Kelebihan Mugwort untuk Kesihatan dan Kecantikan Kulit

Mugwort adalah nama untuk pelbagai tumbuhan aromatik dari genus Artemisia. Tumbuhan ini telah lama digunakan untuk meningkatkan tenaga dan mengatasi masalah pencernaan seperti cirit-birit, sembelit, hingga jangkitan cacing. Selain pelbagai faedah ini, tahukah anda bahawa mugwort juga mempunyai manfaat untuk kulit?

Kebaikan mugwort untuk kulit

Sumber: Nursery Crimson Sage

Mugwort dianggap berkhasiat untuk kulit berkat sebatian antibakteria, antijamur, dan anti-radang di dalamnya. Tumbuhan ini juga mengandungi pelbagai jenis vitamin dan antioksidan yang dapat menguatkan lapisan pelindung kulit.

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari tanaman mugwort.

1. Melegakan gatal pada penderita luka bakar

Apabila luka bakar sembuh, ia akan menyebabkan rasa gatal yang menjengkelkan. Hampir setiap orang yang mengalami luka bakar akan mengalami gatal-gatal di kawasan luka, tepi luka, atau bahagian kulit yang melekat pada kulit penderma akibat luka bakar yang teruk.

Salah satu kajian yang diterbitkan di Jurnal Kejururawatan Rehabilitasi mendapati bahawa mugwort lotion berpotensi melegakan gatal pada pesakit luka bakar. Losyen dibuat dari ekstrak mugwort, mentol, etanol murni, dan air suling.

2. Melegakan masalah kulit

Mugwort juga memberikan faedah untuk orang yang mempunyai kulit kering dan sensitif. Sebabnya, sebatian aktif dalam mugwort dipercayai dapat menyuburkan kulit, membantu pemulihan, dan melegakan keradangan, kemerahan, dan masalah serupa pada kulit.

Inilah sebabnya mengapa ekstrak mugwort sering digunakan sebagai bahan utama dalam produk penjagaan kulit, terutama dalam produk topeng. Bukan hanya melegakan masalah kulit, penggunaan topeng mugwort secara berkala dianggap dapat melembapkan kulit dan membersihkan pori-pori.

3. Menguatkan lapisan pelindung kulit

Kulit dilindungi oleh lapisan pelindung yang terdiri daripada beberapa jenis protein, termasuk filaggrin dan loricrin. Pengeluaran dua protein ini dipengaruhi oleh gen tertentu di dalam badan anda. Sekiranya pengeluaran berkurangan, kulit boleh menjadi kering dan sensitif.

Kajian di Jurnal Antarabangsa Sains Molekul didapati bahawa ekstrak mugwort mempunyai manfaat dalam melindungi kulit. Tumbuhan ini mengaktifkan gen yang menghasilkan filaggrin dan loricrin sehingga lapisan pelindung kulit tetap kuat.

4. Melegakan gatal akibat eksim dan alahan

Lapisan pelindung kulit yang rosak akibat penurunan pengeluaran filaggrin dan lorikin adalah salah satu faktor yang menyokong terjadinya eksim. Pada sesetengah orang, keadaan ini juga boleh memburukkan lagi gatal akibat alahan.

Sebatian antioksidan dalam mugwort berpotensi untuk merangsang gen yang membentuk filaggrin dan lorikin. Dengan cara ini, kulit lebih tahan terhadap keluhan gatal akibat eksim atau reaksi alahan.

Kesan sampingan penggunaan mugwort

Mugwort mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk untuk kulit. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan bagi orang yang sensitif terhadap bahan aktif di dalamnya.

Orang yang alah kepada makanan tertentu seperti epal, pic, saderi, wortel, dan bunga matahari juga biasanya alergi terhadap mugwort. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap salah satu bahan ini, kami mengesyorkan agar anda melakukan ujian alergi sebelum menggunakannya mugwort .

Mugwort juga boleh mencetuskan kontraksi rahim dan mencetuskan haid. Keselamatan mugwort untuk ibu menyusu belum diketahui. Oleh itu, penggunaan mugwort tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui.

Recent Posts