Pilihan Ubat Vertigo Asli yang Boleh Anda Cuba -

Umumnya, penghidap vertigo, terganggu oleh sensasi pening yang luar biasa. Apalagi melakukan aktiviti seperti biasa, untuk berdiri atau berjalan rasanya tidak seimbang. Oleh itu, sebagai pertolongan pertama untuk vertigo, cubalah melegakan simptom dengan ubat vertigo semula jadi berikut.

Pelbagai ubat vertigo semula jadi yang berkesan untuk menghilangkan gejala

Sekiranya sakit kepala yang tidak dapat ditanggung mulai terasa, segera duduk dan ambil kedudukan yang paling selesa. Hanya dengan itu, cubalah mencampurkan ubat vertigo semula jadi yang dapat membantu anda meredakan gejala. Anda juga boleh meminta bantuan rumah tangga untuk membuatnya. Terdapat pelbagai ubat vertigo semula jadi yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Minum air

Adakah anda tahu bahawa salah satu keadaan yang boleh menyebabkan vertigo adalah dehidrasi? Ya, ketika tubuh anda kekurangan cairan, tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Sekiranya ini berlaku, keadaan ini boleh memberi kesan negatif pada pelbagai bahagian badan, termasuk peredaran di dalamnya.

Biasanya, semasa anda mengalami dehidrasi, tekanan darah anda akan turun. Ini berpotensi menyebabkan darah tidak sampai ke otak, mengakibatkan pening dan vertigo.

Itulah sebabnya, air minum boleh menjadi ubat vertigo semula jadi yang paling mudah, murah, dan paling berkesan yang harus anda cuba. Jadi, pastikan sentiasa memenuhi keperluan cecair badan. Biasanya, anda harus mengambil 8-12 gelas air setiap hari.

2. Minum air halia

Kaedah semula jadi lain untuk mengatasi vertigo adalah dengan mengambil air halia. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Acupuncture and Tuina Science mendedahkan bahawa sensasi pedas halia boleh menjadi ubat vertigo semula jadi. Sebenarnya, halia dianggap berkesan untuk menghilangkan gejala vertigo lebih baik daripada manuver Epley.

Cara membuat ubat semula jadi untuk vertigo tidak terlalu rumit. Pertama sekali, rebus 2-4 gram halia yang telah dibersihkan, dan rebus selama kira-kira lima minit. Sekiranya ada, tapiskan air halia dan tambahkan sedikit madu untuk menambah rasa manis dan kurangkan rasa pedas halia.

3. Manfaatkan ginkgo biloba

Ginkgo biloba adalah ramuan herba dari China yang dapat digunakan sebagai ubat vertigo semula jadi. Sebabnya, bahan semula jadi ini dianggap dapat membantu mengatasi pelbagai gangguan saraf. Vertigo tidak terkecuali.

Bahan semula jadi ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah di telinga dalam dan otak. Oleh itu, gangguan pening dan keseimbangan yang anda rasakan akan reda dengan perlahan.

4. Penggunaan minyak pati

Ubat semula jadi atau tradisional untuk vertigo bukan sahaja ubat oral, tetapi anda juga boleh menggunakan minyak pati untuk melegakan gejala vertigo. Ya, pada masa ini, minyak pati semakin dicari untuk meningkatkan kesihatan fizikal dan mental.

Contohnya, menggunakan minyak pati chamomile dan lavender diketahui dapat menghilangkan tekanan dan membantu anda tidur lebih lena. Tidak sedikit minyak pati yang boleh digunakan untuk meredakan kerengsaan dan keradangan.

Walaupun penggunaan minyak pati ini tidak semestinya mengatasi vertigo, sekurang-kurangnya minyak ini dapat digunakan untuk melegakan gejala vertigo yang cukup mengganggu.

Dalam kes ini, minyak balsem lemon dipercayai digunakan sebagai ubat semula jadi untuk melegakan pelbagai gejala vertigo. Kemudian minyak pudina, yang biasanya digunakan untuk aromaterapi, juga dapat digunakan untuk meredakan gejala vertigo seperti mual, muntah, dan sakit kepala.

Anda boleh menggunakan minyak pati untuk mengurut dahi, pelipis, dan belakang leher. Di samping itu, anda juga boleh menjatuhkan satu hingga dua tetes minyak pati ke dalam air panas dan menyedutnya. Bukan hanya itu, anda juga dibenarkan meneteskan minyak pati ini ke dalam peresap di dalam bilik.

5. Terapi manuver Epley

Ubat semula jadi untuk vertigo juga dapat berupa terapi, salah satunya adalah terapi manuver Epley. Terapi sederhana ini yang merupakan ubat semula jadi untuk vertigo bahkan boleh dilakukan secara bebas di rumah. Namun, untuk pelaksanaan awal terapi ini, anda pasti memerlukan bantuan ahli terapi.

Biasanya, terapi ini boleh dilakukan tiga kali sehari, sehingga gejala vertigo yang anda rasa reda setelah 24 jam berlalu. Untuk keselamatan terapi ini, anda tidak perlu risau. Sebabnya adalah bahawa terapi ini agak selamat, terutama jika ada orang lain di rumah yang dapat membantu anda melakukan terapi manuver Epley.

Walau bagaimanapun, terapi ini tidak digalakkan bagi anda yang mempunyai keadaan kesihatan lain yang tidak dapat menggerakkan badan anda dengan bebas. Sebabnya, dikhuatiri pergerakan terapi ini tidak selamat untuk anda.

Sekiranya anda mempunyai keraguan, lebih baik berunding dengan doktor atau profesional perubatan anda terlebih dahulu. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, seperti berikut.

  • Duduk di atas katil.
  • Pusingkan kepala anda 45 darjah ke kanan.
  • Kemudian, berbaring dengan cepat dengan kepala anda masih di kedudukan sebelumnya. Pada ketika itu, pastikan bahu anda berada di atas bantal. Kemudian, tunggu selama 30 saat.
  • Kemudian, putar kepala 90 darjah ke kiri tanpa mengangkatnya terlebih dahulu. Pada ketika ini kepala anda berada 45 darjah ke kiri. Tunggu selama 30 saat.
  • Pusingkan kepala dan badan anda 90 darjah ke kiri sekali lagi, sekarang kepala lebih dekat ke tempat tidur. Tunggu selama 30 saat.
  • Kemudian, bangun dari posisi tidur dan menghadap ke kiri.

Recent Posts