Bukan Binari (Genderqueer), Baik Lelaki dan Wanita |

Seorang lelaki mempunyai organ genital khas dalam bentuk zakar dan testis. Sementara seorang wanita dilahirkan dengan payudara, vagina, dan rahim. Namun, ada juga orang yang tidak peduli apa jantina mereka, mereka menganggap diri mereka bukan perempuan atau lelaki. Kumpulan ini dikenali sebagai jantina atau bukan perduaan (bukan binari).

jantina adalah salah satu dari pelbagai identiti gender yang wujud. Untuk lebih jelas, mari kita lihat ulasan berikut, ya!

Bukan perduaan adalah salah satu identiti jantina

Secara amnya, identiti jantina seseorang sesuai dengan seks biologi atau anatomi seksualnya sejak lahir.

Sebabnya, dari sini, seseorang boleh dikatakan lelaki atau perempuan.

Ini jelas berbeza dengan istilah bukan perduaan, atau juga dikenali sebagai jantina.

jantina atau bukan binari (bukan binari) adalah istilah identiti jantina yang tidak secara khusus merujuk kepada satu jantina seperti wanita atau lelaki.

Bukan binari boleh berada di antara atau di luar kedua-dua jantina. Dalam konteks ini, identiti gender merujuk kepada persepsi dalaman seseorang.

Identiti jantina bergantung pada bagaimana seseorang melihat dirinya, bukan berdasarkan keadaan biologi yang ditentukan oleh jantina.

Sebenarnya, dalam lingkungan atau secara perubatan, kumpulan jantina masih dianggap lelaki atau perempuan.

Walau bagaimanapun, mereka sendiri tidak mengaitkan diri dengan jantina lelaki atau wanita.

Dengan kata lain, kumpulan bukan perduaan atau jantina tidak mengenali jantina spesifiknya, tanpa mengira penampilan fizikalnya.

Kumpulan bukan binari menganggap diri mereka mempunyai dua jantina sekaligus, walaupun sebenarnya mereka mempunyai satu atau dua jantina (interseks).

Itulah sebabnya, kata ganti nama orang ketiga atau jamak untuk kumpulan orang yang mempunyai identiti jantina sebagai bukan binari adalah “mereka"tidak"dia“.

Ini adalah kerana "diaAdalah kata ganti yang merujuk kepada satu jantina khusus sebagai lelaki atau perempuan sahaja.

Adakah sama jantina dengan transgender dan interseks?

Jawapan ringkasnya adalah tidak. Menurut Nottingham Center for Gender Dysphoria, identiti jantina tidak sama dengan jantina, yang ditentukan oleh keadaan biologi.

Identiti gender adalah perspektif seseorang terhadap dirinya sendiri atau bagaimana seseorang menilai identiti dirinya.

Gender itu sendiri adalah istilah yang terbentuk dari budaya dan persekitaran sosial, tidak menyatakan jantina seperti lelaki kerana mereka mempunyai zakar atau wanita mempunyai faraj.

Kumpulan bukan perduaan jangan menggambarkan diri mereka secara khusus berdasarkan jantina lelaki atau wanita.

Sementara itu, transgender adalah orang yang mengakui jantina mereka adalah kebalikan dari anatomi seksual mereka sejak lahir.

Ini bermaksud, sebagai contoh, dia merasakan identiti jantina adalah wanita, sedangkan orang lain melihatnya sebagai lelaki kerana dia dilahirkan dengan zakar dan testis.

Akibatnya, tekanan dalaman timbul dari dalam dirinya kerana dia merasa dia berada di badan yang salah sehingga dia tidak selesa dengan keadaan yang dia alami.

Nah, keadaan ini dikenali sebagai gender dysphoria.

Seseorang dengan dysphoria jantina secara "rasmi" dinyatakan sebagai transgender ketika dia menjalani pembedahan penugasan seks dan terapi hormon.

Begitu juga dengan interseks yang jelas berbeza dengan jantina atau bukan perduaan.

Intersex adalah keadaan ketika seseorang dilahirkan dengan dua alat kelamin, sehingga sukar untuk mengklasifikasikannya sebagai lelaki atau perempuan.

Semasa dalam kumpulan orang dengan jantina hanya mempunyai satu jantina, tetapi mereka tidak mengakuinya.

Transgender Boleh Menyebabkan Keadaan Perubatan Jarang

Jenis identiti jantina yang berbeza

Bukan perduaan atau queergender bukan satu identiti jantina. Ia bermaksud, bukan perduaan juga merangkumi pelbagai jenis kelamin lain yang tidak merujuk secara khusus kepada lelaki atau wanita.

Jenis jantina bukan binari (bukan binari) sebenarnya boleh sangat pelbagai, berikut adalah beberapa jenis kumpulan:

  • Ejen: berkecuali atau tidak merujuk kepada identiti jantina, juga dikenali sebagai tanpa gender.
  • Besar atau multigender: mempunyai dua identiti gender pada masa yang sama.
  • Cecair Gender: adalah antara dua atau lebih identiti jantina.

Jenis jantina lain termasuk:

  • Matikan perduaan
  • Androgini
  • Boi
  • Butik
  • Ceteroseksual

Perlu ditegaskan bahawa kesedaran seseorang mengenai orientasi seksual dan identiti jantina dapat muncul pada usia berapa pun.

Ada yang mulai merasa bahawa mereka berbeda dengan teman sebaya mereka sejak usia dini, tetapi ada juga yang mengalami krisis identiti atau memahami identiti mereka setelah dewasa.

Identiti gender tidak merujuk kepada keadaan biologi seseorang, tetapi bagaimana seseorang melihat dirinya sendiri.

Bukan perduaan atau jantina adalah syarat yang menunjukkan bahawa identiti jantina boleh menjadi sangat pelbagai dan tidak terhad kepada dua pilihan, iaitu lelaki atau wanita sahaja.

Recent Posts