Ketahui Diet Puasa (Puasa Berselang-Seli) dan Faedahnya

Diet dengan menghadkan makanan tertentu seperti diet rendah karbohidrat sering gagal. Ini kerana anda harus mengelakkan makanan yang anda suka. Namun, jika anda mahukan diet tanpa rasa sedih, mungkin anda perlu mencuba diet berpuasa (berpuasa sekejap).

Apa itu diet puasa berpuasa sekejap ) ?

Dalam istilah puasa (diet puasa) adalah kaedah untuk mengatur pola makan dengan berpuasa untuk beberapa waktu. Tetapi di antara, anda masih boleh minum.

Dibandingkan dengan istilah "diet" yang biasanya merujuk pada pengurangan atau pembatasan makan, metode berpuasa sekejap cenderung untuk mengatur tabiat makan anda dengan lebih baik.

Diet berpuasa tidak mengatur makanan apa yang harus dikurangkan atau dimakan, tetapi ketika anda makan dan kapan harus berhenti makan aka "puasa". Kaedah ini sering mengesyorkan berpuasa selama 16 jam, tetapi anda sendiri boleh menetapkan waktunya.

Manfaat berpuasa sekejap

Pada dasarnya berpuasa itu sendiri mempunyai peranan yang baik dalam kesihatan, terutama bagaimana puasa telah diketahui sejak lama untuk bertahan hidup.

Makanan harian anda mungkin tidak teratur kerana anda sering makan di luar waktu atau melewatkan makan. Dengan hidup berpuasa sekejap, Anda boleh memperbaiki atau membina tingkah laku makan yang lebih sihat.

Kaedah ini melatih daya tahan tubuh sehingga tetap dapat menjalankan fungsinya walaupun tidak memakan makanan untuk jangka waktu tertentu.

berpuasa sekejap Ia juga membantu tubuh mengawal tekanan darah dan kolesterol kerana tubuh membakar lemak dengan lebih berkesan ketika berpuasa, dan menjadikan hormon insulin lebih sensitif terhadap makanan.

Dengan cara itu, badan akan dibantu untuk menyegarkan dan memperbaiki sehingga dapat meningkatkan kecergasan badan secara keseluruhan. Diet berpuasa juga menjadikan tindak balas badan untuk melawan atau mencegah kerosakan organ.

Bagaimana cara melakukan diet puasa?

berpuasa sekejap mempunyai peraturan yang berbeza-beza untuk mengurangi penggunaan makanan. Secara umum, kaedah ini hanya menentukan waktu dalam seminggu, kapan harus berpuasa.

Anda hanya perlu berpuasa untuk makan. Dalam tempoh ini, anda diminta untuk makan sedikit atau tanpa makanan sama sekali.

Terdapat pelbagai cara berkesan untuk melakukan puasa sekejap-sekejap. Berikut adalah beberapa kaedah yang paling popular.

 • The 16/8kaedah: membahagikan 16 jam puasa dan 8 jam makan makanan. Contoh: Anda boleh makan dari jam 1 hingga 9 malam, kemudian terus berpuasa selama 16 jam berikutnya.
 • Makan-Berhenti-Makan: menghendaki anda menjauhkan diri dari makanan selama 24 jam beberapa hari seminggu. Contohnya, anda berhenti makan makanan dari waktu makan malam hingga makan malam berikutnya, kemudian teruskan setelah satu hari tidak berpuasa. Berhenti makan selama 24 jam mungkin terdengar sangat sukar, tetapi anda boleh memulakan kaedah ini secara beransur-ansur tanpa harus segera memulakannya 24 jam.
 • 5: 2 Diet: Ini dilakukan dengan mengurangkan jumlah penggunaan hingga 25% daripada jumlah normal, kira-kira 500-600 kalori sehari atau setara dengan satu hidangan. Kaedah ini dilakukan pada dua hari seminggu tetapi tidak berturut-turut, dan anda masih boleh makan secara normal pada lima hari seminggu.

Petua untuk membiasakannya berpuasa sekejap

Selain kaedah di atas, berpuasa sekejap boleh dilakukan dengan pelbagai cara mengikut kemampuan anda. Penyesuaian juga sangat diperlukan untuk menjalankannya secara konsisten.

Berikut adalah beberapa petua untuk memudahkan anda menyesuaikan diri dengan diet berpuasa.

 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi supaya badan lebih mudah menjalani tempoh berpuasa.
 • Lakukan tempoh berhenti makan pada waktu malam, kerana waktu tidur akan memudahkan anda menghabiskan waktu tanpa makan.
 • Ubah cara berfikir bahawa tempoh puasa adalah waktu untuk merasa lapar atau kekurangan makanan, tetapi masa untuk merehatkan badan untuk sementara waktu dari aktiviti makan.
 • Mulakan tempoh berhenti makan ketika anda sibuk dengan rutin anda kerana lebih mudah untuk mengalih perhatian diri sendiri.
 • menemani berpuasa sekejap dengan aktiviti fizikal biasa, intensiti sederhana atau aktif tetapi aktiviti tetap dilakukan dua atau tiga kali seminggu.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjalankan berpuasa sekejap

Kaedah berpuasa sekejap boleh membuat anda lapar dan merasa tertekan kerana anda tidak terbiasa dengan diet baru. Kelaparan juga dapat menurunkan prestasi aktiviti jika anda tidak memenuhi keperluan pemakanan semasa waktu makan.

Kesan sampingan lain seperti sakit kepala dan perubahan tidur mungkin berlaku semasa anda memulakan kaedah ini. Berita baiknya ialah kesan ini bersifat sementara sehingga badan anda menyesuaikan diri dan anda menemui kaedah yang berkesan.

Walaupun cenderung selamat, berpuasa sekejap tidak bertujuan untuk orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu. Oleh itu, elakkan atau berjumpa doktor sekiranya anda mengalami beberapa keadaan di bawah.

 • Mempunyai sejarah diabetes.
 • Mengalami masalah dengan kadar gula dalam darah.
 • Mempunyai tekanan darah rendah.
 • Menjalani rawatan.
 • Mempunyai indeks jisim badan di bawah normal.
 • Mempunyai sejarah gangguan makan.
 • Seorang wanita yang sedang berusaha untuk hamil.
 • Wanita yang mengalami pendarahan berlebihan semasa haid.
 • Seorang wanita yang sedang hamil atau menyusu.

Perlu diingat, makan makanan yang mencukupi dan senaman yang teratur adalah kunci kehidupan sihat dan mengekalkan berat badan yang ideal.

Sekiranya anda menggunakan kaedah ini untuk menurunkan berat badan, kesannya mungkin berbeza dan masih bergantung pada pola pemakanan dan aktiviti anda.

Recent Posts