga membantu mengekalkan keseimbangan sehingga anda dapat berjalan, melompat dan berlari tanpa jatuh.

Sekiranya anda mengalami masalah telinga, segera periksa kesihatan anda dengan doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Apa itu lilin telinga?

Ramai orang berpendapat bahawa cecair kuning (lilin telinga) Di dalam telinga terdapat celah telinga. Namun, itu tidak berlaku. Sebenarnya, setiap manusia akan menghasilkan lilin telinga , bahan yang sedikit melekit berwarna kuning untuk:

 • Mencegah jangkitan
 • Melembapkan saluran telinga
 • Melindungi gendang telinga

Setiap orang menghasilkan kuantiti dan jenis lilin telinga bergantung kepada faktor genetik dan kemungkinan keadaan kesihatan yang mendasari.

Strukturnya yang melekit menjadikan benda asing seperti bahan pencemar, serangga, kotoran, yang memasuki telinga terperangkap sehingga tidak mengganggu kerja telinga.

Tanpa menentukan cara membersihkannya, telinga sudah memiliki kemampuan untuk membersihkan dan mengeluarkan lilinnya sendiri. Jadi, biasanya cacing telinga tidak akan menyekat saluran pendengaran anda.

Apabila anda mengunyah atau menggerakkan rahang semasa bercakap, lilin telinga akan habis, kering dan jatuh dengan sendirinya. Kecuali, anda menggunakan Putik kapas atau benda lain yang dimasukkan ke dalam telinga dan akhirnya menjadikan lilin itu didorong ke dalam.

Sekiranya anda terus menggunakan instrumen atau meletakkan jari di telinga anda, anda sebenarnya terperangkap di dalam lilin.

Adakah perlu melakukan cara membersihkan telinga sendiri?

Baki telinga yang terlalu sedikit akan meningkatkan risiko jangkitan, yang dipetik dari American Hearing Research Foundation. Earwax mengandungi sifat antibiotik dan antijamur, jadi membersihkan telinga terlalu kerap boleh mengakibatkan komplikasi telinga dan kulit, termasuk jangkitan telinga dan eksim di bahagian luar telinga.

Secara amnya, lubang di telinga tidak perlu dibersihkan. Telinga mempunyai mekanisme pembersihan diri. Lemak dan minyak di saluran telinga akan memerangkap zarah asing yang masuk ke telinga dan membilasnya sebagai cairan telinga. Earwax, akan jatuh dengan sendirinya tanpa anda sedari.

Struktur kulit di saluran telinga anda tumbuh dalam lingkaran yang mengarah ke luar. Setelah cairan telinga mengering, setiap gerakan yang dibuat oleh rahang anda (mengunyah, bercakap, apa sahaja) membantu memudahkan pengangkutan lilin telinga dari dalam ke luar saluran telinga.

Semasa mencuci atau mandi, air yang memasuki saluran telinga akan menipiskan lilin telinga anda sehingga memudahkan proses pembuangan.

Apakah cara yang salah untuk membersihkan telinga anda?

Berikut adalah beberapa kesilapan yang dilakukan oleh banyak orang semasa membersihkan telinga:

1. Menggunakan Putik kapas atau alat lain

Terdapat beberapa cara untuk membersihkan telinga yang salah, tetapi masih banyak orang yang melakukannya. Contohnya, menggunakan Putik kapas , pengikis telinga, bahkan klip rambut ( pin bobby). Sebenarnya, cara membersihkan telinga yang satu ini dianggap berbahaya. Apabila digunakan terlalu dalam, bulu kapas bahkan berisiko tersekat di telinga.

Sebenarnya, earwax mempunyai mekanisme tersendiri untuk keluar dari telinga tanpa anda harus menggunakan mancis Putik kapas, jari, bahkan jepit rambut. Lilin telinga ini akan keluar dengan sendirinya di cuping telinga dengan debu berkat desakan mekanisme otot pipi ketika anda mengunyah makanan.

Jadi, anda tidak perlu melakukan cara membuang kotoran dengan mengikis telinga ke bahagian tengah dan bahagian dalam telinga. Anda hanya perlu membersihkan cuping telinga atau telinga luar.

2. Menggunakan lilin telinga

Prinsip bagaimana membersihkan telinga menggunakan terapi lilin telinga adalah dengan menggunakan lilin untuk mengangkat lilin telinga dan serpihan lain di telinga.

Ahli terapi akan memasukkan satu hujung lilin ke telinga anda dan menyalakan api di hujung yang lain. Dengan menggunakan api yang menyala, kaedah membersihkan telinga ini dipercayai dapat "menyedut" kotoran di telinga anda.

Walaupun rawatan ini diklaim mempunyai banyak manfaat kesihatan, hingga kini belum ada penelitian yang menyatakan bahawa terapi ini berkesan dalam membersihkan kotoran telinga.

3. Terlalu kerap membersihkan telinga

Telinga tidak memerlukan pembersihan yang kerap. Sebabnya, earwax biasanya akan jatuh dan keluar dengan sendirinya. Selain itu, earwax juga mengandungi bahan berasid yang dapat mencegah pertumbuhan bakteria dan jamur.

Biasanya kotoran hanya perlu dibuang sekiranya menyebabkan masalah yang dicirikan oleh:

 • Telinga sakit
 • Sensasi penuh di telinga
 • Telinga seperti berdering
 • Earwax berbau busuk
 • Pening
 • Batuk

Anda perlu membersihkan kotoran telinga dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Bagaimana membersihkan telinga dengan betul?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pada dasarnya telinga anda mempunyai mekanisme pembersihan diri, jadi kita tidak perlu membersihkan bahagian dalam diri kita.

Anda hanya perlu mengelap bahagian luar telinga dengan sabun dan air, kemudian keringkan dengan kain atau tuala. Sekiranya anda merasa gatal pada telinga dengan pendengaran, anda boleh menggunakan titisan telinga atau kaedah lain untuk menghilangkan kotoran telinga yang tersumbat. Inilah penjelasannya.

1. Gunakan titisan telinga

Menggunakan titisan telinga adalah salah satu cara yang dapat membantu menghilangkan kotoran telinga. Walaupun begitu, cara menggunakannya bukan hanya menetes. Agar ubat berfungsi dengan berkesan untuk mempercepat pemulihan anda, penting untuk memastikan ubat cair benar-benar masuk ke saluran telinga.

Beberapa jenis titisan telinga termasuk hidrogen peroksida atau natrium bikarbonat. Biasanya ubat ini dijual secara bebas di farmasi atau kedai ubat. Pastikan anda selalu membaca arahan untuk menggunakan ubat yang tertera pada label pembungkusan. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif dan mempunyai riwayat gangguan telinga, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

Berikut adalah panduan atau cara membersihkan telinga menggunakan titisan telinga:

 • Basuh tangan dengan sabun dan air atau gunakan pembersih tangan jika sabun dan air tidak tersedia
 • Panaskan bungkus tetes telinga terlebih dahulu dengan menahannya selama 1 hingga 2 minit, kerana air sejuk dapat memicu sensasi berputar di kepala jika dijatuhkan ke telinga.
 • Buka penutup botol ubat dan letakkan botol ubat di tempat yang bersih dan kering, mengelakkan menyentuh bahagian mulut botol atau membiarkannya menyentuh sebarang objek
 • Sekiranya botol ubat menggunakan pipet, pastikan pipet itu bersih dan tidak retak atau pecah
 • Condongkan kepala sehingga telinga anda menghadap ke atas dan tarik cuping telinga ke atas dan belakang. Cara yang sama juga dilakukan pada kanak-kanak.
 • Ambil botol ubat dan mulailah meneteskan ubat dengan mengurut botol atau penitis dengan lembut, menetes mengikut dos ubat yang diberikan oleh doktor
 • Selepas titisan, tarik perlahan cuping telinga ke atas dan ke bawah untuk membantu ubat cecair mengalir ke saluran telinga
 • Pastikan kepala anda miring atau tetap dalam posisi tidur selama 2 hingga 5 minit dengan menekan bahagian depan telinga yang menonjol untuk mendorong ubat masuk.
 • Kemudian, bersihkan telinga luar dengan kain lap basah untuk membantu membersihkan sisa-sisa sisa yang mungkin keluar
 • Selepas itu, basuh tangan anda semula

Semasa pertama kali memasukkan titisan telinga, tidak jarang saluran telinga terasa sakit dan panas. Namun, jika setelah memberi ubat telinga anda gatal, bengkak dan sakit, segera berjumpa doktor.

2. Gunakan minyak zaitun atau minyak bayi

Menyusun lilin telinga Ini boleh berlaku kerana bahagian dalam telinga terlalu kering. Sekiranya anda mengalami masalah ini, anda boleh melembapkan bahagian dalam telinga dengan menggunakan minyak zaitun atau minyak bayi . Cukup letakkan beberapa tetes minyak di telinga yang terkena dan tunggu kira-kira lima minit.

Penggunaan minyak zaitun jarang menyebabkan alergi atau kerengsaan, tetapi memerlukan masa yang lama untuk lilin telinga mengeras menjadi lembut dan kemudian keluar dengan sendirinya. Anda mungkin perlu mengulangi rawatan ini beberapa kali secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

3. Lakukan pemeriksaan telinga secara rutin kepada doktor ENT

Sebagai tambahan kepada beberapa cara yang telah disebutkan di atas, ada satu lagi penyelesaian terbaik untuk membersihkan atau membuang kotoran telinga. Ya, kaedah terbaik untuk membersihkan telinga anda adalah dengan mengunjungi doktor THT anda untuk membersihkan telinga profesional. Atau jika anda tidak sengaja menyakitkan telinga anda Putik kapas dan merasa sakit di bahagian dalam telinga, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera.

Secara amnya, pastikan telinga anda diperiksa oleh doktor ENT secara berkala sekurang-kurangnya sekali sebulan atau mengikut arahan doktor. Penting untuk berjumpa doktor, terutamanya ketika anda semakin tua.

Kerana kehilangan pendengaran berkembang secara beransur-ansur, jadi anda perlu memastikan telinga anda dalam keadaan sihat sepanjang masa. Anda perlu melakukan ujian pendengaran awal supaya anda dapat mengukur dan mengambil tindakan sekiranya mengalami pendengaran.

Recent Posts