Biopsi adalah ujian kanser, ketahui fungsi dan prosesnya di bawah

Kanser adalah penyakit berbahaya dan penting untuk mendiagnosisnya lebih awal. Penyakit ini dapat menjadikan sel-sel dalam tubuh menjadi tidak terkawal, sel-sel terus membelah dan boleh menyebabkan timbunan tisu padat yang disebut tumor. Salah satu prosedur yang dapat mendiagnosis kanser adalah biopsi. Sebenarnya, seperti apa biopsi? Ayuh, fahami lebih lanjut mengenai ujian kesihatan ini dalam ulasan berikut.

Apa itu biopsi?

Biopsi adalah salah satu ujian yang biasanya dilakukan untuk mengesan dan mengesahkan diagnosis kanser. Biopsi dilakukan sebagai prosedur untuk mengambil sampel tisu atau sel dari badan anda. Kemudian, sampel sel akan diuji di makmal dan melihat bentuknya di bawah mikroskop.

Ringkasnya, dengan mengambil tindakan ini, pasukan perubatan anda akan mengetahui bagaimana keadaan tisu atau sel di bahagian badan yang disyaki mengalami gangguan.

Walaupun dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan lain, biopsi adalah prosedur perubatan yang lebih terkenal untuk mendiagnosis kanser.

Biopsi digunakan untuk membantu membezakan tumor jinak dari barah. Selain itu, tindakan ini juga diandalkan untuk menentukan tahap dan jenis barah yang dialami.

Sekiranya diagnosis kanser telah ditetapkan dan tahapnya diketahui, ini akan memudahkan doktor memilih rawatan barah yang tepat. Rawatan merangkumi pembedahan membuang kanser, kemoterapi, atau radioterapi.

Selain barah, masalah kesihatan lain yang juga disyorkan menjalani biopsi adalah:

 • Bantu doktor untuk menentukan sama ada terdapat luka di usus atau tidak.
 • Bantu doktor membuat diagnosis sama ada terdapat gangguan hati seperti sirosis atau barah hati.
 • Kenal pasti sama ada terdapat jangkitan atau tidak dan mikroorganisma yang menyebabkannya.

Adakah benar bahawa biopsi boleh memburukkan lagi barah?

Ramai orang yang mempunyai simptom barah atau berisiko menghidap barah tidak mahu menjalani biopsi kerana takut memburukkan lagi pertumbuhan sel barah. Sebenarnya, prosedur ini sebenarnya memudahkan pasukan perubatan menentukan langkah rawatan seterusnya.

Di samping itu, tidak ada penyelidikan yang menyatakan dan membuktikan apakah tindakan perubatan ini dapat memperburuk keadaan barah yang dialami oleh seseorang.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Mayo Clinic menyatakan bahawa risiko sel barah merebak ke bahagian lain badan kerana biopsi sangat kecil. Prosedur perubatan mesti dijalankan mengikut piawaian dan pasukan perubatan akan melakukan pelbagai cara untuk mencegah penyebaran sel barah (metastasis).

Contoh pencegahan adalah bahawa pasukan perubatan biasanya menggunakan jarum steril atau peralatan pembedahan dan berbeza untuk setiap kawasan badan, sehingga meminimumkan kemungkinan sel barah 'bergerak' ke bahagian lain.

Bagaimana proses biopsi?

Prosedur perubatan ini biasanya disertai dengan anestesia, jadi anda tidak perlu takut untuk merasa sakit. Di samping itu, prosedur ini merangkumi prosedur perubatan ringan dan tidak memerlukannya.

Biopsi jarum jenis ini biasanya hanya memerlukan anestesia tempatan. sementara jika prosedur memerlukan pasukan perubatan untuk mengambil tisu di organ terdalam badan, maka anestesia umum / total digunakan.

Proses biopsi yang akan dijalankan, bergantung pada jenis biopsi yang dipilih. Melaporkan dari halaman Mayo Clinic, terdapat beberapa jenis biopsi yang dilakukan untuk mendiagnosis barah, iaitu:

1. Biopsi sumsum tulang

Biopsi sumsum tulang adalah prosedur memasukkan jarum ke sumsum tulang dan menyedut cecair atau tisu. Jenis biopsi ini biasanya dilakukan apabila doktor anda mengesyaki barah darah, seperti leukemia, limfoma, multiple myeloma, atau barah yang berasal dari atau menuju ke sumsum tulang.

2. Biopsi endoskopi

Dalam biopsi endoskopi, doktor akan menggunakan tiub nipis dan fleksibel (endoskop) yang dilengkapi dengan lampu dan pemotong. Peranti ini dimasukkan ke dalam badan untuk mengambil sejumlah kecil tisu yang disyaki barah untuk sampel.

Biasanya, endoskopi dimasukkan melalui mulut, rektum, saluran kencing, atau sayatan kecil di kulit tempat barah itu berada. Contoh prosedur biopsi endoskopi termasuk sistoskopi untuk mengumpulkan tisu dari dalam pundi kencing anda, bronkoskopi untuk mendapatkan tisu dari dalam paru-paru anda, dan kolonoskopi untuk mengumpulkan tisu dari dalam usus besar anda.

3. Biopsi jarum

Biopsi jarum biasanya digunakan untuk mengesan kehadiran barah pada benjolan payudara atau bengkak di kelenjar getah bening. Pelbagai kaedah menggunakan biopsi jarum yang biasa digunakan adalah:

 • Menggunakan jarum halus, panjang, nipis untuk mengeluarkan cecair dan sel untuk dianalisis.
 • Menggunakan jarum inti yang berukuran lebih besar dengan hujung pemotong yang kemudian berfungsi menarik dan memotong tisu dari kawasan tertentu.
 • Menggunakan bantuan vakum (alat penyedut) supaya jumlah cecair dan sel lebih besar dan dipisahkan dengan jarum.
 • Menggunakan bantuan ujian pencitraan, seperti imbasan CT, ultrasound, MRI, dan sinar-X dengan jarum.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan biopsi dan hasilnya diperoleh?

Memetik dari UCSF Health, jangka masa untuk biopsi jarum halus atau biopsi jarum lebih kurang 10-15 minit. Walau bagaimanapun, jangka masa untuk biopsi tumor ini boleh berbeza-beza dan tidak selalu sama dari satu jenis ke jenis yang lain.

Pada biopsi atau biopsi pembedahan, biasanya memakan masa yang cukup lama daripada biopsi jarum. Begitu juga dengan jenis biopsi lain yang mengambil masa berbeza bergantung pada tahap kesukaran.

Anda biasanya boleh mendapatkan hasil biopsi dalam 2-3 hari selepas prosedur. Hasil yang memerlukan analisis yang lebih kompleks boleh memakan masa 7 hingga 10 hari.

Seperti apa persiapan biopsi?

Sebelum anda menjalani biopsi tumor, terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan. Ini dilakukan untuk mengelakkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini. Persediaan biopsi yang perlu anda ikuti adalah:

 • Telah membincangkan sejarah penyakit ini serta ubat-ubatan atau makanan tambahan yang sedang diambil.
 • Jangan minum ubat yang boleh menipiskan darah, seperti ibuprofen atau naproxen sekurang-kurangnya seminggu sebelum prosedur.
 • Anda mungkin diminta berpuasa selama 6-8 jam sebelum biopsi dilakukan.
 • Pakai pakaian yang longgar dan tanggalkan barang kemas.

Selepas biopsi dilakukan, anda harus berehat sepenuhnya selama 2 hari dan menahan diri dari melakukan aktiviti yang berat. Biopsi adalah prosedur yang cukup selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan, seperti pendarahan, jangkitan, kerosakan tisu, atau mati rasa. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini, berjumpa doktor dengan segera.

Recent Posts