Perhatikan 4 Kesan Bahaya Kekurangan Protein pada Kanak-kanak

Protein termasuk dalam makronutrien, yang merupakan nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar. Semua orang memerlukan nutrien ini, terutamanya kanak-kanak untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sekiranya anak kekurangan protein, sudah tentu akan ada kesan buruk yang berlaku. Ada apa-apa? Dapatkan jawapan di bawah.

Peranan protein untuk perkembangan anak

Kanak-kanak memerlukan lebih banyak protein daripada orang dewasa. Nutrien ini bertindak sebagai bahan untuk membina, mengekalkan, dan menggantikan tisu yang rosak di dalam badan.

Bermula dari otot, organ, dan sistem imun terdiri daripada protein. Bukan hanya itu, protein juga menyumbang tenaga agar anak-anak tetap aktif. Protein sekaligus meningkatkan sistem ketahanan badan sehingga anak-anak tidak mudah sakit.

Semasa tempoh pertumbuhan mereka, kanak-kanak memerlukan kira-kira 1 gram protein setiap 0.5 kg berat badan.

Protein boleh diperoleh dari makanan, seperti ayam, susu, ikan, daging merah, kacang-kacangan, hingga sayur-sayuran dan buah-buahan. Agar tidak kekurangan protein, ibu bapa perlu memberi perhatian khusus terhadap pengambilan protein anak mereka.

Kesan negatif kanak-kanak kekurangan protein

Manfaat protein pada kanak-kanak banyak. Sekiranya dia kekurangan nutrien ini, pelbagai masalah kesihatan boleh berlaku.

Beberapa keadaan yang disebabkan oleh kekurangan protein pada kanak-kanak termasuk:

1. Marasmus

Kekurangan protein pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti marasmus. Kanak-kanak dengan penyakit ini akan kehilangan lemak badan dan otot sehingga mereka tidak cenderung tumbuh seperti kanak-kanak normal yang lain.

Di negara membangun, penyakit ini berlaku kerana kekurangan makanan. Semasa di negara maju, marasmus boleh terjadi kerana: gangguan makan alias gangguan makan, seperti anoreksia nervosa.

Gejala utama marasmus adalah kehilangan lemak di dalam badan dan tisu muka sehingga tulang menjadi lebih kelihatan di permukaan kulit.

Kulit mereka akan kelihatan kendur dan mata mereka akan menjadi lembap. Gejala marasmus kerana kekurangan protein pada kanak-kanak yang mungkin berlaku termasuk:

  • Sentiasa pening
  • Badan lemah dan lemah
  • Kulit kering dan rapuh
  • Menurunkan berat badan dan mudah sakit

Dalam jangka masa panjang, pertumbuhan anak menjadi sangat perlahan dan boleh mengalami komplikasi serius yang boleh membawa maut. Komplikasi termasuk bradikardia (degupan jantung yang sangat perlahan) dan hipotensi (tekanan darah rendah).

2. Kwashiorkor

Kwashiorkor adalah keadaan teruk yang disebabkan oleh kekurangan protein atau kalori dalam badan. Biasanya penyakit ini menyerang negara dengan bekalan makanan yang terhad.

Penyakit ini berlaku kerana sel-sel badan tertentu tidak mendapat protein. Akibatnya, sel berfungsi normal mati dan tidak dapat berkembang secara normal.

Berikut ini adalah pelbagai keadaan yang boleh berlaku sekiranya anak menghidap kwashiorkor.

Stunting

Protein sangat berkaitan dengan pertumbuhan kanak-kanak. Sekiranya kanak-kanak kekurangan pengambilan ini, masalah pertumbuhan boleh berlaku, seperti stunting.

Stunting adalah kesan yang paling biasa pada kanak-kanak yang kekurangan protein. Kanak-kanak dengan keadaan ini biasanya mempunyai badan yang pendek.

Ini berlaku kerana tidak ada cukup kolagen (sejenis protein berserat) yang membantu mengekalkan jisim otot dan pertumbuhan tulang untuk melakukan tugasnya.

Masalah dengan kulit, kuku dan rambut

Jenis protein seperti kolagen dan keratin adalah blok bangunan kulit, rambut, dan kuku. Kanak-kanak yang kekurangan nutrien ini biasanya akan mengalami perubahan pada kulit, kuku, dan rambut.

Kuku mungkin lebih kering, menjadikannya lebih mudah terkelupas dan berubah menjadi lebih terang atau lebih gelap. Kuku juga akan menjadi sangat rapuh ketika keadaannya berada pada tahap yang teruk.

Warna rambut juga biasanya berubah menjadi kemerahan, oren, atau kuning cerah. Bukan itu sahaja, biasanya kelantangan batang rambut akan menjadi lebih nipis sehingga lebih mudah pecah dan rontok.

Bengkak berlaku di badan

Protein albumin terdapat dalam cairan dalam darah atau disebut plasma darah. Fungsinya adalah untuk mengekalkan tekanan onkotik (kemampuan untuk menarik cecair ke dalam peredaran darah).

Sekiranya anak kekurangan protein, tekanan onkotik akan berkurang. Akibatnya, cecair dapat menumpuk di tisu dan menyebabkan pembengkakan (edema).

Biasanya, edema berlaku di rongga perut. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak dengan kwashiorkor mempunyai perut buncit dengan badan yang sangat kurus.

3. Marasmus kwashiorkor

Ini adalah komplikasi dan gabungan bentuk marasmus dan kwashiorkor. Kanak-kanak dengan keadaan ini mempunyai berat badan kurang dari 60% daripada berat badan kanak-kanak normal untuk usia mereka.

Selain sangat kurus, kanak-kanak dengan keadaan ini juga mengalami masalah bengkak, kelemahan, kulit, rambut, dan kuku.

4. Hipoproteinemia

Hipoproteinemia menunjukkan tahap protein yang sangat rendah dalam darah. Keadaan ini boleh berlaku pada anak-anak yang kurang makan protein atau mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti penyakit ginjal, penyakit hati, penyakit seliak, dan kolitis.

Gejala hipoproteinemia pada kanak-kanak yang kekurangan protein boleh menjadi teruk dan ringan, termasuk:

  • Badan letih yang melampau
  • Mudah sakit dan jangkitan
  • Rambut nipis, kering dan gugur
  • Kulit kering dan mengelupas

Kerana gejala masalah perubatan kerana kekurangan protein pada kanak-kanak hampir serupa, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found