8 Makanan yang Mengakibatkan Jerawat |

Jerawat agak biasa bagi sesiapa sahaja. Penyakit kulit ini umumnya disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat oleh sel-sel kulit mati, bakteria, dan minyak berlebihan. Namun, tidak sedikit orang yang percaya bahawa ada jenis makanan yang menyebabkan jerawat.

Adakah benar bahawa makanan adalah penyebab jerawat?

Punca jerawat biasanya berlaku kerana pori-pori yang tersumbat di kulit. Pori-pori yang tersumbat ini akhirnya menjadi meradang dan menyebabkan jerawat pada kulit.

Hubungan antara makanan dan jerawat belum diketahui. Sejumlah kajian melaporkan makanan tertentu boleh mempengaruhi hormon dan mencetuskan peningkatan pengeluaran sebum (minyak).

Keadaan ini lebih kerap berlaku ketika remaja memasuki usia baligh. Semasa akil baligh, tubuh menghasilkan lebih banyak hormon yang dipanggil seperti insulin faktor pertumbuhan 1 (IGF-1). Beberapa kajian menunjukkan IGF-1 dapat meningkatkan pengeluaran minyak dan memburukkan lagi keadaan jerawat.

Malah, makanan tertentu juga dapat meningkatkan tahap IGF-1. Oleh itu, banyak orang percaya bahawa makanan boleh menyebabkan jerawat jika dikonsumsi secara berlebihan.

Jenis makanan yang menyebabkan jerawat

Setelah mengetahui apa yang menjadikan makanan tertentu menyebabkan jerawat, ketahui jenis makanan apa yang perlu anda elakkan. Sebilangan makanan di bawah lebih baik dicegah daripada menyebabkan jerawat yang menjengkelkan.

1. Produk tenusu

Susu dan produk tenusu adalah salah satu jenis makanan yang telah lama dikenali sebagai penyebab jerawat. Kenapa begitu?

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil sedikit lebih banyak produk tenusu cenderung mengalami jerawat. Walaupun begitu, penggunaan susu yang diproses lebih kerap menjadi penyebab utama masalah ini berbanding susu keseluruhan.

Produk tenusu lebih cenderung mencetuskan peningkatan hormon insulin dan IGF-1 sebagai penyebab jerawat. Sebabnya, pengambilan produk tenusu, seperti yogurt, ais krim, dan susu rendah lemak biasanya mengandungi lebih banyak gula.

Sekiranya produk tenusu yang disebutkan dimakan bersama dengan makanan bergula yang lain, peningkatan hormon insulin boleh berlaku. Apabila tahap insulin dan IGF-1 dalam darah cukup tinggi, ia akan mencetuskan reaksi untuk meningkatkan pengeluaran sebum.

Walau bagaimanapun, kedua-dua perkara ini mungkin berlaku kerana faktor pencetus jerawat wajah. Contohnya, perubahan hormon semasa akil baligh, jangkitan bakteria, kualiti diet keseluruhan, kepada keadaan kulit.

Penggunaan produk tenusu mungkin bukan penyebab utama jerawat apabila anda mempunyai kulit berminyak, yang lebih cenderung kepada jerawat.

2. Coklat

Anda mungkin pernah mendengar bahawa coklat juga boleh menjadi makanan yang menyebabkan jerawat. Sebenarnya, terdapat banyak kajian yang membincangkan masalah ini, tetapi hasilnya masih belum dapat disimpulkan.

Penyelidikan dari jurnal Sitokin menunjukkan bahawa coklat boleh menjadikan jerawat lebih teruk dan biasa. Ini kerana coklat dapat meningkatkan pembebasan protein interleukin-1B (IL-IB) dan IL-10.

Pembebasan protein ini akan menjadikan bakteria penyebab jerawat ( P. acnes ) boleh menjangkiti kulit. Walaupun begitu, tidak pasti apa yang menjadikan coklat mencetuskan pertumbuhan jerawat pada kulit.

Adakah Coklat Makanan yang Sihat? Ini adalah fakta!

3. Makanan dan minuman yang tinggi gula

Makan terlalu banyak makanan dan minuman yang mengandungi gula dan karbohidrat di bawah sebenarnya dapat meningkatkan risiko pecah kulit.

  • nasi putih
  • Minuman dan soda dalam botol
  • Roti dan kek putih (kek)
  • Bijirin segera
  • Gula-gula
  • Pasta dan mi dibuat dari tepung gandum

Anda lihat, makanan yang mengandungi karbohidrat halus dan gula cenderung glisemik tinggi. Makanan dengan indeks glisemik tinggi biasanya menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak insulin dan meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat.

Apabila itu berlaku, tahap hormon lain akan terjejas dan kemungkinan pengeluaran minyak di kulit juga akan meningkat. Sekiranya pengeluaran minyak terlalu banyak, beberapa jenis jerawat dapat muncul dengan mudah.

4. Makanan segera

Makanan segera biasanya mengandungi gula, garam, dan produk tenusu yang tinggi. Inilah yang membuat orang mengesyaki makanan segera sebagai penyebab jerawat.

Ini terbukti melalui penyelidikan dari Jurnal Akademi Dermatologi Eropah . Kajian itu melaporkan bahawa peserta yang selalu makan makanan segera, terutama sosej dan burger, mempunyai risiko 24% lebih tinggi terkena jerawat.

Walau bagaimanapun, penyelidik tidak tahu pasti sama ada makanan segera sebenarnya menyumbang kepada jerawat. Sebabnya, kandungan susu, gula, garam, dan produk haiwan di dalamnya cukup mencurigakan.

Selain itu, kebanyakannya makanan segera kandungan minyak yang tinggi. Lebih banyak makanan berminyak yang anda makan, semakin besar kemungkinan kandungan lemak dalam sebum juga lebih tinggi.

Perlu diingat bahawa kebanyakan kajian mengenai makanan segera hanya menunjukkan tabiat diet dan risiko jerawat. Itu tidak bermaksud makanan segera adalah pencetus jerawat yang pasti timbul setiap kali anda memakannya.

5. Protein whey

Protein whey adalah salah satu jenis protein yang sering digunakan dalam makanan tambahan dan sukan. Jenis protein ini juga merupakan sumber asid leusin dan glutamin yang kaya.

Namun, protein whey yang biasanya terkandung dalam protein susu boleh menyebabkan jerawat. Pernyataan ini berkaitan dengan hormon yang juga menjadikan susu menjadi penyebab jerawat, iaitu IGF-1.

IGF-1 adalah hormon pertumbuhan yang dapat mempercepat pertumbuhan otot. Sebaliknya, hormon ini juga boleh menyebabkan jerawat. Tahap IGF-1 yang tinggi boleh mencetuskan peningkatan pengeluaran sebum (minyak).

Hormon IGF-1 juga mengurangkan faktor yang berasal dari FOXO1 dalam sel kulit. Kulit rawan jerawat biasanya kekurangan FOXO1 dan berkait rapat dengan faktor pencetus jerawat, seperti perubahan hormon dan pengeluaran sebum.

Akibatnya, membiasakan minum susu protein dapat mengurangkan FOXO1, sehingga kesihatan kulit menurun dan cenderung terdedah kepada jerawat.

6. Makanan tinggi omega-6

Makanan yang kaya dengan omega-6, seperti jagung dan minyak kacang soya juga disyaki menyebabkan jerawat. Pada era moden ini, sebilangan orang cenderung makan makanan yang tinggi omega-6 dan kurang omega-3.

Ketidakseimbangan antara asid lemak omega-6 dan omega-3 mendorong tubuh untuk mengalami keradangan yang boleh memburukkan lagi jerawat, yang mengakibatkan jangkitan jerawat.

Sementara itu, makanan tambahan dengan asid lemak omega-3 dapat mengurangkan keradangan dan terbukti dapat membantu merawat jerawat. Walau bagaimanapun, tentunya kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

7. Lemak trans

Selain menyumbat arteri di jantung, makanan yang mengandungi lemak trans juga dapat memicu pertumbuhan jerawat.

Lemak trans biasanya berasal dari minyak sayuran yang telah digunakan untuk memasak dan biasanya terdapat dalam makanan yang diproses, seperti biskut dan mentega. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, lemak trans dapat menyebabkan keradangan yang memicu jerawat.

Ini juga berlaku untuk makanan dengan lemak jenuh lain, seperti daging merah, keju, dan mentega. Makanan yang tinggi lemak tepu sering dikaitkan dengan peningkatan kadar insulin.

Malangnya, peningkatan insulin secara drastik dapat merangsang pengeluaran hormon seks yang juga meningkatkan risiko jerawat.

8. Makanan tertentu dengan reaksi sensitif yang berbeza

Dalam beberapa kes, tubuh mungkin bertindak balas dengan lebih sensitif terhadap makanan tertentu. Kepekaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah mengakui makanan sebagai ancaman. Akibatnya, sistem imun bertindak balas terhadapnya.

Sekiranya ini berlaku, badan akan mencetuskan keradangan dan beredar ke seluruh badan. Akibatnya, keadaan jerawat yang ada semakin teruk dan yang baru muncul.

Orang lain mungkin tidak mengalami masalah ini, tetapi pada tubuh yang cenderung sensitif, makanan ini boleh menjadi penyebab jerawat.

Anda boleh mengetahui makanan apa yang mencetuskan jerawat dengan mengikuti diet penghapusan yang diawasi oleh pakar diet atau pakar pemakanan.

Mulai berwaspada dalam memilih makanan mulai sekarang

Selain makanan, sukar untuk menentukan apakah penyebab jerawat. Mengonsumsi satu makanan atau membatasi makanan yang lain mungkin tidak memberi kesan langsung kepada jerawat anda.

Ini kerana terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang berjerawat, mulai dari genetik, kesilapan dalam perawatan kulit, hingga kebersihan. Oleh itu, lebih banyak kajian diperlukan untuk melihat hubungan antara makanan dan jerawat.

Walaupun begitu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah jerawat yang mungkin disebabkan oleh jerawat, seperti berikut.

  • Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi.
  • Memenuhi keperluan cecair dengan minum air.
  • Hadkan makanan yang tinggi gula dan tenusu.
  • Pilih makanan yang tinggi antioksidan.

Pada dasarnya, menjaga kulit yang sihat juga penting ketika memilih makanan yang akan dimakan sehingga Anda tidak perlu repot menyingkirkan jerawat yang meradang.

Recent Posts