Bagaimana Belajar Berenang untuk Pemula, Apa yang Perlu Diperhatikan?

Berenang memberikan banyak faedah, dari menguatkan otot, menjaga berat badan, hingga mencegah penyakit jantung. Namun, berenang juga mempunyai kesukaran tersendiri berbanding sukan jenis lain. Bagi anda yang masih pemula, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memudahkan belajar berenang. Lihat cara belajar berenang untuk pemula di bawah.

Cara belajar berenang untuk pemula

Berenang adalah sukan yang memerlukan masa penyesuaian yang panjang, kerana tubuh manusia lebih terbiasa dengan aktiviti di darat dan jarang bergerak di air. Selain itu, berenang juga melibatkan semua otot badan sehingga orang yang tidak terbiasa dengannya akan mudah letih.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk belajar berenang untuk pemula dengan mudah.

1. Sediakan peralatan yang diperlukan

Terdapat pelbagai jenis peralatan renang dengan kegunaan yang berbeza. Salah satu peralatan ini, iaitu, kacamata renang untuk menjaga pandangan agar tetap bersih dan melindungi mata ketika berada di dalam air. Sementara penutup hidung dan telinga melindungi kedua-dua bahagian badan daripada masuknya air.

Anda juga boleh menggunakan papan apungan untuk menyokong badan anda sambil memberi tumpuan pada pergerakan kaki anda. Pilih peralatan yang sesuai dengan keperluan anda untuk memudahkan anda belajar berenang.

2. Biasakan berada di dalam air

Sebelum belajar berenang, lakukan ini untuk menjadikan diri anda selesa di air. Cuba berjalan dari tepi ke bahagian kolam yang lebih dalam. Ini untuk membuat anda terbiasa dengan daya apung air.

Setelah anda terbiasa, kembali ke tepi kolam. Pegang tepi kolam, jaga wajah anda di dalam air dan hembuskan sehingga buih terbentuk. Terus berlatih melakukan ini sehingga anda merasa selesa di dalam air.

3. Belajar melayang

Anda sebenarnya boleh mengapung berkat daya tarikan air, tetapi anda mungkin harus membiasakannya terlebih dahulu. Caranya, pegang tepi kolam. Tarik nafas dalam-dalam dan angkat kaki sehingga badan anda berada di punggung.

Ini adalah kaedah paling asas yang mesti dikuasai ketika belajar berenang. Anda mungkin berjuang pada mulanya, tetapi terus berusaha sehingga anda dapat mengapung selama 15-30 saat. Kemudian, cuba melayang tanpa bertahan.

4. Melangkah ke hadapan

Setelah melayang, sekarang adalah masa untuk belajar bergerak maju. Sebagai permulaan, anda boleh menggunakan alat seperti papan apungan. Pegang papan di hadapan anda dengan tangan anda lurus, kemudian tekan badan anda menggunakan tepi kolam.

Cuba menendang dengan kedua kaki anda secara bergantian. Pusingkan kepala ke kiri dan kanan untuk menyedut. Lakukan langkah ini sehingga anda terbiasa, kemudian cuba lagi tanpa alat.

5. Pelajari gaya renang asas

Setelah menguasai cara belajar berenang, anda dapat mempelajari beberapa gaya renang asas. Gaya renang yang disyorkan untuk pemula adalah gaya dada, rama-rama, gaya belakang, dan gaya bebas. Semua mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Rama-rama dan gaya bebas dapat membuat anda cepat, tetapi anda akan cepat letih. Sebaliknya, gaya dada dan gaya belakang agak mudah kerana anda tidak perlu risau untuk menarik nafas, tetapi kedua-duanya lebih perlahan.

Terdapat banyak cara untuk belajar berenang, tetapi kuncinya adalah belajar mengapung dan maju. Jangan bimbang jika anda belum berjaya, kerana beberapa orang memerlukan masa lebih lama untuk dapat berenang dengan baik.

Semasa belajar berenang, pastikan keselamatan anda terjamin. Belajar dengan bantuan tenaga pengajar atau dengan rakan yang pandai berenang. Jangan pernah belajar berenang sendiri, terutamanya jika anda seorang pemula yang lengkap.

Recent Posts