10 Kelebihan Nanas Madu Berkat Kandungan Nutrien yang Banyak •

Nanas adalah salah satu jenis buah tropika yang sangat mudah dijumpai di Indonesia. Pengolahan nanas madu dalam pelbagai jenis makanan dan minuman sangat pelbagai, seperti jus, smoothie, salad, hingga perasa manis dan masam di dalam pinggan. Nanas madu adalah salah satu jenis nanas yang paling popular, kerana rasanya lebih manis dan menyegarkan. Nah, tahukah anda bahawa selain rasa yang enak, nanas madu sebenarnya mengandungi nutrien dan faedah yang sangat baik untuk kesihatan? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Kandungan khasiat yang terdapat dalam nanas madu

Selain dari rasa yang lebih manis, kandungan nutrien yang terdapat dalam nanas madu sebenarnya tidak jauh berbeza jika dibandingkan dengan nanas biasa. Dalam 100 gram nanas madu, anda boleh mendapatkan faedah kandungan nutrisi berikut:

 • Air 85.66 gram.
 • Protein 0.53 gram
 • Jumlah lemak 0.11 gram
 • Karbohidrat 13.5 gram
 • Serat 1.4 gram
 • Besi 0.28 miligram (mg).
 • Fosfor 8 mg
 • Kalium 108 mg
 • Natrium 1 mg
 • Zink 0.16 mg
 • Asid askorbik (Vitamin C) 56.4 mg
 • Thiamin (Vitamin B1bro) 0.08 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2) 0,033 mg
 • Niacin (Vitamin B3) 0.507 mg
 • Asid pantotenik (Vitamin B5) 0.217 mg
 • Vitamin B6 0.114 mg

Manfaat kesihatan memakan nanas madu

Dengan kandungan nutrien yang banyak dalam nanas madu, tidak hairanlah anda dapat merasakan manfaat kesihatan ketika memakannya. Inilah beberapa faedah kesihatan nanas madu:

1. Mengandungi antioksidan untuk melawan penyakit

Sebilangan daripada anda mungkin masih belum tahu bahawa buah nanas madu sangat kaya dengan antioksidan. Molekul ini sangat penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan memainkan peranan penting dalam memerangi pelbagai penyakit.

Sebabnya ialah antioksidan dapat membantu melawan tekanan oksidatif, iaitu ketika terdapat sejumlah besar radikal bebas dalam tubuh. Sekiranya dibiarkan, radikal bebas dapat berinteraksi dengan sel-sel badan dan menyebabkan kerosakan.

Ini menyebabkan keradangan kronik, sistem imun yang lemah, dan pelbagai penyakit berbahaya yang lain. Oleh itu, nanas madu yang kaya dengan antioksidan seperti flavonoid dan asid fenolik mempunyai manfaat sehingga anda dapat dilindungi dari keadaan ini.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan vitamin, mineral, dan enzim seperti bromelain dalam nanas madu sebenarnya dapat memberikan manfaat untuk meningkatkan sistem ketahanan badan. Di samping itu, buah ini juga nampaknya membantu menekan keradangan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition and Metabolism pada tahun 2014 menunjukkan bahawa memakan nanas madu dapat mengurangkan risiko mengalami jangkitan virus dan bakteria, termasuk pada anak-anak.

Sebenarnya, kajian lain menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan jangkitan sinus dapat pulih lebih cepat setelah mengambil suplemen bromelain, jika dibandingkan dengan pengambilan ubat lain.

3. Menurunkan tekanan darah

Kandungan lain yang terdapat dalam nanas madu, iaitu kalium, ternyata memberi manfaat untuk menurunkan tekanan darah. Sebenarnya, semakin banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan nutrien ini, semakin rendah risiko terkena tekanan darah tinggi.

Satu kajian di masyarakat Amerika pada tahun 2011 menyatakan, meningkatkan pengambilan kalium dapat mengurangkan 20% dari keseluruhan risiko kematian yang disebabkan oleh pelbagai penyakit.

Nah, bukan hanya kalium, ternyata enzim bromelain yang terdapat dalam nanas madu juga mempunyai manfaat dalam mengurangkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi.

4. Mencegah barah

Terdapat pelbagai kandungan nutrisi dalam nanas madu yang ternyata bermanfaat dalam membantu anda mencegah barah. Contohnya, kandungan vitamin C buah ini dapat melawan pembentukan sel radikal bebas di dalam badan. Sekiranya dibiarkan tumbuh, sel radikal bebas boleh menjadi pencetus barah.

Kemudian, satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Oncology pada tahun 2014 menyatakan bahawa kandungan beta karoten yang juga terdapat dalam nanas madu dapat menghalang perkembangan barah usus besar.

Bukan hanya itu, kandungan bromelain dalam buah ini juga dapat menekan perkembangan sel barah payudara menjadi barah kulit. Sebenarnya, bromelain dapat merangsang sel barah untuk mati dengan cepat.

5. Mencegah senak

Seterusnya, manfaat kesihatan yang anda dapat dari kandungan bromelain yang terdapat dalam nanas madu adalah pencegahan gangguan pencernaan. Bromelain adalah enzim pencernaan yang dapat memecah molekul protein.

Apabila molekul ini berjaya dipecah menjadi asid amino dan peptida, molekul ini akan lebih mudah dicerna ke dalam usus kecil, sehingga memudahkan proses pencernaan.

Namun, bukan hanya bromelain, kandungan air dan serat dalam nanas madu juga memberikan manfaat dalam mencegah sembelit dan meningkatkan kesihatan saluran pencernaan.

6. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan serat, kalium, dan vitamin C dalam nanas madu memberikan manfaat dalam menjaga kesihatan jantung, menurut penelitian di Archives of Internal Medicine.

Kajian itu menjelaskan bahawa orang yang mengonsumsi 4,069 miligram (mg) kalium setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit jantung iskemik sebanyak 49 peratus.

Sebenarnya, bukan hanya itu, penyelidik juga menyebut bahawa kalium juga dapat membantu mengurangkan risiko strok, meningkatkan kepadatan tulang, dan mengurangkan pembentukan batu ginjal.

7. Meningkatkan kesuburan

Tahukah anda bahawa radikal bebas boleh merosakkan sistem pembiakan? Oleh itu, anda yang ingin hamil boleh berusaha meningkatkan pengambilan buah nanas madu.

Sebabnya, kandungan antioksidan dalam nanas madu mempunyai manfaat dalam meningkatkan kesuburan. Antioksidan yang terdapat dalam buah ini, seperti vitamin C dan beta karoten, dapat membantu melawan radikal bebas dalam tubuh.

Di samping itu, kandungan vitamin dan mineral seperti zink dan folat dalam nanas madu dapat meningkatkan kesuburan pada wanita dan juga lelaki.

8. Mengekalkan kulit yang sihat

Kandungan vitamin dalam buah nanas madu ini sememangnya kaya dengan khasiat. Mengonsumsi nanas madu dapat membantu melawan kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari dan pencemaran.

Bukan hanya itu, kandungan nutrien ini juga mempunyai manfaat untuk mengurangkan kedutan pada kulit, memperbaiki tekstur kulit sehingga lebih halus dan kenyal.

Vitamin C juga mempunyai peranan penting dalam pembentukan kolagen yang dapat membentuk sel-sel kulit yang sihat, cantik, dan kelihatan halus.

9. Mengurangkan lemak perut

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran secara berkala memang dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Lebih-lebih lagi, kegemukan atau kelebihan berat badan juga dapat meningkatkan risiko terkena penyakit jantung dan gangguan metabolik.

Namun, bukan hanya itu, sebuah kajian yang diterbitkan dalam Nutrition Journal menyatakan bahawa memakan buah dan sayur secara berkala dapat membantu menjaga kadar lemak di kawasan perut dalam had yang munasabah.

Sebabnya, terlalu banyak makanan dan minuman bergula mempengaruhi pengumpulan lemak di kawasan tersebut. Oleh itu, nanas madu manis mempunyai faedah sebagai pengganti makanan ringan yang lebih sihat yang biasanya kurang sihat.

10. Mencegah asma

Kandungan beta karoten dalam nanas madu mempunyai manfaat untuk mencegah asma. Beta karoten mudah dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna oren, kuning, dan hijau gelap, seperti nanas madu, betik, brokoli, dan sebagainya.

Bukan hanya beta karoten, ternyata kandungan bromelain dalam buah ini juga dapat membantu mengurangkan gejala asma. Jadi, jangan ragu untuk makan nanas secara sederhana secara berkala.

Recent Posts