Kaki Panas Menyukarkan Tidur, Mungkin Ini Sebabnya

Sebilangan orang sering mengadu bahawa kaki mereka terasa panas pada waktu malam, walaupun mereka berada di bilik berhawa dingin. adakah anda salah seorang dari mereka? Sensasi terbakar di telapak kaki juga biasanya disertai dengan rasa sakit seperti pin dan jarum atau kesemutan, yang menyukarkan anda tidur nyenyak. Jangan memandang rendah kaki yang terasa panas. Berikut adalah beberapa punca kaki panas pada waktu malam.

Punca kaki panas pada waktu malam

Berikut adalah beberapa sebabnya:

1. Neuropati diabetes

Neuropati diabetes adalah komplikasi diabetes, yang disebabkan oleh kerosakan saraf kerana kadar gula darah yang tinggi. Bersamaan dengan sensasi terbakar, gejala lain termasuk sakit objek tajam, sakit, kesemutan, dan mati rasa.

Berjalan boleh menjadi sangat menyakitkan dan anda mungkin kesakitan hanya dengan sentuhan lembut. Kesakitan juga boleh bertambah teruk dari masa ke masa dan boleh merebak ke kaki atau lengan anda.

2. Adakah mengandung

Wanita yang hamil mungkin mengalami kaki panas kerana perubahan hormon yang meningkatkan suhu badan. Peningkatan berat badan yang terletak di kaki juga boleh menyebabkan kaki berasa panas dan kesemutan semasa hamil.

3. Menopaus

Menopaus boleh menyebabkan perubahan hormon yang menyebabkan peningkatan suhu badan dan kaki panas. Sebilangan besar wanita mengalami menopaus antara usia 45 dan 55 tahun.

4. Kurap (Kaki atlet)

Kurap alias kaki atlet (jangkitan tinea pedis) adalah jangkitan kulat yang menyerang kaki. Biasanya jangkitan lebih kerap dijumpai di antara jari kaki, tetapi boleh juga di bahagian belakang atau tapak kaki. Kurap boleh menyebabkan kaki terasa panas seperti terbakar di kawasan yang dijangkiti. Selain itu, kurap dicirikan oleh kulit retak dan nodul berisi cecair yang terasa sangat gatal.

5. Sedang menjalani kemoterapi

Kesan sampingan kemoterapi boleh mengakibatkan kerosakan saraf. Sekiranya kerosakan saraf berlaku di kaki anda, kaki anda mungkin terasa panas, terbakar dan kesemutan.

6. Uremia

Uremia adalah komplikasi penyakit buah pinggang kronik. Ini berlaku kerana kerosakan pada buah pinggang sehingga ginjal tidak dapat berfungsi dengan baik. Ginjal tidak lagi dapat mengeluarkan toksin dari badan melalui air kencing, jadi toksin berakhir di aliran darah. Ini boleh menyebabkan neuropati periferal, yang menyebabkan kaki kesemutan dan terasa seperti terbakar.

7. Pengambilan alkohol yang berlebihan

Mengonsumsi alkohol terlalu banyak boleh merosakkan saraf periferal anda dan mengakibatkan keadaan yang disebut neuropati alkoholik. Nutrien tertentu diperlukan untuk fungsi saraf yang betul. Alkohol di dalam badan mengganggu tahap nutrien ini di dalam badan, dan boleh menyebabkan kerosakan pada fungsi saraf yang betul.

8. Polineuropati demyelinasi keradangan kronik (CIDP)

CIDP adalah gangguan sistem saraf yang menyebabkan saraf menjadi radang dan membengkak. Keradangan ini merosakkan myelin yang melapisi dan melindungi serat saraf. Ini boleh menyebabkan sensasi kesemutan atau terbakar di kaki, serta tangan.

9. Vaskulitis

Vaskulitis adalah keradangan saluran darah yang menyebabkan perubahan pada dinding pembuluh darah. Perubahan yang dapat terjadi di dinding saluran darah menebal, melemah, menyempit, dan munculnya bekas luka. Ini boleh menyebabkan kesakitan, kesemutan, dan kerosakan tisu.

10. Sarcoidosis

Sarcoidosis adalah keadaan di mana kumpulan sel-sel keradangan atau granuloma muncul di bahagian tubuh yang berlainan. Sarcoidosis boleh bertahan selama bertahun-tahun dan menyebabkan kerosakan pada organ yang berkaitan. Sekiranya kulit atau sistem saraf terjejas, kaki mungkin terbakar atau terasa panas.

11. Sebab-sebab lain

  • Pendedahan kepada logam berat (plumbum, merkuri, arsenik). Sekiranya cukup logam terkumpul di dalam badan, ia akan menjadi toksik dan mengganggu fungsi saraf.
  • Penyakit Charcot-Marie-Tooth (CMT): Gangguan saraf periferi yang diwarisi.
  • HIV / AIDS.
  • Kekurangan nutrien
  • hipotiroidisme, keadaan badan tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi, menyebabkan kerosakan saraf.
  • Erythromelalgia.
  • Sindrom Guillain-Barré (GBS), penyakit autoimun yang menjadikan sistem imun mula menyerang sistem saraf periferal yang sihat.
  • Sindrom terowong Tarsal.

Recent Posts