Daun Stevia, Pengganti Gula Nol Kalori Pemanis Semula Jadi

Ramai orang menyedari bahawa pengambilan gula berlebihan akan buruk bagi kesihatan mereka. Salah satunya, anda mungkin berisiko menghidap diabetes mellitus kerana kadar gula dalam darah tinggi secara berterusan. Oleh itu, beralih ke pemanis semula jadi yang lebih sihat seperti stevia (berasal dari daun stevia) boleh menjadi alternatif. Apa kelebihan stevia sehingga lebih baik dipilih sebagai pemanis pengganti gula?

Daun Stevia boleh digunakan sebagai pemanis

Stevia adalah nama yang popular untuk ramuan yang berasal dari tumbuhan Stevia rebaudiana. daun tanaman Stevia rebaudiana Ini sebenarnya telah digunakan secara meluas oleh orang-orang di Paraguay dan Brazil sejak dulu. Namun, penggunaan stevia sebagai pemanis hanya diketahui secara meluas setelah "ditemui" dan diperkenalkan oleh ahli botani Antonio Bertoni pada tahun 1887.

Daun ini mengandungi sebatian yang mempunyai rasa yang sangat manis, seperti stevioside dan rebaudioside. Apabila diproses menjadi pemanis, tahap manisnya sangat tinggi, malah boleh menjadi gula 50-350 kali ganda. Di samping itu, pemanis ini mempunyai kalori sifar dan sedikit karbohidrat. Sebab itu, pemanis yang satu ini adalah pengganti gula yang tepat untuk pesakit kencing manis.

Penggunaan daun stevia sebagai pemanis telah digunakan secara meluas di pelbagai negara termasuk Jepun, Korea, China, Asia Tenggara, dan Amerika Selatan. Penggunaan pemanis dari tanaman semula jadi juga berbeza-beza dalam berbagai produk mulai dari minuman, gula-gula, sayur acar, hingga produk makanan laut.

Tumbuhan ini dianggap sebagai sumber pemanis yang lebih sihat untuk pengganti gula dan pemanis buatan, seperti sakarin dan aspartam.

Kelebihan daun stevia berbanding gula

Berikut adalah kelebihan yang dapat menjelaskan kebaikan stevia sebagai pemanis yang lebih sihat daripada gula:

1. Pemanis yang betul untuk diabetes

Gula dan makanan manis nampaknya menjadi musuh terbesar bagi penderita diabetes mellitus. Namun, kali ini anda yang menghidap diabetes masih boleh makan makanan manis dengan menggunakan pemanis stevia.

Pemanis ini yang berasal dari ekstrak daun stevia dianggap lebih selamat untuk pesakit diabetes kerana tidak membuat kadar gula dalam darah meningkat.

Di Amerika Selatan, ekstrak tumbuhan ini telah lama digunakan sebagai pengganti gula bagi pesakit diabetes.

2. rendah kalori

Berat berlebihan sebenarnya disebabkan oleh pengambilan makanan dengan kandungan kalori dan gula yang tinggi. Itulah sebabnya, jika anda sering makan makanan manis, berat badan anda juga dapat meningkat dengan cepat.

Nah, pemanis yang berasal dari daun stevia mempunyai kalori sifar sehingga lebih selamat bagi anda yang menghidap diabetes dan ingin mengekalkan berat badan.

3. Baik untuk tekanan darah

Bukan hanya sebagai alternatif untuk mengawal gula darah, pemanis semula jadi jenis ini juga baik untuk tekanan darah anda. Stevia juga berguna dalam mengurangkan risiko hipertensi.

Ini disebut dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Terapi Klinikal , yang dijalankan selama 2 tahun. Kajian ini menunjukkan kebaikan sebatian stevioside diekstrak dari daun stevia berpotensi untuk mengurangkan tekanan darah pada pesakit hipertensi.

Walau bagaimanapun, ujian lebih lanjut masih diperlukan untuk mengkaji faedah ekstrak daun stevia ini dari segi menurunkan tekanan darah.

4. Selamat untuk kanak-kanak

Sebilangan besar kes kegemukan pada kanak-kanak disebabkan oleh pengambilan makanan yang tidak terkawal, terutamanya yang tinggi kalori dan gula. Kanak-kanak pada umumnya menyukai makanan manis. Ini adalah salah satu faktor yang menjadikan berat badan mereka terus meningkat.

Sekiranya tidak diperiksa, kanak-kanak gemuk mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit kronik pada masa dewasa. Untuk mengelakkan ini, pemanis seperti stevia boleh digunakan sebagai pengganti gula untuk anak-anak.

Mengenai kebimbangan sama ada pemanis ini selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak, Pentadbiran Makanan & Dadah (FDA) - atau organisasi yang setara dengan agensi POM di Indonesia - telah menyatakan bahawa pemanis ini selamat untuk dimakan oleh semua golongan, termasuk kanak-kanak, ibu mengandung, dan anak-anak, ibu menyusu.

Kekurangan stevia pemanis

Kajian mengenai potensi manfaat kesihatan pemanis yang berasal dari daun stevia masih dijalankan.

Ini kerana masih terdapat beberapa risiko kesihatan yang boleh disebabkan oleh pengambilan pemanis ini. Oleh itu, anda masih perlu mengetahui perkara-perkara ini semasa menggunakannya sebagai pemanis pengganti gula.

1. Mencetuskan pengambilan makanan berkalori tinggi

Penyelidikan dari jurnal Selera makan yang menunjukkan bahawa penggunaan sebatian stevioside sehingga 1,500 mg / hari selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

Dalam kajian ini juga didapati bahawa makanan yang dibuat dari pemanis stevia tidak mengubah tabiat makan. Walaupun rendah kalori, peserta yang memakan makanan yang diperbuat daripada pemanis ini tidak makan berlebihan pada waktu makan berikutnya.

Walau bagaimanapun, manfaat kesihatan pemanis ini masih memerlukan tinjauan klinikal dari penyelidik lain dan juga penyelidikan yang lebih mendalam.

Masih ada kemungkinan seseorang mengkonsumsi kalori berlebihan kerana pemanis dari daun stevia yang tidak mempunyai nilai kalori yang tinggi. Daripada menurunkan berat badan, penggunaan pemanis tanpa kalori sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

2. Tidak pemanis semula jadi sepenuhnya

Ramai yang berpendapat bahawa pemanis tanpa kalori yang digunakan sekarang berasal dari daun. Sebenarnya, FDA yang mengeluarkan pernyataan bahawa stevia selamat hingga kini hanya membenarkan penggunaannya yang telah melalui proses pemurnian.

Memakan daun secara langsung berbahaya bagi fungsi ginjal, sistem pembiakan, dan kesihatan jantung.

Ini bermaksud bahawa stevia yang selamat untuk dimakan bukan lagi bahan semula jadi, tetapi telah dimurnikan dengan bahan kimia lain (steviol glikosida), seperti gula yang berasal dari bit gula atau gula tebu.

3. Kesan ketagihan

Mengingat potensi kesihatan stevia, tidak ada salahnya menjadikannya sebagai pengganti gula. Walau bagaimanapun, anda masih perlu menguruskan penggunaan makanan dengan baik, terutamanya dalam mengehadkan pengambilan pemanis harian anda.

Sebabnya ialah stevia yang melalui proses pemurnian kimia juga mempunyai kesan ketagihan yang sama dengan pemanis makanan biasa seperti sukrosa.

Sekiranya anda mengambil terlalu banyak pemanis ini, anda juga mungkin lebih berisiko menghidap kegemukan (obesiti) dan diabetes jika anda terlalu banyak mengambil gula biasa.

Dengan kelebihan ini, stevia dapat digunakan sebagai pengganti gula harian yang dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan yang disebabkan oleh peningkatan gula darah, seperti hiperglikemia atau prediabetes.

Sekiranya penggunaannya disertai dengan penerapan diet yang sihat dan gaya hidup aktif, anda juga dapat mencegah diabetes mellitus, terutama diabetes tipe 2.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found