9 Punca Payudara Menyakitkan, Salah satunya Barah?

Punca kesakitan pada payudara sering dikaitkan dengan tanda-tanda barah. Ramai orang juga berpendapat bahawa sakit pada payudara mereka adalah gejala keadaan yang serius, seperti barah payudara. Namun, adakah anggapan itu betul? Apakah penyebab sakit payudara yang lain? Lihat penjelasan di bawah.

Punca sakit pada payudara, adakah selalu tanda barah?

Tidak mungkin sakit di payudara anda adalah tanda barah. Kesakitan bukanlah gejala biasa barah payudara. Kesakitan yang biasanya muncul di payudara adalah hasil perubahan normal yang berlaku pada payudara anda.

Sebilangan besar kes sakit pada payudara umumnya dikaitkan dengan gejala sindrom pramenstruasi alias PMS. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab lain mengapa payudara terasa sakit.

Apa yang menyebabkan sakit payudara?

Secara amnya, kesakitan yang anda rasakan di payudara bukanlah tanda barah. Beberapa sebab yang menyebabkan anda merasa sakit pada payudara, antara lain:

1. Saiz payudara besar

Selalunya tidak disedari, ukuran payudara yang besar sebenarnya boleh menjadi salah satu penyebab payudara anda terasa sakit. Malah, pakar perubatan dalaman, dr. Jomo James, mengatakan bahawa rasa sakit ini dapat memancar ke bahagian belakang dan leher.

Kesakitan yang memancar ini disebabkan oleh jumlah lemak yang cukup yang terletak di bahagian atas badan anda.

Pengumpulan berat di bahagian dada juga akan menjadikan postur badan cenderung membengkok (lordosis) agar dapat menahan berat badan. Gejala biasa pada orang yang mempunyai lordosis adalah sakit otot.

Dipetik dari Mayo Clinic, wanita dengan payudara besar mungkin mengalami sakit payudara yang berkaitan dengan ukurannya. Mereka juga mungkin mengalami masalah lain, seperti sakit belakang dan sakit bahu.

2. Masalah struktur payudara

Penyebab lain payudara yang sakit adalah perubahan yang berlaku pada saluran susu atau kelenjar susu. Ini mungkin disebabkan oleh adanya sista payudara, trauma sebelum pembedahan payudara, atau faktor lain yang terdapat pada payudara.

3. Menstruasi

Bagi kebanyakan wanita, kitaran haid adalah penyebab pelbagai kesakitan dan kesakitan pada payudara. Ini adalah reaksi normal terhadap kenaikan hormon yang berkaitan dengan haid. Jenis kesakitan ini dikenali sebagai sakit kitaran.

"Kesakitan adalah keadaan biasa yang dialami semasa kitaran haid dan PMS, apabila pengeluaran hormon - seperti estrogen dan progesteron - meningkat," kata Karthik Ghosh, MD, pengarah klinik payudara di Mayo Clinic Rochester, Minnesota.

Peningkatan hormon estrogen dan progesteron semasa haid dan trimester awal kehamilan sering menyebabkan sakit payudara.

Dilaporkan dari Healthline, sakit payudara akibat PMS akan reda setelah haid selesai. Sementara itu, kesakitan pada payudara akibat kehamilan boleh berlanjutan selagi hormon kehamilan progesteron terus meningkat semasa kehamilan anda.

4. Menopaus

Memasuki usia menopaus juga merupakan salah satu sebab anda merasa sakit pada payudara. Pada masa ini, hormon progesteron dan estrogen terus turun naik.

Apabila hormon ini melonjak, tisu payudara akan mengalami perubahan yang boleh membuat payudara terasa sakit. Sakit payudara dapat hilang setelah hormon menstabilkan dan melalui menopaus.

5. Kesan sampingan ubat

Ubat kesuburan dan pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan sakit payudara. Kesan sampingan ini juga dirasakan kerana penggunaan ubat antidepresan SSRI (Selektif SInhibitor Pengambilan Semula Erotonin).

6. Ketidakseimbangan asid lemak

Ketidakseimbangan asid lemak dalam sel badan boleh mempengaruhi tisu payudara agar lebih sensitif terhadap pengaruh hormon sehingga boleh menyebabkan sakit payudara.

7. Bersenam terlalu keras

Mungkin rutin tolakan atau mengangkat berat yang anda lakukan terlalu berat. Akibatnya, ini boleh menjadi penyebab sensasi yang tidak selesa di payudara, yang serupa dengan kesakitan.

Sebenarnya, ketidakselesaan itu datang dari otot-otot pektoral di bawah payudara yang ditarik. Otot-otot ini berfungsi untuk meregangkan dan berehat ketika anda bersenam terlalu keras.

Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan patch atau mengambil ubat penghilang rasa sakit.

8. Aktiviti menarik atau mengangkat sesuatu yang berat

Sama seperti latihan yang terlalu banyak di atas, otot-otot dada di bawah payudara anda bekerja terlalu keras semasa menarik atau mengangkat sesuatu yang berat. Memindahkan alat atau perabot berat di rumah anda boleh menyebabkan kesakitan.

Cuba meminta pertolongan ketika mengangkat atau mengalihkan barang berat. Dengan cara itu, kerja otot dapat lebih ringan dan mengelakkan anda dari kesakitan.

9. Saiz bra yang salah

Ukuran coli yang salah boleh menyebabkan masalah payudara yang cukup serius, yang boleh menyebabkan kesakitan.

Sekiranya coli harian anda terlalu ketat atau cawan Sekiranya coli anda terlalu kecil, pendakap boleh menekan dada anda dan menyebabkan kesakitan.

Sebaliknya, jika payudara anda tidak mendapat sokongan yang baik, atau seperti bra yang longgar, graviti akan mempengaruhi payudara anda semasa berjalan.

Ini menyebabkan payudara anda melambung ke atas dan ke bawah, dan juga menarik otot dada.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa satu daripada tiga pelari maraton mengadu sakit payudara. Untuk melegakan kesakitan ini, pilihlah coli sukan yang sesuai dengan saiz payudara anda.

Semasa mencuba, lakukan beberapa lompatan kecil atau berlari di tempatnya dan pastikan payudara anda tidak terkulai atau melekat keluar, dan ia tidak sesuai.

Sangat penting untuk memilih coli yang dapat menyokong dengan betul, terutama ketika bersenam, terutama bagi anda yang mempunyai payudara besar.

Dengan cara itu, payudara anda akan tetap di tempatnya dan mengelakkan risiko menarik tisu otot dada.

Sekiranya anda mengalami sakit payudara yang hanya tertumpu di satu kawasan dan tidak hilang dalam jangka masa yang lama, atau malah bertambah teruk, segera berjumpa doktor.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sebilangan besar sakit payudara akan hilang dengan sendirinya, tanpa mengira penyebabnya. Kesakitan pada payudara juga dapat diatasi dengan mudah dengan penghilang rasa sakit.

Walau bagaimanapun, jika sakit pada payudara tidak hilang dalam satu atau dua minggu, atau jika ia bertambah teruk, segera berjumpa doktor. Terutama jika rasa sakit pada payudara disertai dengan gejala lain, seperti benjolan di puting, atau tanda-tanda jangkitan seperti kemerahan dan pembengkakan.

Doktor akan membantu melakukan pemeriksaan klinikal untuk mengetahui punca kesakitan pada payudara yang anda rasakan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found