Pelbagai Pilihan Ubat Herba Kolesterol Tinggi •

Kolesterol tinggi boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius. Terdapat beberapa pilihan rawatan kolesterol yang boleh anda cuba. Bermula dari suplemen penurun kolesterol, ubat kimia, hingga ubat herba kolesterol. Apa pilihan untuk kolesterol herba atau ubat penurun kolesterol semula jadi yang mungkin anda cuba? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai pilihan ubat herba untuk kolesterol

Berikut adalah beberapa ubat herba yang digunakan untuk menurunkan kolesterol dalam darah.

1. Bawang putih

Bawang putih dipercayai salah satu jenis ramuan yang dapat digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penyelidikan dan Amalan PemakananBawang putih terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah.

Dalam kajian itu, serbuk bawang putih yang dimakan tidak hanya menurunkan kadar LDL, tetapi juga menurunkan kadar kolesterol darah secara keseluruhan.

Dengan cara itu, pengambilan bawang putih dan penggunaan makanan tambahan yang mengandungi bawang putih dipercayai dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Walaupun begitu, diperlukan kajian lebih lanjut mengenai kesahihan maklumat mengenai penggunaan bawang putih sebagai ubat herba untuk kolesterol.

Sebabnya, terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa walaupun bawang putih memberikan manfaat untuk kesihatan jantung, namun kesannya terhadap kadar kolesterol tidak terlalu besar.

Anda juga boleh berjumpa doktor mengenai penggunaan salah satu ubat herba untuk kolesterol di doktor.

Doktor anda akan membantu anda menentukan ubat semula jadi yang mungkin anda gunakan untuk menurunkan kolesterol darah.

2. Halia

Selain penggunaan bawang putih sebagai obat herbal untuk kolesterol, jahe juga dipercaya dapat digunakan sebagai obat alami untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Tumbuhan herba ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dari menurunkan kadar kolesterol hingga membantu perawatan barah.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Saudi melakukan percubaan menggunakan tiga gram serbuk halia kepada 85 individu selama 45 hari untuk menurunkan kolesterol.

Hasil kajian menyatakan bahawa penggunaan jahe sebagai ubat herba berjaya menurunkan kadar kolesterol secara keseluruhan pada kebanyakan individu.

Kajian lain menggunakan lima gram serbuk halia kepada 60 pesakit yang mempunyai kadar kolesterol tinggi pada kumpulan usia 18-70 tahun.

Setelah memakan 5 gram serbuk halia setiap hari selama tiga bulan, kadar kolesterol LDL dalam darah menurun sebanyak 17.41% dan jumlah kolesterol sebanyak 8.83 peratus.

Bukan hanya itu, kadar trigliserida dalam darah juga menurun, sementara kadar HDL atau kolesterol baik meningkat. Dengan cara itu, anda boleh mencuba menggunakan halia sebagai ubat semula jadi jika anda ingin menurunkan kolesterol.

Selain mengambil halia dalam bentuk suplemen, anda juga boleh mengambil serbuk halia atau menambahkan halia ke dalam pelbagai makanan yang anda makan.

3. Biji rami

Mungkin ada di antara anda yang masih tidak tahu biji rami. Walaupun, biji rami adalah salah satu biji-bijian yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah sebagai ubat herba untuk kolesterol.

Tumbuhan herba ini kaya dengan serat larut, nutrien yang dapat membantu menurunkan kolesterol dalam badan.

Biji rami boleh dimakan dalam bentuk serbuk yang dicampur dengan makanan, atau dalam bentuk pepejal yang boleh dimakan secara langsung.

Gunakan biji rami sebagai ubat herba untuk kolesterol dipercayai dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol total dan kolesterol jahat dalam darah. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kebenaran.

Walaupun begitu, dalam praktiknya, anda tidak boleh memakannya biji rami jika anda benar-benar mahu kadar kolesterol dalam darah turun dengan segera. S

Selain menggunakan ubat herba kolesterol, anda perlu mengimbangkannya dengan menerapkan gaya hidup sihat.

Salah satunya adalah menyesuaikan diet dengan memilih makanan yang sihat untuk kolesterol dan menghindari makanan yang tinggi kolesterol.

Selain itu, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal.

Selain menurunkan kolesterol, biji rami Ia juga dipercaya dapat digunakan sebagai ubat alami untuk menurunkan tekanan darah tinggi, risiko berbagai penyakit jantung, dan berbagai masalah pencernaan.

4. Naikkan

Angkak atau boleh disebut sebagai nasi yis merah adalah tumbuhan herba lain yang dianggap dapat digunakan sebagai ubat untuk menurunkan kolesterol.

Angkak adalah makanan tradisional dan perubatan yang berasal dari China dan telah digunakan selama berabad-abad.

Angkak dipercayai menurunkan kolesterol, meningkatkan peredaran darah, dan memperbaiki fungsi pencernaan. Angkak dibuat dengan penapaian dengan menambahkan ragi Monascus purpureus pada beras perang.

Dalam penggunaannya sebagai ubat herba untuk kolesterol, Angkak sepertinya mempunyai sebatian kimia yang serupa dengan yang terdapat dalam ubat statin. Sebatian kimia ini dikenali sebagai monakolin K.

Terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa Angkak atau nasi yis merah mempunyai faedah dalam menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan Angkak dapat menurunkan kadar kolesterol jahat sebanyak dan total kolesterol.

Walaupun begitu, masih banyak penyelidikan yang diperlukan mengenai keselamatan dan keberkesanan Angkak dalam jangka masa panjang.

Sebabnya, para penyelidik tidak begitu yakin bahawa sebatian kimia yang terdapat di Angkak dapat menurunkan kolesterol jahat dalam darah.

Kesan sampingan penggunaan Angkak

Angkak juga mempunyai pelbagai kesan sampingan yang mungkin perlu anda perhatikan. Kesan sampingan beras yis merah umumnya ringan, seperti sakit kepala, pedih ulu hati, dan sakit perut.

Walau bagaimanapun, kesan jangka panjang Angkak tidak diketahui. Lebih-lebih lagi, sebatian kimia yang terdapat di Angkak serupa dengan yang terdapat dalam statin (sebatian monacolin K).

Sebatian ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan secara berlebihan.

Selain itu, apa yang perlu anda perhatikan ketika mengambil Angkak sebagai ubat herba untuk kolesterol adalah interaksinya dengan ubat lain.

Anda tidak boleh mengambil Angkak semasa anda mengambil ubat statin untuk menurunkan kolesterol.

Juga, semasa anda mengambil ubat yang menekan sistem imun, ubat antijamur, antibiotik tertentu, atau ubat HIV (protease inhibitor).

Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum anda memutuskan untuk menggunakan Angkak sebagai ubat herba untuk kolesterol.

Sekiranya anda menghidap penyakit ginjal, penyakit hati, mengandung, atau menyusu, anda tidak boleh minum Angkak.

Pentingnya memperhatikan peraturan penggunaan ubat-ubatan herba kolesterol

Anda pasti boleh menggunakan ubat-ubatan herba sebagai alternatif jika anda tidak pasti menggunakan jenis ubat kolesterol lain, termasuk makanan tambahan yang juga dapat digunakan untuk menurunkan kolesterol.

Walaupun begitu, penggunaan ubat-ubatan herba juga tetap memerlukan pengawasan doktor. Oleh itu, sebelum anda menggunakan ubat-ubatan herba untuk menurunkan kolesterol, lebih baik anda berjumpa doktor.

Doktor anda pasti akan membantu anda menentukan sama ada keadaan anda dapat diubati dengan ubat herba. Kemungkinan keadaan anda akan lebih mudah diatasi jika anda menggunakan ubat kolesterol atau makanan tambahan lain.

Di samping itu, rawatan kolesterol akan memberikan manfaat maksimum jika disertai dengan tabiat atau gaya hidup sihat untuk mencegah kolesterol meningkat.

Beberapa tabiat sihat sebagai pendamping penggunaan ubat herba untuk kolesterol termasuk yang berikut.

  • Berhenti merokok.
  • Menurunkan berat badan jika gemuk dan mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Lakukan senaman dengan kerap.
  • Menjaga diet dengan memakan makanan yang baik untuk menjaga kolesterol selamat.
  • Hadkan pengambilan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan tinggi kolesterol.
  • Kurangkan pengambilan lemak trans, jika perlu, jangan memakannya sama sekali.
  • Kurangkan pengambilan alkohol.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.

Dengan menerapkan berbagai tingkah laku atau gaya hidup yang lebih sehat seperti yang disebutkan di atas, penggunaan ubat herbal untuk kolesterol dapat memberikan dampak yang lebih baik pada kadar kolesterol dalam darah.

Bukan hanya itu, membiasakan diri dengan menerapkan gaya hidup sihat dapat meningkatkan keseluruhan kesihatan dan kualiti hidup.

Recent Posts