10 Cara Berkesan untuk Mencegah Kehamilan |

Terdapat banyak cara untuk mencegah kehamilan bagi anda yang ingin menunda mengandung atau tidak mahu hamil lagi. Mungkin anda tertanya-tanya apa yang harus diketahui sebelum memutuskan kaedah atau jenis kontrasepsi yang harus dipilih. Ketahui lebih lanjut mengenai cara tidak hamil semasa masih melakukan hubungan seks dalam artikel berikut, ayuh!

Cara mencegah kehamilan dengan berkesan

Bagi anda yang aktif secara seksual, cara paling berkesan untuk mencegah kehamilan adalah dengan melambatkan hubungan seks.

Sekiranya anda ingin terus melakukan hubungan seks tetapi tidak merancang kehamilan, anda boleh mencuba beberapa cara.

Sebelum ini, penting bagi anda dan pasangan anda untuk memahami penggunaan alat kontraseptif atau cara melakukan hubungan seks agar tidak hamil.

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda cuba untuk mencegah kehamilan, baik secara semula jadi tanpa perlindungan atau dengan kontrasepsi:

1. Elakkan melakukan hubungan seks dalam tempoh subur

Masa subur seorang wanita boleh mempengaruhi kemungkinan pembuahan semasa hubungan seksual.

Risiko kehamilan boleh menjadi lebih kecil jika persetubuhan dilakukan di luar masa subur.

Oleh itu, mengelakkan seks semasa tempoh subur boleh menjadi cara semula jadi untuk mencegah kehamilan.

Masa subur itu sendiri dapat ditentukan dari kitaran haid biasa. Kitaran ini dikira dari hari pertama haid hingga haid berikutnya.

Menurut kaedah pengiraan kesuburan standard yang disebut oleh Planned Parenthood, tempoh subur seorang wanita jatuh pada hari ke-8 hingga ke-19 dari masa haidnya.

Walau bagaimanapun, jumlah ini tidak boleh menjadi penanda aras yang pasti kerana tempoh subur setiap wanita adalah berbeza. Untuk mengira, cuba gunakan kalkulator tempoh subur dari.

//wp.hellosehat.com/check-health/calculator-mass-subur-2/

Walaupun begitu, adalah penting untuk memahami bahawa melakukan hubungan seks di luar masa subur tidak menjamin berkesan sebagai cara semula jadi untuk mencegah kehamilan.

Ini kerana pengiraannya mungkin salah apabila terdapat perubahan dalam kitaran haid anda.

2. Ejakulasi di luar

Kaedah semula jadi lain untuk mencegah kehamilan adalah melakukan ejakulasi luaran atau gangguan hubungan seksual. Kaedah ini juga dikenali sebagai "luar".

Seperti namanya, ejakulasi luaran atau hubungan yang terganggu dilakukan dengan tidak melepaskan sperma di dalam vagina semasa penembusan.

Keberkesanan melakukan kaedah ini untuk mencegah kehamilan adalah 70 peratus.

Maksudnya, daripada 100 pasangan, terdapat 30 pasangan yang terus mengalami kehamilan walaupun telah mengganggu hubungan seksual.

Peratusan ini menunjukkan bahawa hubungan yang terganggu sebenarnya agak sukar dilakukan.

Ya, masih banyak pasangan yang gagal melakukan persetubuhan sehingga berlaku persenyawaan.

Cara lain untuk mengelakkan kehamilan ialah anda boleh melakukan hubungan seksual dengan pasangan anda tanpa penembusan vagina.

3. Memakai kondom

Menggunakan kondom sebelum hubungan seksual adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang.

Kondom adalah kaedah kontraseptif yang paling mudah diperoleh dan juga paling praktikal untuk digunakan.

Walaupun begitu, anda masih perlu memilih jenis kondom yang betul dan menggunakan kondom dengan cara yang betul untuk mengurangkan kemungkinan kehamilan.

Sekiranya anda takut satu kondom pecah semasa hubungan seks, anda boleh menggunakan dua kondom.

Walaupun kondom pada umumnya lebih banyak tersedia untuk lelaki, anda juga boleh menggunakan kondom wanita sebagai pilihan lain.

Sebagai tambahan kepada kaedah mencegah kehamilan yang terbukti, penggunaan kondom juga dapat mencegah penyebaran pelbagai penyakit menular seksual, seperti sifilis, HIV / AIDS, atau herpes.

5 Petua Mengelakkan Masalah atau Kerosakan Dengan Menggunakan Kondom

4. Ambil pil kontraseptif kecemasan

Ambil pil kawalan kelahiran kecemasan (pagi selepas pil) boleh menjadi cara untuk mencegah kehamilan setelah anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan semasa jendela subur anda.

Pil kawalan kelahiran kecemasan perlu diambil dalam masa 72 jam atau 3 hari selepas persetubuhan

Walaupun begitu, pessary ini tidak dapat mengelakkan persenyawaan yang telah berlaku.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba cara mencegah kehamilan setelah melakukan hubungan seks dalam tempoh subur ini, harap maklum bahawa kebanyakan pil kawalan kelahiran kecemasan tidak mudah dijumpai di pasaran.

Oleh itu, atas sebab keselamatan dan risiko kesan sampingan, perlu mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan berdasarkan cadangan dan pengawasan doktor.

5. Ambil pil kawalan kelahiran secara berkala

Pil kawalan kelahiran estrogen dan progestin gabungan adalah jenis kontraseptif oral yang paling biasa digunakan sebagai cara untuk mencegah kehamilan awal.

Pessary ini mesti diambil setiap hari untuk mengelakkan ovari melepaskan telur baru.

Pil kawalan kelahiran menyebabkan penebalan lapisan rahim dan lendir serviks, menyukarkan sperma untuk berenang melalui serviks dan menyuburkan telur.

Dilihat dari cara kerjanya, pil kawalan kelahiran mempunyai kadar kegagalan hingga 9 persen.

Ini bermakna, terdapat kurang dari 1 kehamilan setiap 100 wanita setiap tahun jika mereka selalu menggunakan pil kawalan kelahiran seperti yang diarahkan oleh doktor mereka.

Sekiranya anda mengambil antibiotik secara berkala, anda harus berbincang lebih lanjut dengan doktor anda untuk mendapatkan cadangan kaedah kawalan kelahiran yang terbaik.

Ini kerana antibiotik dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan.

4 Kesalahan Pil Umum

6. Gunakan Implan KB

Kaedah paling berkesan untuk mencegah kehamilan adalah implan kawalan kelahiran.

Implan kawalan kelahiran adalah alat kontraseptif yang fleksibel dan berbentuk korek api yang dimasukkan oleh doktor di bawah kulit di bahagian atas lengan.

Bar kawalan kelahiran yang dapat ditanam dapat digunakan dengan berkesan untuk mencegah kehamilan dengan melepaskan hormon progestin.

Hormon ini dapat mengubah struktur lapisan rahim dan lendir serviks sehingga menyukarkan sperma untuk berenang ke telur.

Kadang kala, implan akan menghentikan ovari melepaskan telur baru. Kaedah mencegah kehamilan ini dapat berfungsi dengan berkesan sehingga 3-4 tahun.

Tahap kegagalan implan KB umumnya hanya mencapai 0.5 peratus. Maksudnya, terdapat kurang dari 1 kehamilan yang tidak diingini bagi setiap 100 wanita dalam setahun yang menggunakan implan.

Namun, anda perlu tahu bahawa setelah implan dikeluarkan, anda masih boleh hamil. Dengan kata lain, penggunaan implan KB tidak kekal.

7. Menggunakan KB Suntikan

Kawalan kelahiran yang disuntik adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk mencegah kehamilan yang terdapat di pasaran.

Berbeza dengan pil kawalan kelahiran atau implan kawalan kelahiran, alat kawalan kelahiran yang disuntikkan dimasukkan ke dalam badan dengan menyuntikkan hormon progestin di bawah kulit punggung atau lengan atas anda.

Alat kawalan kelahiran yang disuntik berfungsi dengan menebal dan menebal lendir serviks untuk menyekat pergerakan sel sperma.

Menurut Kongres Amerika Ahli Obstetrik dan Ginekologi, ini untuk mengelakkan sel sperma berenang melalui serviks dan membuahi telur.

Bukan hanya itu, alat kawalan kelahiran yang disuntik ini juga dapat menghentikan ovari melepaskan telur baru (ovulasi).

Kaedah ini dapat mencegah kehamilan dengan berkesan walaupun selepas melakukan hubungan seks dalam tempoh subur.

Sekiranya anda mendapat suntikan hormon dalam 7 hari pertama dari tempoh anda bermula, suntikan kawalan kelahiran dapat segera berfungsi untuk mencegah kehamilan.

Begitu juga, jika anda mendapat suntikan 5 hari selepas keguguran, pengguguran, atau dalam masa 3 minggu selepas melahirkan, kehamilan juga dapat dicegah dengan segera.

Sebelum Digunakan, Ketahui 8 Kesan Sampingan Pertama KB Suntikan Yang Mungkin Berlaku

8. Pasang Peranti intrauterin (IUD)

Cara lain untuk mencegah kehamilan adalah memasukkan alat intrauterin (IUD) atau kawalan kelahiran spiral. Alat ini dapat segera mengelakkan pembuahan selepas pemasangan.

IUD adalah sekeping plastik atau tembaga berbentuk T yang ditanamkan di rahim oleh doktor.

IUD tembaga dapat mencegah kehamilan selama kira-kira 10-12 tahun. Walaupun IUD hormon dapat mencegah kehamilan selama 3-5 tahun, bergantung pada jenama apa yang anda gunakan.

Peranti ini boleh digunakan sebagai alat kontraseptif kecemasan jika dimasukkan dalam 5 hari setelah melakukan hubungan seks semasa jendela subur, tanpa kondom.

Melancarkan dari Planned Parenthood, memasukkan IUD terbukti mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi sehingga 99.9 peratus dalam mencegah kehamilan.

Cara IUD berfungsi adalah dengan mengubah pergerakan sperma di dalam badan wanita sehingga sukar untuk mencapai telur.

Walaupun begitu, kaedah mencegah kehamilan hanya boleh dilakukan oleh wanita yang telah melahirkan.

Kesan sampingan IUD boleh menyebabkan pelebaran rahim yang menyebabkan kesakitan semasa mengandung pada wanita yang belum mempunyai anak.

9. Cegah kehamilan dengan KB steril untuk wanita

Terdapat beberapa cara pensterilan yang boleh dilakukan oleh wanita untuk mencegah kehamilan.

Contohnya, memotong, mengikat, atau menutup tuba falopi (tubektomi) untuk mengeluarkan rahim (histerektomi).

Pensterilan wanita berfungsi dengan menghentikan telur turun ke rahim (di mana persenyawaan berlaku).

Ini boleh menjadi cara yang berkesan untuk tidak hamil walaupun wanita itu terus melakukan hubungan seks.

Kadang kala, seorang wanita yang melahirkan dengan pembedahan caesar juga dapat melakukan prosedur pensterilan sekaligus sehingga dia tidak perlu lagi menjalani dua prosedur pembedahan.

Cara mencegah kehamilan dengan pensterilan adalah kaedah yang kekal. Anda tidak boleh hamil lagi setelah melakukan perancangan keluarga yang steril.

10. Lakukan perancangan keluarga yang steril untuk lelaki

Sementara itu, bagi lelaki, kaedah pensterilan sebagai pencegahan kehamilan disebut prosedur vasektomi. Prosedur ini berfungsi dengan memastikan sperma tidak turun ke dalam zakar.

Dengan begitu, diharapkan tidak ada sperma yang terkandung dalam air mani setiap kali anda mengalami ejakulasi. Keberkesanan kaedah ini boleh dikatakan hampir 100 peratus.

Apa sahaja cara yang anda pilih untuk mencegah kehamilan, pastikan anda dan pasangan anda telah saling bersetuju sebelum mencubanya.

Di samping itu, pertimbangkan juga keadaan kesihatan anda dan pasangan. Sebabnya, masalah kesihatan tertentu boleh mempengaruhi keberkesanan penggunaan beberapa alat kontraseptif.

Untuk mengetahui kesannya terhadap keadaan kesihatan, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda.

Recent Posts