Sekiranya Ibu Hamil Mengambil Tablet Tambah Darah? •

Semasa mengandung, keperluan pemakanan harian ibu hamil meningkat. Salah satu nutrien yang telah meningkat dan diperlukan oleh ibu hamil adalah zat besi. Wanita hamil disarankan untuk memenuhi keperluan zat besi mereka semasa mengandung dengan mengambil ubat penambah darah dalam bentuk tablet atau pil. Sebenarnya, apa fungsi tablet penambah darah (TTD) atau tablet zat besi untuk wanita hamil dan adakah kesan sampingan?

Mengapa wanita hamil memerlukan tablet untuk menambahkan darah?

Hampir semua keperluan pemakanan ibu hamil meningkat berbanding sebelum kehamilan.

Peningkatan ini berkaitan dengan perubahan dalam tubuh ibu dan juga untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi dalam kandungan.

Pelbagai nutrien yang keperluannya meningkat semasa mengandung termasuk vitamin untuk wanita hamil, kalsium untuk wanita hamil, DHA untuk wanita hamil, hingga vitamin B kompleks untuk wanita hamil.

Di samping itu, wanita hamil juga memerlukan lebih banyak pengambilan mineral zat besi daripada sebelum mereka hamil.

Zat besi adalah salah satu nutrien yang sangat diperlukan oleh ibu hamil. Bahkan sebelum hamil, seorang wanita disyorkan untuk memenuhi keperluan zat besi hariannya.

Itulah sebabnya wanita hamil disarankan untuk mengambil ubat penambah darah dalam bentuk tablet atau pil untuk mengoptimumkan pengambilan zat besi setiap hari.

Pelbagai fungsi atau faedah tablet tambahan darah atau tablet zat besi semasa kehamilan adalah seperti berikut:

1. Meningkatkan bekalan darah di dalam badan

Bukan hanya keperluan nutrien meningkat semasa kehamilan, tetapi juga bekalan darah di dalam badan ibu. Ini kerana jumlah darah anda akan meningkat dua kali ganda semasa kehamilan.

Peningkatan ini adalah 50% atau lebih daripada jumlah darah normal anda.

Manfaat ketika ibu hamil mengambil tablet tambahan darah adalah untuk menyokong tubuh menghasilkan lebih banyak darah untuk ibu dan bayi.

2. Meningkatkan pengeluaran hemoglobin

Zat besi juga berguna untuk menghasilkan hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke semua sel di dalam badan.

Semakin banyak zat besi ibu, semakin banyak bekalan darah dan hemoglobin untuk beredar ke seluruh badan ibu dan bayi yang sedang berkembang.

Mengambil tablet penambah darah membantu tubuh ibu menghasilkan lebih banyak hemoglobin semasa kehamilan.

Sebaliknya, ibu juga memerlukan tablet tambahan darah untuk memenuhi keperluan zat besi untuk menyokong pertumbuhan bayi dan plasenta di dalam rahim, terutama pada trimester kehamilan ke-2 dan ke-3.

3. Memberi faedah lain semasa mengandung

Mengambil tablet penambah darah (TTD) aka tablet besi untuk wanita hamil bukan sahaja dapat membantu mencegah anemia.

Pengambilan zat besi yang mencukupi semasa mengandung juga mencegah ibu mengalami pendarahan semasa bersalin dan mati semasa melahirkan kerana pendarahan.

Malah, ibu yang mengambil tablet tambahan darah juga membantu mengoptimumkan pengambilan nutrien untuk janin yang sedang berkembang di rahim.

Berapa banyak zat besi yang diperlukan semasa kehamilan?

Memetik dari Direktorat Promosi Kesihatan dan Pemberdayaan Masyarakat Kementerian Kesihatan, ibu memerlukan pengambilan zat besi sekitar 800 miligram (mg) selama kehamilan.

Keperluan zat besi diberikan sebanyak 300 mg untuk bayi dalam kandungan dan selebihnya 500 gram untuk ibu menghasilkan hemoglobin semasa kehamilan.

Sekiranya terdapat pengambilan zat besi yang berlebihan dapat dikeluarkan atau dikeluarkan melalui usus, kulit, dan air kencing.

Oleh itu, keperluan zat besi adalah jumlah yang diperlukan untuk wanita hamil selama lebih kurang 9 bulan kehamilan, baik dari pengambilan makanan dan tablet tambahan darah.

Sementara itu, keperluan zat besi harian mengikut Nutritional Adequacy Rate (RDA) berbeza pada setiap trimester kehamilan. iaitu sekitar 18 mg pada trimester pertama dan 27 mg pada trimester kehamilan 2-3.

Agar keperluan zat besi ibu hamil dapat dipenuhi dengan baik, penting untuk meningkatkan pengambilan zat besi dari sumber makanan harian dan ubat penambah darah dalam bentuk pil atau tablet.

Apakah akibatnya jika wanita hamil tidak mengambil tablet untuk menambahkan darah?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, tablet suplemen darah untuk wanita hamil membantu memenuhi keperluan zat besi harian yang mungkin tidak dapat dipenuhi dari makanan.

Walaupun tidak selalu, wanita hamil kadang-kadang memerlukan pengambilan zat besi dalam jumlah yang banyak kerana kekurangan bekalan zat besi dan simpanan dalam badan.

Sekiranya tidak diperiksa, kekurangan simpanan zat besi sebelum dan semasa kehamilan dapat berkembang menjadi anemia kekurangan zat besi pada wanita hamil.

Selain itu, risiko anemia kekurangan zat besi juga tinggi pada ibu yang mengandung anak kembar atau hampir dengan kehamilan sebelumnya.

Anemia kekurangan zat besi boleh membuat wanita hamil mudah lemah dan letih. Anemia yang sudah teruk juga boleh menyebabkan komplikasi kehamilan.

Contohnya, anemia boleh menjadikan sistem imun ibu lemah, menjadikannya mudah terserang penyakit berjangkit.

Ibu juga berisiko mengalami kemurungan postpartum kerana mereka mengalami anemia yang bermula dengan tidak mengambil tablet tambahan darah.

Selain risiko kepada ibu, anemia kekurangan zat besi juga dapat menimbulkan risiko kepada bayi.

Anemia kekurangan zat besi dikaitkan dengan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah, lapor laman web Mayo Clinic.

Lebih daripada itu, anemia juga meningkatkan risiko kematian bayi sebelum dan selepas melahirkan.

Anemia yang teruk jarang berlaku pada wanita hamil jika mereka mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi dan selalu menjaga diet mereka.

Sebaliknya, apabila pengambilan makanan harian ibu tidak memenuhi keperluannya semasa hamil, tentunya komplikasi kehamilan anemia ini boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Dari mana wanita hamil boleh mendapatkan tablet penambah darah?

Mengambil tablet penambah darah (TTD) atau tablet zat besi semasa kehamilan dapat membantu mencegah anemia.

Walaupun begitu, anda masih harus meningkatkan pengambilan zat besi untuk wanita hamil dari sumber makanan sehingga bekalannya lebih banyak selain dibantu dengan mengambil pil atau tablet untuk meningkatkan darah.

Di Indonesia, pemerintah mengesyorkan memakan sekurang-kurangnya 90 tablet atau tablet besi untuk wanita hamil atau setiap hari selama kehamilan.

Ia bertujuan untuk mencegah anemia kekurangan zat besi semasa mengandung.

Tablet pelengkap darah (TTD) untuk ibu semasa mengandung boleh diperoleh secara percuma di puskesmas atau dibeli secara bebas di farmasi terdekat.

Adakah terdapat kesan sampingan tablet penambah darah?

Lebih baik mengetahui dos tablet tambahan darah yang perlu diambil oleh ibu hamil.

Lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil tablet penambah darah atau tablet zat besi.

Doktor akan menyesuaikan dos pengambilan tablet suplemen darah dengan pengambilan zat besi yang biasanya anda dapatkan dari diet harian anda.

Walaupun zat besi yang berlebihan dapat disimpan oleh tubuh sebagai simpanan, dos tablet besi yang terlalu tinggi boleh menyebabkan masalah.

Dos tablet zat besi yang terlalu tinggi boleh menyebabkan masalah pada sistem pencernaan anda, seperti sembelit atau sembelit, muntah, mual, dan cirit-birit.

Lebih-lebih lagi, pada awal kehamilan, loya dan muntah yang berlebihan boleh menyebabkan keadaan hiperemesis gravidarum.

Apabila tablet besi diambil semasa perut kosong, ada risiko merosakkan lapisan perut.

Solusinya, anda boleh mengambil tablet besi sebelum tidur pada waktu malam sehingga anda tidak merasa terlalu mual setelah memakannya.

Sekiranya tablet penambah darah atau tablet zat besi menyebabkan sembelit, anda boleh makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan (seperti bayam, yang juga merupakan sumber zat besi).

Jangan lupa, anda harus minum lebih banyak air untuk membantu mengatasi kesukaran membuang air besar.

Jangan risau jika najis anda akan kelihatan lebih gelap setelah mengambil tablet besi kerana ini adalah perkara biasa dan tidak berbahaya.

Recent Posts