7 Senarai Pilihan KB Selamat untuk Ibu Menyusu -

Terdapat jeda waktu tertentu sehingga anda dapat hamil lagi setelah melahirkan. Dalam tempoh penyusuan ini, ibu biasanya memerlukan kontrasepsi yang selamat atau keluarga merancang untuk mencegah kehamilan. Penyusuan susu ibu mungkin merupakan kawalan kelahiran semula jadi, tetapi mungkin tidak boleh dipercayai dalam jangka masa panjang.

Anda pasti memerlukan kontrasepsi untuk mencegah kehamilan dalam jangka masa yang lebih lama. Walau bagaimanapun, jangan memilih pil perancang atau keluarga merancang untuk ibu yang menyusui. Apakah pilihan yang selamat dan baik?

Pilihan perancang keluarga yang selamat untuk ibu menyusu

Penyusuan susu ibu secara eksklusif sebenarnya boleh menjadi kaedah untuk mencegah kehamilan bagi ibu yang menyusui atau disebut amenorea laktasi.

Ya, salah satu kelebihan penyusuan susu ibu adalah dapat menunda kehamilan setelah melahirkan selagi susu ibu diberikan tanpa makanan tambahan dan minuman lain.

Nah, salah satu cabaran penyusuan yang sering dihadapi oleh ibu adalah menyusu semasa hamil. Ini biasanya menjadi sebab mengapa ibu ingin melambatkan kehamilan semasa menyusu.

Semua alat kontraseptif atau keluarga umumnya selamat digunakan oleh ibu yang menyusui, seperti yang dijelaskan dalam Planned Parenthood.

Walaupun begitu, kontraseptif atau perancang keluarga yang mengandungi hormon estrogen dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu untuk ibu yang menyusui.

Atas sebab ini, ibu yang menyusu disarankan agar lebih berhati-hati dalam memilih pil perancang atau pil kawalan kelahiran untuk melambatkan kehamilan.

Berikut adalah beberapa jenis perancang keluarga atau kontrasepsi untuk ibu menyusu:

1. Pil perancang

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu daripada beberapa pilihan kontrasepsi untuk ibu yang menyusui. Kontrasepsi dengan kaedah pil ini memberikan ibu dua pilihan berbeza, iaitu pil kombinasi dan pil mini.

Berikut adalah dua jenis pil kawalan kelahiran bagi ibu yang menyusu:

Pil kawalan kelahiran gabungan

Pil kawalan kelahiran gabungan adalah sejenis kontrasepsi hormon yang mengandungi etinilestradiol, yang merupakan gabungan hormon estrogen dan progestin.

Kedua-dua hormon ini sebenarnya dihasilkan secara semula jadi di dalam badan wanita.

Oleh itu, pil kawalan kelahiran gabungan juga disebut sebagai versi sintetik hormon estrogen dan progestin.

Agar dapat bekerja dengan lebih optimum dalam mencegah kehamilan, kontraseptif ini disyorkan untuk diminum secara berkala setiap hari.

Malangnya, pil kontraseptif gabungan dianggap dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu yang menyusu.

Hasilnya, pil kawalan kelahiran gabungan dapat menjadikan tempoh penyusuan eksklusif lebih pendek daripada yang seharusnya.

Ini dianggap disebabkan oleh pengaruh hormon estrogen dalam pil kawalan kelahiran gabungan.

Atas sebab ini, pil kawalan kelahiran kombinasi biasanya tidak digalakkan untuk ibu menyusu.

Terutama kerana kombinasi pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan pembekuan darah bagi ibu menyusu jika diambil dalam beberapa minggu setelah kelahiran atau pada hari-hari awal penyusuan.

Inilah sebabnya mengapa doktor biasanya hanya memberikan pil kawalan kelahiran gabungan 5-6 minggu selepas melahirkan.

Pil kawalan kelahiran mini

Sementara itu, pil kawalan kelahiran mini atau juga dipanggil minipill, hanya mengandungi progestin di dalamnya, yang dipetik dari Mayo Clinic.

Berdasarkan kandungannya, anda mungkin mulai menilai bahawa pil mini boleh menjadi pilihan yang lebih selamat untuk ibu menyusu berbanding pil kawalan kelahiran.

Ini kerana tidak ada estrogen dalam pil kawalan kelahiran mini, sehingga mereka dipercayai tidak mempengaruhi pengeluaran susu ibu.

Pil kawalan kelahiran mini yang hanya mengandungi hormon progesteron atau progestin sebenarnya dapat membantu melancarkan atau meningkatkan pengeluaran susu.

Biasanya, ibu yang menyusui boleh mula menggunakan pil mini setelah sekitar 6-8 minggu setelah melahirkan. Pil kawalan kelahiran mini biasanya boleh didapati dengan preskripsi doktor.

Peraturan untuk mengambil pil kawalan kelahiran mini

Ibu yang menyusu perlu mengetahui cara mengambil pil mini, yang mesti diambil pada waktu yang sama setiap hari.

Setiap paket pil mini terdiri daripada 28 pil dengan perincian 21 pil mengandungi hormon dan 7 baki pil pil kosong atau tidak mengandungi hormon.

Cara mengambil pil mini yang selamat untuk ibu menyusu pada dasarnya sama dengan pil kawalan kelahiran bersama.

Pil kawalan kelahiran kombinasi mesti diminum secara berkala setiap hari, termasuk untuk ibu menyusui, tidak jauh berbeza dengan pil kawalan kelahiran kombinasi.

Selain harus diminum setiap hari, pil kawalan kelahiran kombinasi juga harus diminum pada waktu yang sama setiap hari.

Selama 21 hari anda perlu minum 21 pil hormon setiap hari pada masa yang sama diikuti dengan 7 pil kosong selama 7 hari.

Dalam tempoh satu minggu pengambilan pil kosong ini, anda akan mempunyai haid seperti biasa. Peraturan bahawa pil mini mesti diminum setiap hari pada masa yang sama ternyata mempunyai alasan tersendiri.

Peraturan untuk mengambil pil mini yang selamat untuk ibu menyusu bertujuan untuk memastikan tahap hormon dalam tubuh ibu stabil.

Ini kerana pil mini mengandungi kurang progestin daripada pil kawalan kelahiran gabungan (pil yang mengandungi progesteron dan estrogen).

Ini boleh menyebabkan hormon progestin dalam pil kawalan kelahiran mini hanya bertahan selama 24 jam pada lendir serviks, tepat semasa anda mengambilnya.

Sebenarnya, lendir serviks berfungsi untuk menyekat kemasukan sperma ke dalam rahim semasa persetubuhan.

Kesan tidak mengambil pil mini tepat pada waktunya

Apabila ibu menyusu lupa untuk mengambil pil kawalan kelahirannya atau tidak mengambilnya tepat pada masanya, mungkin ada risiko kehamilan.

Ambil dos pil kawalan kelahiran yang tidak dijawab sebaik sahaja anda ingat.

Tidak boleh mengambil kedua-dua pil ini sekaligus dalam satu hari, selagi tidak lebih dari 12 jam pada hari yang sama.

Selepas itu, teruskan mengambil pil pil biasa anda selagi ibu menyusu.

2. IUD

Kontraseptif IUD ( peranti intrauterin ) adalah alat perancang keluarga jangka panjang yang tidak kekal. Sekiranya anda memilih alat kawalan kelahiran ini, doktor akan memasukkan alat berbentuk T ke dalam rahim anda.

Pemasangan alat kontraseptif atau IUD untuk ibu menyusu dilakukan sekurang-kurangnya enam minggu selepas melahirkan.

Sama seperti pil kawalan kelahiran, pil perancang atau IUD yang selamat dan baik untuk ibu menyusu juga terbahagi kepada dua jenis.

Yang pertama adalah IUD tembaga atau sama sekali tidak mengandungi hormon dan yang kedua adalah IUD yang mengandungi hormon progesteron (progestin).

Anda boleh memilih alat perancang atau keluarga yang selamat dan baik untuk ibu menyusu kerana ia tidak mempengaruhi pengeluaran susu.

Peranti kontraseptif atau KB IUD dari tembaga tidak mengandungi hormon sehingga tidak mempengaruhi pengeluaran susu ibu yang menyusu.

Walaupun kontraseptif atau IUD hormon mengandungi tahap progesteron hormon yang rendah.

Oleh itu, kontraseptif IUD hormon juga tidak akan menyebabkan masalah dalam pengeluaran susu bagi ibu yang menyusu.

IUD hormon berfungsi dengan menebalkan lendir serviks dan menipis lapisan rahim untuk mengelakkan persenyawaan dan implantasi telur.

Tempoh kerja IUD hormon untuk mencegah kehamilan adalah 3-5 tahun. IUD tembaga berfungsi dengan menghalang sperma menyuburkan telur.

Penggunaan alat kontraseptif atau IUD tembaga yang selamat dan baik untuk ibu menyusu dapat membantu mencegah kehamilan sehingga 10 tahun.

3. Implan

Sekiranya ibu tidak suka memasukkan alat ke dalam rahim, seperti IUD, anda boleh mencuba alat kontrasepsi atau alat kawalan kelahiran dalam bentuk implan untuk penyusuan.

Alat kontraseptif atau implan kawalan kelahiran untuk ibu yang menyusu mengandungi hormon progesteron (progestin) dan diletakkan di bawah kulit di bahagian atas lengan.

Kontraseptif atau implan KB yang selamat boleh digunakan untuk mencegah kehamilan pada ibu yang menyusui selama kira-kira tiga tahun.

Penggunaan implan yang selamat tidak akan mempengaruhi pengeluaran susu ibu untuk ibu menyusu kerana ia hanya mengandungi hormon progesteron.

4. Kontraseptif yang boleh disuntik

Kontraseptif suntikan boleh diberikan kepada ibu yang menyusui setiap tiga bulan di penyedia perkhidmatan kesihatan.

Alat kontraseptif suntikan ini selamat untuk ibu menyusu kerana hanya mengandungi hormon progesteron yang tidak akan mengganggu pengeluaran susu ibu.

Walau bagaimanapun, kelemahannya adalah bahawa kesuburan ibu menyusu lebih sukar untuk kembali setelah berhenti mendapat suntikan dari kaedah kontraseptif suntikan ini.

Ibu yang menyusui mungkin mengambil masa sekitar 1 tahun untuk memulihkan kesuburan setelah menggunakan alat kontraseptif yang boleh disuntik.

5. Tampalan atau tampalan

Ibu yang menyusu boleh melekat tampalan Kawalan kelahiran di bahagian belakang, lengan, perut, atau punggung selama seminggu untuk membantu melambatkan kehamilan. Malangnya, hlm atch KB mengandungi hormon estrogen dan progesteron.

Kontraseptif atau kawalan kelahiran ini mungkin bukan pilihan terbaik bagi ibu menyusu kerana mengandungi hormon estrogen yang boleh mempengaruhi pengeluaran susu.

Walau bagaimanapun, jika ibu ingin menggunakannya, anda harus menunggu sehingga enam minggu selepas melahirkan.

6. Cincin faraj

Ibu yang menyusui boleh menggunakan alat kontraseptif atau alat kawalan kelahiran dengan meletakkannya di dalam vagina dalam masa tiga minggu. Cincin faraj ini mengandungi hormon estrogen dan progesteron.

Ini bermaksud kaedah kontrasepsi atau perancang keluarga ini juga merupakan pilihan yang tidak baik bagi ibu yang menyusu kerana mengandungi hormon estrogen.

Sekiranya anda seorang ibu menyusu yang ingin menggunakan alat kontraseptif atau alat kawalan kelahiran ini, tunggu sehingga enam minggu selepas melahirkan untuk menunda kehamilan.

7. Kaedah perancang keluarga yang selamat untuk ibu menyusu

Kaedah penghalang bertujuan untuk menyekat sperma memasuki rahim anda. Kontraseptif atau kontraseptif dengan kaedah penghalang sama sekali tidak mengandungi hormon, jadi tidak ada masalah jika digunakan oleh ibu yang menyusui.

Kondom

Kondom merangkumi alat kontraseptif atau perancang keluarga yang selamat untuk ibu menyusu dan digunakan setiap kali melakukan hubungan seks.

Kondom adalah kawalan kelahiran yang mudah dan selamat untuk ibu gunakan semasa menyusu.

Sekiranya ibu menyusu juga menggunakan alat kontrasepsi atau alat kawalan kelahiran dalam bentuk spermisida (buih atau krim yang membunuh sperma), cenderung untuk tidak hamil lagi.

Kawalan kelahiran dengan spermisida juga tidak mengandungi hormon sehingga selamat digunakan untuk ibu yang menyusui.

Diafragma

Peranti ini direka untuk menutup serviks untuk mencegah sperma masuk. Ibu yang menyusu boleh menggunakannya enam minggu atau lebih selepas bersalin.

Ini kerana penggunaan diafragma mesti disesuaikan dengan ukuran badan anda.

Tudung serviks

Kaedah kontraseptif atau kontraseptif dengan tudung ini juga berfungsi untuk menutup serviks.

Serviks akan melebar sedikit semasa melahirkan sehingga ibu yang menyusu perlu menunggu sekurang-kurangnya 6 minggu selepas itu untuk menggunakan alat kawalan kelahiran ini.

Perlu diingat penggunaan perancang keluarga yang selamat untuk ibu menyusu

Ibu yang menyusu harus memilih alat kontraseptif atau perancang keluarga yang tidak mengandungi hormon estrogen untuk melambatkan kehamilan.

Sekali lagi, hormon estrogen dapat mengurangkan pengeluaran susu sehingga jadual penyusuan susu menjadi lebih pendek.

Namun, tidak semua ibu yang menyusu menggunakan alat kontraseptif yang mengandungi estrogen mengalami penurunan pengeluaran susu.

Untuk berada di pihak yang selamat, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan mengenai alat perancang atau keluarga yang selamat dan selamat semasa ibu menyusu.

Sekiranya anda menghadapi masalah menyusui ibu dan menggunakan alat kontraseptif hormon, anda harus berhenti menggunakannya terlebih dahulu.

Ini untuk melihat apakah alat kontraseptif yang anda gunakan mempengaruhi pengeluaran susu anda.

Biasanya, ibu yang menyusu sering mengadu sedikit pengeluaran susu sehingga sukar untuk menambah berat badan bayi.

Anda boleh berusaha meningkatkan pengeluaran susu dengan memakan makanan ibu menyusu atau dengan menggunakan pam payudara untuk mengekspresikan susu secara berkala.

Jangan lupa, pastikan anda menggunakan cara menyimpan susu ibu dengan betul agar tidak basi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found