Pilihan Dadah yang Selamat untuk Ibu Menyusu Mengikut Keadaannya

Ibu yang sedang menyusukan bayi tidak disarankan untuk minum ubat sahaja. Ini kerana apa yang ibu makan semasa menyusu boleh masuk ke dalam susu ibu sehingga mengalir ke dalam badan bayi. Untuk menyusu anak anda dengan cepat dan lancar, ibu perlu mengetahui ubat-ubatan yang selamat diambil ketika ini.

Jadi, apakah senarai ubat yang selamat untuk ibu menyusu? Dapatkan penjelasan lengkapnya, ayuh!

Pilihan ubat yang selamat untuk ibu menyusu

Penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah hak bagi setiap bayi kerana terdapat pelbagai faedah penyusuan susu ibu yang dapat diperoleh oleh bayi dan ibunya.

Tetapi kadang-kadang, ada masalah dengan ibu menyusu dan cabaran menyusui yang mungkin berlaku, salah satunya adalah ketika ibu sakit.

Ketika sakit semasa menyusu, ibu tentu masih perlu minum ubat dan berehat secukupnya untuk memulihkan keadaan kesihatannya.

Jangan risau mengambil ubat semasa menyusu. Tidak ada mitos ibu menyusu yang membenarkan pengambilan ubat dilarang asalkan diambil mengikut peraturan dan cadangan yang betul.

Malangnya, tidak semua ubat boleh diambil oleh ibu yang menyusu. Dilancarkan dari halaman Mayo Clinic, hampir semua ubat yang memasuki tubuh ibu mengalir ke dalam darah dan susu ibu hingga tahap tertentu.

Walaupun sebilangan besar kadar ubat dalam susu ibu rendah dan tidak menimbulkan risiko kepada bayi, ada ubat yang dapat mempengaruhi susu bayi.

Itulah sebabnya tidak semua ubat selamat diambil oleh ibu yang menyusu.

Pendedahan kepada ubat-ubatan yang masuk ke dalam susu ibu boleh menimbulkan risiko yang lebih besar untuk bayi pramatang, bayi baru lahir, dan bayi dengan keadaan perubatan tertentu.

Jadi, anda harus tahu ubat apa yang selamat untuk ibu menyusu dalam pelbagai keadaan.

1. Dekongestan

Sekiranya ibu menyusu sakit dengan selesema dan perlu minum ubat, kebanyakan ubat sejuk selamat diambil.

Namun, berhati-hatilah ketika memilihnya, terutamanya ubat bebas tanpa preskripsi doktor. Terdapat ubat sejuk yang mengandungi gabungan beberapa zat dalam satu bungkusan.

Ubat selesema gabungan ini harus dielakkan kerana mungkin terdapat ramuan dalam ubat yang tidak selamat untuk ibu menyusu.

Sebagai gantinya, pilih ubat selesema dan selesema yang hanya mengandungi satu bahan aktif untuk ibu menyusu, salah satunya adalah dekongestan.

Dekongestan digunakan untuk melegakan kesesakan hidung kerana selsema dan selesema. Namun, periksa semula kandungan bahan ubat tersebut.

Ini kerana di pasar tidak jarang menjual ubat dengan bahan-bahan yang menimbulkan risiko mengganggu pengeluaran susu ibu untuk ibu menyusu, seperti pseudoephedrine atau phenylephrine.

Jadi, ibu menyusu perlu berhati-hati dan lebih teliti sebelum mengambil ubat.

Walaupun begitu, ubat selesema dan selesema yang mengandungi dekongestan selamat diminum untuk ibu menyusu.

Dengan catatan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai pengambilan ubat dekongestan untuk ibu menyusu dan mengambil peraturan tertentu.

Anda boleh beralih ke dekongestan semburan sebagai alternatif. Elakkan menggunakan ubat untuk jangka masa yang panjang dengan dos yang berlebihan.

Gunakan dos mengikut arahan penggunaan semasa anda menyusu.

2. Antihistamin

Gejala selesema mungkin disebabkan oleh reaksi alergi. Jadi, ibu menyusu memerlukan ubat sejuk yang juga mengandungi antihistamin.

Antihistamin termasuk dalam senarai ubat sejuk yang selamat untuk ibu menyusu. Anda boleh memilih antihistamin yang tidak menyebabkan rasa mengantuk, seperti loratadine dan fexofenadine.

3. Ubat antivirus

Ubat sejuk lain yang selamat untuk ibu menyusu adalah antivirus.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), ubat ini selamat untuk ibu menyusu selagi ia diambil mengikut arahan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa ubat antivirus untuk merawat selesema tidak boleh diambil secara sembarangan oleh ibu yang menyusu.

Sebabnya, ubat selesema untuk ibu menyusu mesti ditebus menggunakan preskripsi doktor.

Oleh itu, ubat-ubatan sejuk yang dikelaskan sebagai selamat untuk ibu menyusu tidak dijual secara bebas di kedai ubat atau farmasi.

Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut mengenai penggunaan ubat selesema ini semasa menyusu.

4. Paracetamol atau acetaminophen

Ubat selesema dan selesema yang mengandungi paracetamol atau acetaminophen juga termasuk dalam senarai ubat yang selamat untuk ibu menyusu.

Ibu yang menyusu juga boleh mengambil parasetamol untuk melegakan sakit gigi.

Menurut NHS, ubat selesema dan sakit gigi ini selamat diambil oleh ibu yang menyusu.

Dadah yang mengandungi paracetamol atau acetaminophen dianggap selamat untuk ibu menyusu kerana tidak mengganggu pengeluaran susu ibu.

Kesan yang diberikan ubat yang mengandungi paracetamol atau acetaminophen kepada bayi tidak begitu kuat.

Sekiranya ibu yang menyusui juga mengambil ubat sejuk lain, pastikan ubat yang diambilnya tidak lagi mengandungi campuran parasetamol kerana boleh menggandakan dos ubat.

Daripada menjadi cepat sembuh, ubat-ubatan yang diambil melebihi dos yang disarankan sebenarnya boleh mencetuskan masalah serius, seperti kegagalan buah pinggang.

Oleh itu, lebih baik membaca jadual komposisi dengan teliti untuk setiap ubat selesema dan selesema yang selamat untuk ibu menyusu.

Menariknya, parasetamol atau acetaminophen bukan hanya dapat merawat sakit gigi, tetapi juga sakit kepala dan demam.

Ya, parasetamol adalah salah satu ubat sakit kepala yang paling selamat untuk ibu menyusu.

Paracetamol berfungsi dengan menghalang pengeluaran prostaglandin, yang merupakan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan di dalam badan.

Paracetamol tergolong dalam kelas ubat analgesik yang biasanya digunakan untuk melegakan sakit kepala ringan hingga sederhana.

Sentiasa berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor agar parasetamol yang anda ambil tidak digabungkan dengan ubat lain.

5. Ibuprofen

Sakit gigi semasa menyusu pastinya tidak selesa. Selain menahan sakit pada gigi, anda masih harus melakukan aktiviti lain dalam menjaga anak kecil anda.

Terdapat pelbagai pilihan ubat sakit gigi bagi ibu yang menyusui, termasuk ibuprofen dan acetaminophen.

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ibuprofen mempunyai pelbagai fungsi, salah satunya dapat membantu menghilangkan rasa sakit akibat sakit gigi.

Itulah sebabnya ubat ibuprofen boleh menjadi pilihan untuk merawat sakit gigi pada ibu yang menyusu kerana tidak menimbulkan risiko bahaya kepada bayi.

Selain itu, ibuprofen juga merupakan ubat yang dapat digunakan untuk meredakan sakit kepala, demam, dan selsema yang disebabkan oleh jangkitan sinus ketika menyusukan ibu.

Ibuprofen biasanya digunakan untuk melegakan sakit kepala ringan hingga sederhana.

Ibuprofen juga biasa digunakan untuk mengobati sakit kepala dan migrain ketegangan pada ibu yang menyusu.

Ubat sakit kepala ini dianggap selamat dan bahkan dianggap sebagai pilihan terbaik untuk ibu menyusu.

Ia dianggap demikian kerana zat ibuprofen ubat yang masuk ke dalam susu ibu tidak terlalu banyak atau bahkan hampir tidak dapat dikesan.

Walau bagaimanapun, ibuprofen dilarang untuk ibu menyusu jika mereka mempunyai keadaan lain seperti asma dan bisul.

Anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ibuprofen untuk ibu menyusu.

Jangan lupa, pastikan anda mematuhi peraturan minum dan dos penggunaan ubat yang disyorkan.

Sekiranya ibuprofen dan parasetamol adalah sakit kepala yang selamat bagi ibu yang menyusui, ada jenis ubat lain yang tidak digalakkan, iaitu aspirin.

Walaupun cukup berkesan dalam merawat sakit kepala, aspirin tidak digalakkan untuk ibu yang menyusui. Aspirin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi.

6. Dextromethorphan

Ibu yang menyusu masih boleh menyembuhkan batuk dengan menggunakan ubat batuk tanpa resep atau di kaunter (OTC).

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat batuk untuk ibu menyusu masih perlu disahkan oleh doktor terlebih dahulu.

Ibu yang menyusu boleh mengambil ubat dextromethorphan yang agak selamat untuk melegakan batuk.

Dextromethorphan berfungsi dengan mengurangkan kekerapan batuk, terutama batuk kering.

Dextromethorphan berkesan untuk melegakan batuk kering yang disebabkan oleh titisan selepas hidung.

Titisan pasca hidung adalah ketika sistem pernafasan atas, iaitu hidung, menghasilkan lendir yang berlebihan sehingga masuk ke bahagian belakang tekak dan menyebabkan batuk.

Walau bagaimanapun, ubat dextromethorphan tidak digalakkan untuk anda yang mempunyai sejarah asma, bronkitis, diabetes, dan diabetes.

Sekiranya diambil dalam keadaan ini, ubat dextromethorphan boleh memburukkan kesihatan anda.

7. Lozenges

Ubat batuk lain yang selamat untuk ibu menyusu adalah lozenges. Ubat batuk jenis ini tidak mudah larut ke dalam susu ibu.

Ubat batuk Lozenges yang mengandungi zat antibakteria atau benzydamine dapat menghilangkan rasa sakit pada tekak kering akibat batuk.

Sebenarnya, lozenges juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan di kerongkong akibat radang tekak.

Ya, sekali lagi, ibu yang menyusu masih perlu minum ubat untuk mengatasi keluhan berkaitan kesihatan, termasuk ketika mengalami sakit tekak.

Atas dasar ini, lozenges dianggap sebagai ubat yang selamat untuk diminum oleh ibu yang menyusu ketika mereka mengalami batuk dan sakit tekak.

8. ORS

Cirit-birit adalah gangguan pencernaan dengan banyak sebab. Secara amnya, gangguan pencernaan ini disebabkan oleh makanan dan minuman yang tercemar dengan bakteria yang menyebabkan cirit-birit seperti: E. colli.

Jadi sebelum menjadi lebih teruk, segera atasi cirit-birit dengan cara yang betul, contohnya dengan mengambil ORS yang selamat untuk ibu menyusu.

ORS adalah ubat pertolongan cemas yang selamat untuk merawat cirit-birit pada wanita hamil.

ORS boleh didapati dalam sediaan serbuk yang mesti dilarutkan dengan air rebus atau dalam persediaan cecair siap minum.

Penyelesaian ini dibuat dari campuran garam, gula, dan air yang mengandungi sebatian natrium klorida (NaCl), kalium klorida (CaCl2), glukosa anhidrat, dan natrium bikarbonat.

Ubat ini berfungsi untuk mengisi semula cecair dan elektrolit dan mineral di dalam badan yang hilang akibat cirit-birit.

ORS akan memulihkan tahap cecair badan dalam masa 8-12 jam selepas pengambilan. Selain boleh dibeli di farmasi, anda juga boleh menjadikan ubat cirit-birit ini untuk ibu menyusu.

Caranya adalah dengan melarutkan 6 sudu teh gula pasir dan 1/2 sudu teh garam dalam 1 liter air. Kacau rata, dan minum segelas setiap 4-6 jam.

9. Loperamide

Loperamide adalah ubat cirit-birit generik yang melambatkan pergerakan usus untuk menghasilkan bentuk najis yang lebih padat.

Loperamide adalah salah satu ubat cirit-birit yang selamat untuk ibu menyusu.

Ini kerana hanya sebilangan kecil ubat loperamide yang dapat masuk ke dalam susu ibu sehingga tidak ada risiko membahayakan bayi.

Walau bagaimanapun, ibu yang menyusui berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos ubat cirit-birit ini yang sesuai untuk keadaannya.

Sekiranya anda mengambil loperamide selama lebih dari 2 hari, mempunyai bayi dengan berat lahir rendah, dan mempunyai bayi pramatang, anda juga harus berbincang dengan doktor anda.

Jangan mengambil ubat melebihi dos kerana berisiko mencetuskan masalah jantung dalam bentuk aritmia.

Di samping itu, ubat cirit-birit ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang melemahkan bagi ibu-ibu yang menyusu, seperti pening, sakit kepala, sukar memberi tumpuan, dan mual dan muntah.

10. Antasid

Seperti pelbagai keadaan perubatan yang dialami ibu semasa menyusui, bisul yang berulang secara tiba-tiba juga perlu segera dirawat.

Ubat ulser yang boleh menjadi pilihan ibu menyusu adalah antasid. Antasid adalah ubat ulser yang berfungsi dengan meneutralkan kadar asid di dalam badan.

Anda biasanya boleh mendapatkan antasid di kaunter farmasi atau kedai ubat.

Pada dasarnya, ubat antasid selamat diambil oleh ibu menyusu untuk membantu melegakan gejala ulser yang muncul.

Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya berjumpa dengan doktor dan ahli farmasi anda terlebih dahulu.

11. Penyekat reseptor H-2

Penyekat reseptor H-2 adalah ubat yang dapat menghalang pengeluaran asid di dalam perut sehingga jumlahnya tidak meningkat.

Penyekat reseptor H-2 boleh didapati secara percuma di farmasi atau melalui preskripsi doktor.

Penggunaan ubat untuk merawat bisul, iaitu penyekat reseptor h-2 pada ibu yang menyusui dipercayai tidak menimbulkan risiko dan kesan sampingan kepada bayi.

Tetapi sekali lagi, rundingan terlebih dahulu dengan doktor perlu dilakukan untuk memastikan keselamatan penggunaan ubat ini untuk melegakan bisul pada ibu yang menyusu.

Semasa menyusu, anda boleh menggunakan pam payudara secara berkala untuk membantu meningkatkan pengeluaran susu.

Jangan lupa untuk menggunakan cara menyimpan susu ibu dengan betul agar ia berterusan untuk penyusuan susu ibu mengikut jadual penyusuan bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found