Selaput Dara Koyak Boleh Diketatkan Dalam Dua Cara Ini

Konsep keperawanan wanita masih mempunyai sejarah yang rumit. Keperawanan dalam budaya Indonesia sendiri masih disamakan dengan integriti selaput dara wanita, sehingga banyak orang berpendapat bahawa ketika mereka melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya, vagina mesti berdarah. Sebenarnya, tidak semua wanita mempunyai selaput dara yang utuh, baik kongenital maupun akibat kejadian. Sekiranya selaput dara itu terkoyak, adakah cara untuk memperbaikinya? Mari lihat penjelasan mengenai selaput dara di bawah.

Apakah selaput dara itu?

Selaput dara adalah tisu kulit yang sangat nipis yang melapisi bukaan faraj. Banyak andaian menyatakan bahawa membran ini meregangkan untuk menutup seluruh faraj. Sebenarnya, bentuk, tekstur, dan ketebalan selaput dara setiap wanita berbeza.

Selaput dara juga berfungsi untuk membolehkan darah haid dan cecair badan lain mengalir keluar melalui saluran vagina. Di samping itu, fungsi lapisan selaput dara atau lendir yang mengelilingi atau menutup sebahagian bukaan faraj. Lapisan ini, seperti mukosa vagina, juga mempunyai saluran darah dan saraf. Oleh itu, apabila selaput dara itu terkoyak sering disertai dengan pendarahan dan kesakitan.

Apakah tindakan yang dapat menutup selaput dara yang koyak??

Hymenoplasty

Pembedahan himenoplasti atau rekonstruksi selaput dara adalah prosedur untuk memasang semula selaput dara pada bibir faraj menggunakan jahitan. Jahitan yang digunakan adalah jenis jahitan larut atau boleh larut, supaya mata kasar tidak dapat dilihat dan tidak perlu dikeluarkan selepas pembedahan.

Selaput dara yang tersisa akan diikat bersama untuk menutup kerosakan yang berlaku pada selaput dara yang terkoyak. Kemudian tisu selaput dara akan diangkat, sehingga vagina akan ditutup dengan selaput dara lagi. Jadi selaput dara akan dipotong terlebih dahulu, kemudian dijahit kembali. Penyatuan semula lapisan mukosa selaput dara dilakukan oleh benang nipis yang diserap oleh badan. Kadang-kadang perlu mengeluarkan tisu dari bahagian luar faraj untuk membina semula selaput dara.

Prosedur ini untuk memulihkan selaput dara yang terkoyak hanya menyambungkan semula selaput dara yang koyak, sehingga tidak boleh mengganggu fungsi organ. Namun, sebagai bentuk tindakan invasif, prosedur hymenoplasty masih membawa risiko komplikasi, seperti sakit, pendarahan, parut, dan jangkitan. Pembedahan air mata selaput dara ini adalah operasi kecil, yang dapat dilakukan dengan anestesia tempatan, dan hanya memerlukan sekitar 25-45 minit tanpa dimasukkan ke hospital. Manakala waktu pemulihan selepas pembedahan adalah sekitar 4-5 minggu.

Walau bagaimanapun, dalam budaya yang menekankan pentingnya keperawanan, di mana keperawanan didefinisikan sebagai keadaan di mana selaput dara masih utuh, prosedur ini adalah prosedur yang kontroversial.

Alloplant

Tindakan ini untuk menutup selaput dara yang terkoyak dilakukan ketika lapisan Selaput dara tidak dapat diperbaiki lagi, kerana kerosakannya sangat parah atau bahkan telah hilang sepenuhnya kerana selaput dara buatan itu dimasukkan. Sayatan biometrik akan dimasukkan dan selaput dara akan kembali.

Implan selaput dara ini juga merupakan prosedur mudah, yang dilakukan di bawah anestesia tempatan. Oleh itu, untuk menentukan pembedahan mana yang akan dilakukan, doktor terlebih dahulu akan memeriksa keadaan pesakit untuk mengetahui kerosakan yang telah berlaku. Setelah pemeriksaan, dilanjutkan dengan pemeriksaan pembekuan darah dan keadaan fizikal selama dua minggu sebelum pembedahan.

Recent Posts