Maklumat Lengkap Mengenai Pemeriksaan Pap Smear -

Pap smear adalah prosedur untuk memeriksa serviks pada wanita. Serviks, juga dikenali sebagai serviks, adalah bahagian bawah rahim. Fungsi utama Pap smear adalah sebagai pengesanan awal kanser serviks (barah serviks). Untuk lebih jelas, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai ujian Pap smear melalui penjelasan berikut.

Apakah ujian Pap smear?

Pemeriksaan pap smear adalah ujian yang dilakukan dengan mengumpulkan sampel sel dari serviks untuk ujian lanjut di makmal.

Prosedur ini dilakukan sebagai pemeriksaan untuk mengesan kemungkinan barah serviks (barah serviks) sejak awal.

Pemeriksaan ini akan menunjukkan kehadiran sel prakanker atau barah di serviks anda. Ujian ini juga dapat menunjukkan jika terdapat perubahan yang mencurigakan pada sel serviks, yang berisiko membawa kepada perkembangan barah di kemudian hari.

Lakukan pengesanan awal (saringan, seperti menjalani ujian IVA dan ujian Pap dengan pemeriksaan ini dapat menjadi bentuk pencegahan barah serviks, dan dapat memberikan peluang penyembuhan yang lebih besar bagi pesakit yang didiagnosis menderita barah serviks.

Sebabnya, sel-sel barah yang lebih awal dijumpai semasa pemeriksaan Pap smear, semakin cepat rawatan kanser serviks dapat dilakukan. Dengan cara itu, semakin besar peluang pesakit untuk cepat sembuh.

Dengan melakukan ujian ini lebih awal, anda juga mencegah penyebaran sel barah ke pelbagai organ tubuh lain, seperti rahim, ovari, paru-paru, dan hati.

Siapa yang dikehendaki melakukan ujian Pap smear?

Sebaik-baiknya, semua wanita mesti menjalani ujian untuk mengesan barah serviks yang satu ini. Doktor secara amnya akan mengesyorkan agar anda melakukan ujian ini untuk pertama kalinya pada usia 21 tahun, atau sekurang-kurangnya ketika anda mula aktif secara seksual. Terutama jika anda pernah merasakan pelbagai gejala barah serviks.

Selepas itu, masa yang tepat untuk mengulang Pap smear secara berkala adalah setiap tiga tahun hingga usia 65 tahun.

Pemeriksaan untuk wanita berusia lebih dari 30 tahun idealnya setiap 5 tahun, jika peperiksaan disertakan dengan ujian HPV (Hpapillomavirus).

Walau bagaimanapun, jika anda diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi, anda mungkin disyorkan untuk menjalani ujian ini lebih kerap mengikut usia anda.

Seorang wanita dikatakan mempunyai peluang tinggi mendapat barah serviks jika dia mempunyai faktor risiko. Pelbagai faktor risiko yang boleh menyebabkan barah serviks adalah:

 • Pernah didiagnosis menghidap barah serviks, atau keputusan ujian saringan sebelum ini menunjukkan perkembangan sel prakanker.
 • Pendedahan kepada dietilstilbestrol (DES) sebelum kelahiran.
 • Dijangkiti virus HPV.
 • Sistem imun yang lemah kerana pemindahan organ, kemoterapi, atau mengambil ubat kortikosteroid untuk jangka masa yang panjang.

Terdapat beberapa keadaan kesihatan yang juga disarankan untuk menjalani ujian yang lebih kerap saringan yang ini. Keadaan kesihatan yang memerlukan Pap smear biasa adalah wanita yang positif HIV, dan wanita dengan sistem imun yang lemah.

Walau bagaimanapun, penyakit seperti kanser ovari, klamidia, gonorea, trichomoniasis, sifilis, herpes genital, dan PCOS tidak dapat dikesan melalui ujian ini.

Masih belum terlambat untuk menjalani ujian Pap walaupun anda berumur lebih dari 30 tahun. Sekiranya anda seorang wanita, berumur lebih dari 30 tahun, dan tidak pernah menjalani ujian Pap sebelumnya, berbincanglah dengan doktor anda.

Secara amnya, pemeriksaan ini dilakukan pada masa yang sama dengan ujian HPV. Kedua-duanya adalah ujian pengesanan awal (saringan) untuk kanser serviks.

Peringkat pemeriksaan Pap smear

Berikut adalah beberapa peringkat pemeriksaan Pap smear yang perlu anda ketahui.

Sebelum pemeriksaan

Salah satu persiapan yang perlu anda lakukan sebelum menjalani pemeriksaan ini adalah memastikan anda tidak haid atau akan mendapatkannya dalam masa terdekat.

Sebabnya, menjalankan pap smear semasa haid dapat membuat hasilnya kurang tepat. Beberapa persiapan penting lain sebelum menjalankan ujian ini adalah seperti berikut:

 • Elakkan melakukan hubungan seks 1-2 hari sebelum ujian.
 • Elakkan membersihkan faraj dengan douche 1-2 hari sebelum ujian. Cukup membersihkan faraj anda dengan air suam.
 • Elakkan meletakkan pil perancang, seperti busa, krim, atau jeli yang diletakkan di dalam vagina kira-kira 1-2 hari sebelum ujian.
 • Elakkan menggunakan ubat faraj (melainkan jika doktor menetapkannya) dua hari sebelum ujian.
 • Pastikan anda mengosongkan pundi kencing anda sebelum mengambil ujian.

Di samping itu, beberapa perkara di bawah adalah keadaan yang boleh mempengaruhi keputusan peperiksaan saringan. Anda harus memaklumkan kepada doktor anda sebelum menjalani ujian ini.

 • Mengambil ubat, seperti pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen atau progestin. Ini kerana ubat ini boleh mempengaruhi keputusan ujian.
 • Telah melakukan ujian yang sama sebelumnya, dan hasilnya tidak normal.
 • Adakah mengandung.

Dalam kebanyakan kes, adalah mungkin dan selamat untuk menjalani ujian Pap sebelum 24 minggu kehamilan. Selepas usia kehamilan, ujian ini mungkin menyakitkan dan tidak selesa.

Sekiranya anda ingin melakukan ini, tunggu sehingga kira-kira 12 minggu selepas melahirkan ujian Pap yang lebih tepat.

Semasa pemeriksaan

Ujian Pap smear adalah proses yang cepat dan sederhana. Semasa peperiksaan, doktor akan meminta anda berbaring dengan kaki yang tersebar (seperti dalam posisi mengangkang) di atas katil khas, seperti gambar di atas.

Ujian ini dilakukan dengan memasukkan alat yang disebut spekulum ke dalam vagina. Alat ini berfungsi untuk membuka dan melebarkan bukaan faraj.

Langkah seterusnya dalam ujian ini, doktor akan mengikis sampel sel di serviks anda dengan alat khas dalam bentuk spatula, sikat lembut, atau gabungan kedua-duanya (sitobrush).

Setelah berjaya diambil, sampel sel dari serviks akan diletakkan dan dikumpulkan dalam bekas yang berisi cecair khas untuk menyimpan sampel sel. Sampel juga boleh diletakkan di atas slaid gelas khas.

Proses terakhir pap smear adalah menghantar sampel sel ke makmal untuk ujian lebih lanjut dan hasilnya diperoleh.

Selepas pemeriksaan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pap smear adalah pemeriksaan perubatan yang biasanya tidak menyakitkan. Tetapi kadang-kadang, kawasan perut anda mungkin terasa sedikit sakit atau kram seperti ketika anda sedang dalam tempoh haid.

Setelah ujian selesai, beberapa kesan yang muncul adalah vagina terasa sedikit tertekan dan berdarah sedikit. Tidak perlu panik, ini adalah perkara biasa selepas pap smear dan akan menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Salah satu penyebab kejadian ini adalah ketegangan otot faraj semasa ujian ini. Sekiranya otot-otot faraj lebih santai, rasa tidak selesa selepas ujian ini akan menjadi kurang.

Sebilangan orang dengan keadaan faraj kering juga mungkin mengadu tidak selesa, jadi berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menjalani ujian saringan ini sekiranya anda mempunyai aduan ini.

Hasil ujian ini biasanya keluar 1-3 minggu kemudian. Sekiranya negatif, ini bermakna serviks anda berada dalam keadaan normal. Namun, hasil yang positif tidak bermaksud anda segera didiagnosis menghidap barah serviks.

Hasil ujian hanya menunjukkan kehadiran sel yang tidak normal di serviks. Biasanya, ujian ini berulang beberapa bulan kemudian adalah langkah penting dalam mengesahkan kehadiran barah.

Cara membaca keputusan ujian pap smear

Terdapat dua kemungkinan keputusan ujian ini, iaitu normal atau tidak. Berikut adalah penjelasan mengenai setiap hasil.

 • Negatif (normal)

Hasil Pap smear yang negatif adalah berita baik. Maksudnya, anda tidak mempunyai pertumbuhan sel yang tidak normal di serviks, alias negatif dari barah serviks.

Itulah sebabnya hasil ujian negatif juga disebut hasil ujian normal. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak perlu memeriksa lagi.

Anda masih perlu melakukan ujian saringan ini kira-kira tiga tahun kemudian. Ini kerana sel barah dapat tumbuh dengan sangat perlahan.

Itulah sebabnya ujian ini perlu diulang secara berkala untuk memantau perkembangan sel barah.

 • Positif (tidak normal)

Sekiranya keputusan ujian positif, alias tidak normal, ada dua kemungkinan yang boleh berlaku.

Pertama, anda mungkin didiagnosis positif menghidap barah serviks. Kemungkinan kedua ialah hanya terdapat keradangan atau perubahan sel kecil (displasia).

Untuk memastikan anda menghidap barah atau tidak, doktor anda biasanya akan melakukan ujian Pap lain beberapa bulan kemudian. Adakah anda perlu melakukan ujian lain atau tidak akan ditentukan oleh hasil pap smear yang dilakukan.

Sekiranya hasilnya masih tidak normal, doktor biasanya akan menasihati anda untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengetahui tahap-tahap kanser serviks.

Salah satu pemeriksaan susulan adalah kolposkopi, ujian susulan untuk melihat kawasan vulva, vagina, dan serviks menggunakan alat pembesar khas.

Seberapa tepat keputusan Pap smear?

Pap smear adalah ujian dengan ketepatan yang tinggi. Dilaporkan dari Institut Kanser Nasional, menjalani ujian Pap secara rutin dapat menurunkan kadar kanser serviks dan kematian akibat penyakit ini hingga 80 persen.

Jadi walaupun terasa tidak selesa, anda harus mengutamakan ujian ini. Terutama jika anda termasuk orang yang berisiko tinggi mendapat barah serviks.

Ujian ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengesan atau bahkan mencegah risiko barah serviks. Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah serviks, anda perlu menjalani rawatan untuk barah serviks, termasuk menggunakan ubat untuk barah serviks, radioterapi, kemoterapi, hingga histerektomi.

Di samping itu, anda juga akan menjalani pemulihan barah serviks dan mengekalkan gaya hidup sihat, termasuk makan makanan yang baik untuk pesakit barah serviks.

Sementara itu, jika anda terbukti tidak menghidap barah serviks, anda masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk makan makanan yang dapat mencegah barah serviks, berolahraga secara teratur, dan mengelakkan pelbagai faktor risiko yang boleh menyebabkan barah serviks.

Bolehkah ujian Pap smear mengesan virus HPV?

Tujuan utama ujian pap smear adalah untuk mengetahui kemungkinan perkembangan sel yang tidak normal pada serviks. Perkembangan yang tidak normal ini dapat disebabkan oleh virus HPV.

Oleh itu, sangat disarankan agar anda mengesan barah serviks lebih awal dengan melakukan Pap smear. Dengan begitu, rawatan dapat diberikan dengan segera apabila anda dianggap positif menghidap barah serviks.

Ujian HPV adalah salah satu pengesanan awal kanser serviks, yang biasanya dilakukan bersamaan dengan Pap smear. Pemeriksaan ini juga penting, kerana virus HPV dapat menular dengan mudah melalui hubungan seksual.

Itulah sebabnya masa yang disyorkan bagi wanita untuk melakukan ujian pap smear adalah ketika anda mula melakukan hubungan seks.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found