Minyak Lintah untuk Pembesaran Zakar, Benarkah Berkesan? •

Sebilangan lelaki mungkin tergoda untuk berusaha meningkatkan ukuran zakar. Banyak iklan ubat, makanan tambahan, dan minyak tertentu untuk memulihkan kejantanan lelaki dan membesarkan zakar nampaknya menjanjikan hasil yang hebat. Salah satu yang cukup popular adalah minyak lintah. Namun, adakah benar minyak lintah berkesan untuk membesarkan zakar? Ayuh, baca ulasan berikut.

Apa itu minyak lintah (minyak lintah)?

Minyak lintah atau minyak lintah adalah ekstrak dari lemak lintah. Lintah adalah sekumpulan haiwan seperti cacing yang tersegmentasi yang biasanya tinggal di kawasan air dan lembap. Selain itu, lintah juga dikenal sebagai haiwan penghisap darah yang dilengkapi dengan penyedut khas di hujung kepala dan ekornya.

Sebuah artikel di Jurnal Epidemiologi dan Kesihatan Komuniti telah menyebutkan penggunaan minyak lintah dalam praktik perubatan tradisional untuk membesarkan zakar di Papua. Minyak ini digunakan dengan menggunakan jumlah yang mencukupi pada batang zakar. Selepas itu, urut ringan selama beberapa minit.

Sehingga kini, minyak lintah masih cukup popular. Peniaga malah mengesyorkan melakukan urutan dengan minyak ini secara berkala. Ini diperlukan untuk mendapatkan zakar yang kelihatan lebih besar, kuat, dan lebih lama.

Sebilangan orang percaya, lemak lintah mempunyai khasiat berkhasiat untuk membekukan darah beku. Dengan menggunakan minyak lintah ke kawasan zakar, peredaran darah menjadi lebih lancar sehingga ereksi zakar tidak terhambat. Kesannya, penampilan zakar dapat kelihatan lebih besar dan lebih lama.

Benarkah minyak lintah mempunyai khasiat untuk membesarkan zakar?

Sama seperti produk minyak pembesaran zakar yang lain, tidak ada bukti saintifik yang menyokong keberkesanan minyak lintah. Janji-janji yang ditawarkan dari pelbagai jenis minyak ini biasanya berbentuk plasebo.

Placebo adalah istilah yang menggambarkan ubat atau kaedah rawatan "kosong". Maksudnya, faedah yang mungkin anda rasakan sebenarnya hanya datang dari cadangan dari akal manusia, bukan kerana terdapat perubahan tertentu dalam tubuh.

Sebilangan besar produk minyak lintah yang ada sekarang tidak mendapat izin dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Oleh itu, keselamatan penggunaan produk ini tidak terjamin.

Walaupun begitu, lintah masih mempunyai manfaat untuk zakar lelaki. Sebuah artikel di Jurnal Kesihatan Awam Iran menunjukkan bahawa terapi lintah dapat membantu merawat priapism, yang merupakan ereksi zakar yang menyakitkan dan berpanjangan tanpa rangsangan seksual. Walaupun begitu, terapi untuk zakar ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Adakah terdapat risiko menggunakan minyak lintah pada zakar?

Sebilangan orang mungkin masih terdesak untuk menggunakan minyak lintah untuk meningkatkan daya hidup seksual. Namun, ada beberapa risiko yang perlu anda perhatikan mengenai penggunaan minyak lintah yang dapat membahayakan lelaki dan pasangannya.

1. Kerengsaan dan alahan

Kulit anda mungkin alah kepada minyak dari lintah dan bahan kimia keras yang dicampurkan untuk memelihara dan mengekalkan kestabilan minyak. Sebabnya, kulit organ intim lebih sensitif daripada kulit bahagian badan yang lain.

Beberapa gejala alahan yang mungkin anda alami setelah menggunakan minyak ini pada zakar termasuk:

  • kulit yang jengkel,
  • ruam gatal,
  • menyengat atau panas, dan
  • zakar merah.

Sekiranya semasa menggunakan minyak pembesaran zakar gejala ini berlanjutan, anda mungkin mengalami jangkitan atau penyakit kulit yang merupakan keadaan yang lebih serius.

2. Jangkitan bakteria atau virus pada zakar

Sebilangan besar produk minyak lintah yang tersedia secara percuma kini tidak diatur secara rasmi oleh BPOM. Akibatnya, tidak ada jaminan bahawa produk yang anda beli selamat untuk kulit dan melalui proses kebersihan.

Sekiranya proses dan kandungan produk tidak dijamin, anda mesti menanggung risikonya. Kerana minyak mengandungi pelbagai jenis bakteria atau virus yang boleh bergerak ke zakar. Ini dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria, atau virus pada zakar anda.

3. Jangkitan bakteria dan ragi pada vagina

Selain berisiko bagi lelaki, ternyata minyak ini juga berbahaya bagi wanita. Sekiranya anda menggunakan minyak lintah pada zakar sebelum melakukan hubungan seks, faraj pasangan juga mungkin terkena minyak.

Minyak ini mempunyai struktur dan sifat yang sangat berbeza dengan cecair vagina semula jadi. Akibatnya, minyak lintah dapat mengganggu keseimbangan tahap pH atau keasidan pada vagina. Sekiranya keasidan dikurangkan, bakteria jahat, kulat, dan ragi menjadi lebih mudah diterbitkan dan menyebabkan jangkitan bakteria faraj dan jangkitan yis vagina.

Selain daripada minyak pembesaran, adakah cara yang lebih berkesan untuk membesarkan zakar?

Pada dasarnya, ukuran zakar ditentukan secara genetik. Mungkin anda bimbang zakar anda lebih kecil daripada orang lain. Sebenarnya, menurut Mayo Clinic, ukuran zakar tidak akan diklasifikasikan sebagai kecil kecuali panjangnya kurang dari 7.5 cm ketika tegak.

Anda tidak boleh membesarkan atau memanjangkan zakar dengan ubat, salap, dan minyak. Selain itu, risiko menggunakan minyak lintah masih melebihi manfaatnya. Sebaiknya lakukan senaman secara teratur dan sesuaikan diet anda untuk mengelakkan kegemukan, yang dapat membuat kemunculan zakar kecil akibat pengumpulan lemak yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah ereksi, anda harus berjumpa doktor. Ada kemungkinan anda mengalami disfungsi ereksi (mati pucuk). Disfungsi ereksi adalah penyakit yang dapat dirawat secara perubatan, bersama dengan perubahan gaya hidup seperti menjauhkan diri dari rokok, alkohol, tekanan, dan menjalani gaya hidup yang sihat.

Recent Posts