7 Faedah Minum Anggur untuk Kesihatan •

"Tamatkan hari anda dengan segelas wain. " Demikian kata peribahasa. Ya, setelah seharian penuh perjuangan, segelas arak ia berbaloi. Bagi anda yang suka wain, mesti biasa dengan Pinot Noir, Cabernet atau Merlot. Berita baik untuk peminat anda arak atau bagi anda yang sering hadir mencuba arakTernyata minuman anggur yang ditapai ini mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh. Ini disokong oleh beberapa bukti penyelidikan mengenai faedah arak. Walau bagaimanapun, sebelum anda memutuskan untuk minum arak berlebihan, pertimbangkan beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan berikut.

Berapa banyak minum arak yang dianggap sihat?

Perkara paling penting untuk diingat semasa anda minum arak adalah, kesan kesihatan ini hanya boleh berlaku jika anda minum arak secara sederhana, tidak terlalu banyak. Anda perlu memperhatikan berapa banyak kuantiti arak yang boleh diminum dalam satu masa. Ada perkara yang perlu dipertimbangkan seperti ukuran badan, umur, jantina, tinggi badan, dan masa meminumnya. Sekiranya jumlahnya berlebihan, sudah tentu anda tidak akan mendapat faedah kesihatan, apa yang berlaku adalah bahawa ia sebenarnya membahayakan kesihatan anda.

Sebagai contoh, pada wanita, alkohol diserap lebih cepat oleh badan kerana kurang air di dalam badan dan tahap enzim yang berlainan di dalam perut berbanding lelaki. Jadi, sekiranya wanita mengambil arak kurang daripada lelaki. Berdasarkan Garis Panduan Diet untuk Orang Amerika 2010 yang diterbitkan oleh Jabatan Pertanian AS, alkohol diminum secara sederhana, untuk wanita maksimum satu minuman sehari, sementara untuk lelaki, maksimum dua minuman sehari. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan perkara yang berbeza mengenai had kaca yang perlu dimakan.

Apakah faedah minum? arak untuk kesihatan?

Wain memang mempunyai manfaat untuk kesihatan, tetapi ingat manfaatnya hanya berkaitan ketika meminumnya secara sederhana. Apa faedahnya?

1. Baik untuk ingatan dan otak anda

Percaya atau tidak, arak mempunyai kebaikan untuk menguatkan ingatan anda. Satu kajian mendapati bahawa pada hasil kuiz memori yang diikuti oleh wanita berusia 70 tahun, mereka yang minum satu atau lebih gelas arak setiap hari mendapat markah lebih baik daripada mereka yang tidak minum atau minum sedikit sahaja. Menurut Tedd Goldfinger, DO, dari University of Arizona School of Medicine, memakan arak dapat mencegah pembekuan darah dan mengurangkan keradangan saluran darah; kedua-duanya dikaitkan dengan penurunan kognitif dan penyakit jantung. Alkohol yang terdapat dalam arak juga boleh meningkatkan HDL, tentu ini bukan kolesterol jahat. Kolesterol baik ini akan membantu menghilangkan penyumbatan pada arteri anda.

Menurut penyelidik Johns Hopkins University School of Medicine, yang ditulis dalam jurnal Experimental Neurology, anggur merah aka Wain merah dapat melindungi otak dari kerosakan strok. Resveratrol dalam wain merah dipercayai dapat meningkatkan kadar oksigen heme; enzim yang dipercayai melindungi sel saraf di otak.

2. Mengekalkan berat badan yang stabil

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum arak mempunyai berat badan lebih rendah daripada orang yang minum alkohol jenis lain. peminum arak secara sederhana mempunyai pinggang yang lebih kecil dan kurang lemak perut daripada orang yang minum minuman keras lain. Alkohol di arak dapat membakar kalori dalam badan anda selama 90 minit setelah anda selesai minum. Alkohol dalam bir juga mempunyai kesan yang sama.

3. Tingkatkan imuniti anda

Kajian Inggeris menunjukkan bahawa mereka yang minum segelas arak sehari dapat mengurangkan risiko jangkitan Helicobacter pylori sekitar 11%. Bakteria ini boleh menyebabkan gastritis, bisul di perut, dan barah perut. Walaupun setengah gelas arak dapat melindungi seseorang daripada keracunan makanan akibat kuman seperti salmonella.

4. Melindungi dari barah

Penyelidik di Australia, yang dipetik oleh laman web Kesihatan, menyebutkan bahawa ada perbandingan antara wanita dengan barah ovari dan wanita yang bebas dari barah. Penyelidik mendapati 50% risiko penyakit ini dikurangkan pada wanita yang minum secara berkala arak dalam kuantiti yang mencukupi. Pakar menganggap ini mungkin disebabkan oleh kandungan antioksidan dan fitoestrogen (sebatian seperti estrogen yang terdapat pada tumbuhan), kedua-dua sebatian tersebut mempunyai sifat antikanker yang tinggi. Kajian University of Michigan baru-baru ini mendapati bahawa sebatian dalam wain merah dapat membunuh sel barah ovari dalam tabung uji.

Selain itu, saintis Perancis dalam laporan dalam Oncology Reports July-August 2000, yang dikutip oleh webMD, menemukan bukti bahawa antioksidan dalam bentuk resveratrol dapat menghentikan pertumbuhan sel-sel barah hati. Juga antioksidan lain yang disebut quercetin dalam anggur merah dapat menghambat pertumbuhan sel-sel kanser mulut.

5. Bentuk tulang menjadi lebih baik

Rata-rata, wanita yang minum arak (tentu dengan dos yang lumayan) mempunyai jisim badan yang lebih baik daripada mereka yang tidak meminumnya. Kandungan alkohol dapat meningkatkan kadar estrogen, hormon ini mempengaruhi pembentukan tulang wanita.

6. Mengurangkan risiko kemurungan

Beberapa universiti di Sepanyol melaporkan dalam jurnal BMC Medicine bahawa memakan arak dapat mengurangkan risiko kemurungan. Kajian ini melibatkan 2683 lelaki dan 2822 wanita berusia 55 hingga 80 tahun dan kajian ini berlangsung selama lebih dari 7 tahun, menunjukkan bahawa wanita dan lelaki yang minum 2 hingga 7 gelas arak setiap minggu cenderung tidak didiagnosis dengan kemurungan.

7. Penuaan

Manfaat ini pasti anda tidak mahu ketinggalan. Penyelidik dari Harvard Medical School, yang dipetik oleh Medical News Today, mendedahkan bahawa: arak Mengandungi agen anti-penuaan. Wain mengandungi sebatian resvetratol, yang terdapat di kulit anggur merah, sebatian ini mempunyai kesan yang baik untuk memanjangkan umur. Penemuan dalam jurnal Cell Metabolismoffer, dipetik oleh Medical News Today, menunjukkan bukti kuat mengenai hubungan antara antipenuaan dan resveratrol sebatian dan gen SIRT1. Walaupun satu kajian dari University of London mendapati bahawa sebatian procyanidins dalam anggur merah dapat menjaga kesihatan saluran darah, ini adalah salah satu faktor penyumbang untuk mempunyai umur yang panjang pada orang di Sardinia dan barat daya Perancis.

Di samping itu, flavonoid yang terdapat dalam arak dan anggur dapat membantu mengurangkan kesan merosakkan pendedahan UV, para saintis dari University of Barcelona menunjukkan dalam The Journal of Agricultural Food and Chemistry.

BACA JUGA:

  • Bahaya Mengonsumsi Alkohol Selepas Mengambil Dadah
  • Adakah Berbahaya Sekiranya Ibu Minum Alkohol Semasa Menyusu?
  • Penyebab hati berlemak pada orang yang tidak minum alkohol

Recent Posts