Perancangan Keluarga (KB) dan Faedah Kacamata Perubatan

Adakah anda masih ingat panggilan untuk "Dua Anak Lebih Baik" yang menjadi cogan kata program Perancangan Keluarga (KB) sejak akhir 70-an? Cogan kata ini sangat terpahat di benak masyarakat walaupun telah pudar setelah era reformasi. Oleh kerana kerajaan kini terus mempromosikannya, mari kita cari tahu terlebih dahulu apa tujuan dan faedah program perancang keluarga dari sudut perubatan.

Apakah program keluarga merancang?

Perancangan keluarga atau lebih dikenali sebagai KB adalah program berskala nasional untuk mengurangkan kadar kelahiran dan mengawal pertumbuhan penduduk di sebuah negara.

Sebagai contoh, Amerika Syarikat mempunyai program keluarga yang disebut Planned Parenthood.

Program keluarga berencana juga dirancang khusus untuk mewujudkan kemajuan, kestabilan, ekonomi, sosial, dan kemakmuran rohani bagi setiap penduduk.

Perancangan keluarga adalah program yang juga diatur dalam Undang-Undang No. 10 Tahun 1992 yang dikendalikan dan diselia oleh Badan Penduduk dan Perancangan Keluarga Nasional (BKKBN).

Bentuk program perancang keluarga adalah penggunaan alat kontraseptif untuk melambatkan dan mencegah kehamilan.

Jenis kontraseptif berikut paling kerap digunakan:

  • Kondom
  • Pil perancang keluarga
  • IUD
  • KB menyuntik
  • Implan KB atau implan
  • Vasektomi dan tubektomi (perancangan keluarga tetap)

Program perancang keluarga terbukti dapat menurunkan kadar kelahiran di Indonesia

Data dari Survei Demografi dan Kesihatan Indonesia (IDHS) dari BKKBN menyebutkan trend jumlah kelahiran (jumlah kesuburan/ TFR) di Indonesia sebenarnya telah menurun.

Pada akhir tahun 1991, jumlah kelahiran dicatatkan pada 3 peratus.

Sementara catatan terbaru melaporkan bahawa jumlah kelahiran di Indonesia berjaya menurun kepada 2.38 kanak-kanak per wanita pada tahun 2019.

Walaupun jumlah kelahiran dinyatakan menurun, angka ini belum mencapai sasaran Rencana Strategik (Renstra) yang bertujuan mengurangi TFR kepada 2,1 anak per wanita.

Begitu juga, penggunaan alat kontraseptif masih rendah, iaitu sekitar 57.2 peratus, sementara sasaran peserta aktif sekitar 61.2 peratus.

Itulah sebabnya kerajaan merancang untuk meneruskan kempen program Keluarga Berencana untuk mencapai sasaran ini.

Faedah program perancang keluarga (KB)

Program perancang keluarga tidak hanya dibuat untuk memenuhi sasaran kerajaan.

Dari sudut perubatan, program ini sebenarnya mempunyai banyak kelebihan, termasuk kesihatan fizikal dan mental setiap ahli keluarga.

Bukan sahaja ibu, anak-anak dan suami juga dapat merasakan manfaat atau kesan program perancang keluarga secara langsung.

Manfaat merancang keluarga bahkan dapat dirasakan ketika anda dan pasangan anda masih menunda dan masih bersiap untuk hamil.

Berikut adalah pelbagai faedah menjalankan program keluarga berencana (KB):

1. Mencegah kehamilan yang tidak diingini

Di Indonesia, terdapat sekitar 20% insiden kehamilan yang tidak dirancang atau diinginkan daripada jumlah kehamilan yang dicatatkan dalam populasi pasangan suami isteri.

Ini menunjukkan bahawa akses kepada maklumat dan pengetahuan mengenai kontrasepsi masih rendah.

Berbeza dengan program kehamilan (promil), kehamilan yang tidak dirancang dapat terjadi pada wanita yang belum atau pernah hamil tetapi tidak ingin mempunyai anak.

Kejadian ini juga boleh berlaku kerana masa kehamilan yang tidak sesuai, misalnya, jurang usia antara anak pertama dan kedua terlalu dekat.

Terdapat pelbagai risiko komplikasi kesihatan yang mungkin berlaku akibat kehamilan yang tidak diingini, baik untuk ibu dan bayi.

Kehamilan yang tidak dirancang dan tidak diingini dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang, berat lahir rendah (LBW), dan kecacatan kelahiran.

Sementara itu, risiko kepada ibu termasuk kemurungan semasa hamil dan selepas melahirkan (selepas bersalin), hingga komplikasi kelahiran.

Dipetik dari WHO, penggunaan alat kontraseptif dapat mencegah risiko kesihatan jangka panjang yang berkaitan dengan kehamilan bagi wanita.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap pasangan untuk mengetahui tentang perancangan keluarga dan pentingnya merancang kehamilan sebelum melakukan hubungan seks.

//wp.hellosehat.com/sex/contraception/5- cara paling berkesan untuk mencegah kehamilan /

2. Mengurangkan risiko pengguguran

Kehamilan yang tidak dirancang kerana tidak menjalani program perancang keluarga sangat berisiko untuk meningkatkan jumlah pengguguran haram yang boleh membawa maut.

Pada dasarnya, undang-undang Indonesia menyatakan bahawa pengguguran adalah haram dengan pengecualian tertentu.

Tindakan pengguguran diatur secara ketat dalam Undang-Undang Nomor 36 Tahun 2009 tentang Kesehatan dan Peraturan Pemerintah Nomor 61 Tahun 2014 tentang Kesehatan Reproduksi.

Berdasarkan dua peraturan ini, prosedur pengguguran di Indonesia hanya dapat dilakukan di bawah pengawasan sepasukan doktor setelah berdasarkan alasan perubatan yang kuat.

Contohnya, kerana kehamilan berisiko tinggi yang mengancam nyawa ibu dan / atau janin, mangsa rogol, dan kes kecemasan tertentu.

Di luar itu, tindakan pengguguran adalah haram dan termasuk dalam bidang undang-undang jenayah.

Sebenarnya, kebanyakan kes pengguguran haram di Indonesia dilakukan secara rahsia dengan prosedur yang tidak mematuhi piawaian perubatan.

Kesannya, risiko kematian ibu dan janin akibat pengguguran sangat tinggi.

3. Mengurangkan kematian ibu

Mengandung selepas program keluarga merancang sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan wanita.

Sebelumnya telah dijelaskan sedikit di atas bahawa kehamilan yang tidak dirancang dapat meningkatkan risiko komplikasi, termasuk kematian ibu.

Komplikasi kehamilan dan kelahiran kebanyakan ditunjukkan oleh kumpulan wanita yang berkahwin pada usia dini.

Data dari kolaborasi BPS dan UNICEF Indonesia melaporkan bahawa kanak-kanak perempuan berusia 10-14 tahun mempunyai risiko 5 kali lebih besar untuk mati akibat komplikasi daripada wanita yang hamil pada usia 20-24 tahun.

Beberapa risiko komplikasi yang mesti dihadapi oleh gadis hamil pada usia muda adalah fistula obstetrik, jangkitan, pendarahan berat, anemia, dan eklampsia.

Ini boleh berlaku kerana tubuh seorang gadis belum "matang" secara fizikal atau biologi.

Akibatnya, mereka lebih berisiko mengalami kesan kehamilan yang tidak dirancang.

Risiko komplikasi ini juga mungkin berlaku sekiranya anda hamil lebih kerap dengan jarak dekat.

Berita baiknya adalah bahawa pelbagai penyebab kematian ibu akibat komplikasi kehamilan dan melahirkan anak sebenarnya dapat dicegah, salah satunya adalah dengan mengikuti program keluarga berencana.

Selain menekankan pentingnya kontrasepsi, program ini juga menyediakan akses ke perkhidmatan untuk merancang waktu, jumlah dan jarak kehamilan yang tepat untuk setiap pasangan.

4. Mengurangkan kematian bayi

Wanita yang hamil dan melahirkan pada usia dini boleh menjadi salah satu penyebab bayi pramatang, dilahirkan dengan berat bayi rendah, dan kekurangan zat makanan.

Pelbagai laporan mengatakan bahawa bayi yang dilahirkan oleh wanita yang sangat muda mempunyai risiko kematian pramatang lebih tinggi daripada ibu yang lebih tua.

Ini berlaku kerana janin bersaing untuk pengambilan nutrien dengan tubuh ibu kerana kedua-duanya masih dalam peringkat perkembangan.

Bayi yang tidak mendapat pengambilan nutrien dan darah yang berkhasiat akan tergendala atau bahkan janin akan gagal berkembang dalam kandungan.

5. Membantu mencegah HIV / AIDS

Salah satu kaedah kontrasepsi yang biasa dan paling senang dicari adalah kondom.

Malangnya, banyak orang masih enggan menggunakan alat kontraseptif ini kerana mereka merasakan bahawa kondom sebenarnya mengurangkan keseronokan semasa hubungan seksual.

Sebenarnya, faedah menggunakan kondom tidak hanya terhad untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini dalam program perancang keluarga.

Kondom juga dapat mencegah penularan penyakit menular seksual, termasuk HIV / AIDS.

Pada wanita, kontrasepsi dapat mengurangkan risiko penyebaran virus HIV dari ibu yang dijangkiti kepada bayinya.

Oleh itu, risiko bayi dijangkiti HIV selepas kelahiran juga berkurang.

6. Mencegah jangkitan kelamin

Selain HIV / AIDS, penggunaan alat kontraseptif seperti kondom dalam program perancang keluarga dapat mengurangkan risiko penularan pelbagai penyakit kelamin.

Penyakit seperti sifilis, klamidia, gonorea, atau HPV (human papillomavirus) dapat menular dengan mudah melalui hubungan seksual.

Penyakit seksual boleh membahayakan janin. Ibu yang dijangkiti HPV dapat menyebarkan penyakit ini kepada bayi mereka dan menyebabkan komplikasi serius.

Secara amnya, penyakit kelamin ini tidak menunjukkan gejala yang jelas sehingga seseorang dapat menyebarkannya dengan mudah.

Oleh itu, program keluarga berencana diharapkan dapat mencegah risiko penyakit berbahaya ini.

7. Menjaga kesihatan mental keluarga

Walaupun sukar untuk didengar, kenyataannya adalah bahawa tidak semua kanak-kanak akibat kehamilan yang tidak dirancang diklasifikasikan sebagai sejahtera secara fizikal dan mental sepanjang hidup mereka.

Kehamilan yang tidak diinginkan berpotensi untuk merampas hak anak mereka untuk berkembang secara optimum dari semua aspek, mulai dari pertumbuhan dan perkembangan biologi, sosial, dan pendidikan.

Ingatlah, setiap anak yang dilahirkan mempunyai hak untuk mendapatkan kasih sayang yang tulus dari ibu bapa.

Jadi, sudah tentu, kehadiran bayi perlu disiapkan dengan teliti.

Sebaliknya, wanita juga sangat mudah mengalami kemurungan semasa hamil dan selepas melahirkan, terutama jika kehamilan berlaku pada usia muda atau bahkan ketika anda dan pasangan anda belum bersedia untuk mempunyai anak.

Lelaki juga boleh mengalami kemurungan semasa kehamilan atau melahirkan anak kerana mereka tidak bersedia secara fizikal, kewangan, atau mental untuk menjadi bapa.

Melalui program perancang keluarga, anda dan pasangan dapat menentukan sendiri kapan masa yang tepat untuk melahirkan bayi.

Ini akan membolehkan anda membuat persediaan kehamilan dengan lebih baik dari segi fizikal, kewangan dan mental.

Program perancang keluarga juga dapat membantu anda merancang masa depan anak anda dengan lebih matang.

Tambahan pula, program perancang keluarga dapat memberi peluang kepada anda dan pasangan mengembangkan potensi sebelum anda merasa bersedia untuk memulakan keluarga.

Anda boleh merancang untuk meneruskan kerjaya, melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi, atau meningkatkan kemahiran anda.

Recent Posts