Mengesan Gejala Kepialu dari Ringan hingga Parah

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang biasa di Indonesia, dan dapat dialami oleh orang dewasa hingga kanak-kanak. Penyakit ini tidak boleh diabaikan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, simptom kepialu boleh membawa maut. Oleh itu, kenal pasti ciri-ciri kepialu dari ringan hingga teruk di bawah.

Bilakah gejala kepialu muncul?

Kepialu disebarkan ketika bakteria yang menyebabkan kepialu, Salmonella typhi, merebak dari makanan atau air minuman kotor yang anda makan. Walau bagaimanapun, gejala kepialu biasanya tidak muncul sebaik sahaja anda makan atau minum sesuatu yang telah dicemari bakteria Salmonella typhi.

Gejala kepialu baru akan muncul setelah tempoh inkubasi bakteria berakhir. Tempoh inkubasi adalah jangka waktu sejak bakteria pertama kali memasuki tubuh (melalui makanan atau minuman) hingga munculnya gejala pertama.

Gejala biasanya mula muncul dalam masa 7-14 hari setelah anda terdedah kepada bakteria. Selambat-lambatnya, gejalanya akan dirasakan dalam masa 30 hari kemudian. Namun, jika sistem imun anda lemah, gejala boleh muncul seawal 3 hari.

Gejala kepialu sering dianggap sebagai penyakit. Sebenarnya, ini adalah kumpulan keadaan yang menunjukkan bahawa anda dijangkiti bakteria Salmonella typhi.

Istilah "penyakit simptom kepialu" yang popular di masyarakat Indonesia merujuk kepada penyakit dengan sekumpulan gejala yang serupa atau serupa dengan gejala tifoid. Namun, keadaan itu mungkin disebabkan oleh kuman lain, selain itu Salmonella typhi.

Apakah simptom kepialu?

Gejala kepialu pada orang dewasa boleh berlangsung selama tiga hingga empat minggu, atau mungkin lebih lama. Begitu juga dengan gejala kepialu pada kanak-kanak.

Keamatan gejala juga boleh berbeza-beza. Terdapat banyak yang merasakan banyak gejala ringan, ada juga yang hanya merasa sedikit tetapi merasa berat.

Sementara itu, kira-kira 1 dari 300 orang yang dijangkiti bakteria yang menyebabkan kepialu tidak mengalami sebarang gejala tetapi masih boleh menyebarkannya kepada orang lain.

1. Demam

Gejala tifus yang paling biasa pada orang dewasa adalah demam. Demam sebenarnya adalah hasil proses keradangan di dalam badan yang dicetuskan oleh sistem imun yang berfungsi melawan jangkitan bakteria Salmonella typhi.

Demam akibat kepialu cenderung meningkat secara perlahan pada minggu pertama anda terdedah kepada demam kepialu, dan biasanya boleh mencapai 39 hingga 40º Celsius. Walau bagaimanapun, demam yang merupakan gejala kepialu sering terasa lebih teruk pada waktu malam.

Pada orang dewasa, gejala demam akibat kepialu juga kadang-kadang disertai dengan sakit kepala. Sama seperti demam, sakit kepala juga merupakan manifestasi proses keradangan yang disebabkan oleh kerja sistem imun.

2. Berpeluh

Penampilan peluh masih dikaitkan dengan gejala demam semasa demam kepialu. Apabila anda demam, suhu badan anda akan meningkat sehingga anda merasa panas.

Untuk mengeluarkan haba dari dalam, otak akan segera memerintahkan kelenjar peluh untuk mengeluarkan cecair melalui liang sebagai cara untuk mengembalikan badan anda ke suhu normal.

3. Badan terasa lemah

Apabila terkena demam kepialu, badan pasti terasa lemah dan tidak mempunyai tenaga. Ini adalah perkara biasa kerana gejala kepialu dalam bentuk cirit-birit menjadikan tubuh terus membuang banyak cecair dan elektrolit melalui kotoran dan peluh.

Sebenarnya, elektrolit berfungsi untuk membantu otot berfungsi dan menguncup dengan betul. Oleh itu, jangan terkejut jika badan anda akan merasa lebih lemah, lesu, dan tidak berdaya ketika anda menghidap demam kepialu.

4. Gangguan pencernaan

Kepialu adalah penyakit berjangkit yang menyerang saluran pencernaan, terutama usus. Jadi. tidak hairanlah jika salah satu gejala biasa yang muncul adalah gangguan pencernaan, sama ada cirit-birit atau sembelit.

Cirit-birit lebih kerap merupakan gejala kepialu pada kanak-kanak, sementara sembelit lebih kerap berlaku pada orang dewasa.

Usus yang dijangkiti bakteria tidak dapat mencerna makanan dengan betul sehingga proses penyerapan air juga terganggu. Akibatnya, usus akan mengambil lebih banyak cecair dari badan untuk dapat memproses makanan sehingga tinja yang keluar akan cair dalam tekstur.

Sementara itu, gejala sembelit pada orang dewasa dengan kepialu disebabkan oleh jangkitan bakteria yang menyekat pergerakan usus.

5. Sakit perut

Gejala kepialu yang menyerang perut juga masih ada kaitan dengan cirit-birit. Sakit perut akibat tifus sering disertai dengan gejala cirit-birit.

Perut akan terasa sakit selagi jangkitan masih menyerang sistem pencernaan. Sistem pencernaan yang bermasalah kemudian akan meminta bantuan otak untuk memicu otot-otot usus untuk berkontrak sehingga najis segera dikeluarkan. Semasa proses ini, perut anda akan terasa sesak dan pedih ulu hati.

Anda biasanya akan merasa sakit perut dan cirit-birit dalam masa 8 hingga 72 jam selepas terdedah kepada bakteria Salmonella.

6. Kehilangan selera makan

Selera makan yang berkurang juga merupakan manifestasi tindak balas keradangan di dalam badan. Sistem kekebalan tubuh akan merangsang otak untuk melepaskan bahan kimia yang disebut leptin yang berfungsi untuk mengurangkan selera makan.

Penurunan selera makan semasa kepialu juga bertindak untuk mencegah bakteria masuk lebih banyak melalui makanan. Apabila anda makan lebih sedikit, anda kurang menyediakan makanan untuk bakteria di dalam badan anda. Pada akhirnya, bakteria yang kelaparan akan mati lebih cepat.

Gejala penurunan selera makan secara umum menunjukkan bahawa tubuh sedang dalam proses pemulihan dari kepialu. Gejala kepialu biasanya hanya berlaku sebentar pada orang dewasa.

7. Mual dan muntah

Mual dan muntah adalah gejala kepialu pada orang dewasa sebagai bentuk keradangan pada sistem pencernaan.

Apabila bakteria penyebab kepialu menjangkiti dinding perut dan usus, sistem kekebalan tubuh akan bertindak balas terhadap serangan tersebut dengan menghantar isyarat ke otak untuk menyebabkan mual.

Otak kemudian akan mencetuskan organ pencernaan untuk menghasilkan lebih banyak cecair yang membuat perut terasa tidak selesa. Kesannya, anda berasa mual dan muntah.

Dengan kata lain, loya dan muntah adalah reaksi semula jadi tubuh untuk mengeluarkan racun dan bakteria dari sistem pencernaan.

Gejala kepialu teruk dan merangkumi keadaan darurat

Selepas beberapa hari, anda mungkin merasakan simptom kepialu mula hilang secara perlahan. Namun, berhati-hati. Bakteria Salmonella typhi masih boleh disimpan di dalam badan anda jika rawatannya tidak lengkap atau tidak berkesan.

Penyakit kepialu bermula dengan gejala ringan. Namun, walaupun jarang berlaku, kepialu boleh membawa maut jika parah dan tidak dirawat dengan cepat.

Melancarkan NHS, gejala komplikasi dari tifus yang teruk dan serius boleh merangkumi:

  • Pendarahan dalaman. Apabila simptom kepialu teruk dan serius, jangkitan boleh menyebabkan usus berdarah sehingga berlubang. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai perforasi usus.
  • Gangguan pernafasan. Bakteria yang menyebabkan kepialu juga dapat memicu jangkitan pernafasan dalam bentuk radang paru-paru jika tidak segera dirawat.
  • Fungsi jantung terjejas. Sakit kepialu yang tidak diubati dengan segera juga boleh menyebabkan miokarditis (radang otot jantung), endokarditis (keradangan dinding jantung), hingga kegagalan jantung akut.

Gejala tifus yang berulang

Sebilangan orang yang telah mendapat rawatan boleh mengalami demam kepialu lagi. Kekambuhan kepialu berlaku apabila anda merasakan simptomnya lagi.

Dalam kes ini, simptom kepialu biasanya kembali sekitar seminggu setelah rawatan antibiotik selesai. Namun, simptom kepialu yang berulang biasanya terasa lebih ringan dan bertahan dalam masa yang singkat.

Doktor akan memberi anda antibiotik untuk merawat kepialu berulang.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala berikut:

  • Sakit kepala yang tidak hilang
  • Demam selama 1-3 hari dan juga tidak reda setelah mengambil ubat penurun demam.
  • Sakit perut atau kekejangan yang teruk
  • Cirit-birit lebih daripada 3 hari

Anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul untuk demam kepialu.

Ini juga berlaku jika anda pernah menerima vaksin demam kepialu. Vaksinasi tidak semestinya menjamin perlindungan sepenuhnya dari penyakit, terutamanya jika anda tidak mengelakkan penyebab demam kepialu.

Bagaimana doktor mendiagnosis simptom kepialu?

Doktor secara amnya akan melakukan sejumlah pemeriksaan fizikal untuk mendiagnosis ciri-ciri kepialu yang anda rasakan.

Doktor juga akan menanyakan kepada anda beberapa perkara yang berkaitan dengan aktiviti baru-baru ini, seperti sama ada anda baru-baru ini melakukan perjalanan ke kawasan rawan kepialu atau sama ada anda pernah mengalami demam kepialu sebelum dan ketika ia berlaku.

Untuk mengesahkan lebih lanjut diagnosis simptom kepialu, doktor akan melakukan pemeriksaan berikut:

  • Ujian sampel darah, biasanya dilakukan dengan ujian Widal atau ujian Tubex
  • Ujian sampel najis
  • Ujian sampel air kencing

Sampel-sampel ini dari badan anda kemudian akan diperiksa di bawah mikroskop untuk mencari kehadiran bakteria penyebab demam kepialu.

Walau bagaimanapun, biasanya bakteria kepialu tidak selalu dapat dikesan secara langsung dengan hanya satu jenis ujian. masa. Oleh itu, anda mungkin perlu menyelesaikan keseluruhan siri ujian di atas supaya doktor anda dapat memberikan diagnosis yang lebih tepat.

Sekiranya anda menguji positif kepialu, doktor juga boleh menasihati ahli keluarga lain untuk melakukan ujian serupa untuk menghentikan penyebaran jangkitan. Kemudian doktor dapat menentukan rancangan rawatan dan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found