Ubat Tradisional untuk Kandungan Kesuburan untuk Mengandung Dengan Cepat •

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk hamil dengan cepat. Selain ubat kesuburan dan vitamin, ubat tradisional dipercayai dapat meningkatkan kesuburan. Pada pendapat anda, apakah ubat tradisional atau baja herba yang selamat dan berkesan?

Bolehkah ubat kesuburan tradisional membantu hamil dengan cepat?

Ubat-ubatan tradisional atau ubat-ubatan herba untuk menyuburkan kandungan umumnya selamat digunakan asalkan diperakui oleh Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM).

Dikutip dari American Pregnancy Association, ubat-ubatan herba mempunyai manfaat untuk meningkatkan kesuburan dengan menyokong proses ovulasi dan kesihatan sperma.

Walau bagaimanapun, bagaimana untuk hamil dengan cepat tidak boleh dilakukan secara sembarangan kerana ada juga ubat-ubatan herba yang tidak boleh dimakan.

Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor atau pakar herba yang dipercayai.

Lebih-lebih lagi, cara ubat perubatan berfungsi dengan ubat kesuburan tradisional adalah berbeza.

Penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai perubatan herba sebagai pengambilan dalam merancang kehamilan yang sedang berlangsung.

Mengenai kesuburan, beberapa kajian menunjukkan bahawa ramuan atau ramuan semula jadi tertentu mempunyai kesan yang baik terhadap kesuburan.

Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan di Institut Perubatan Tradisional itu hanya melibatkan sebilangan kecil sampel. Tidak ada kajian besar dan sah yang membuktikan keberkesanan dan hubungan ramuan dengan kesuburan.

Jenis kandungan ubat tradisional atau baja herba

Masalah kesuburan atau kemandulan boleh berlaku pada wanita dan lelaki.

Anda boleh mengatasinya dengan menggabungkan ubat kesuburan yang diresepkan oleh doktor dengan ubat herba untuk hamil dengan cepat.

Tetapi tentu saja, penyusuan kehamilan yang cepat ini tidak boleh diambil tindakan sembarangan.

Anda memerlukan kelulusan doktor terlebih dahulu agar masalah lain tidak berlaku di dalam badan.

Berikut adalah beberapa jenis ubat tradisional atau baja herba, termasuk:

1. Debunga lebah

Ubat tradisional atau ramuan yang menyuburkan kandungan ini mengandungi asid amino, vitamin B3, B5, A, D, dan bioflavonoid.

Tidak hanya untuk mencegah penuaan dini, ubat herba ini dipercaya dapat meningkatkan kesuburan sehingga Anda dapat hamil dengan cepat, serta daya tahan tubuh.

Apabila dimakan, mungkin untuk memulihkan pemakanan, meningkatkan kadar estrogen, dan merangsang fungsi ovari.

Kemudian, dalam keadaan tertentu adalah mungkin untuk menyokong kesuburan lelaki.

Perkara lain yang mesti dipertimbangkan adalah kesan sampingan alergi pada sesetengah orang seperti ruam, sesak nafas, hingga rasa tidak selesa.

2. Propolis

Hampir serupa dengan debunga lebahSelain itu, propolis juga mengandungi flavonoid yang boleh mempengaruhi hormon estrogen.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Kesuburan dan Kemandulan, terhadap wanita dengan endometriosis didapati hasil dan hubungannya dengan propolis.

Mengonsumsi ubat-ubatan tradisional atau ramuan yang menyuburkan kandungan ini dua kali sehari menghasilkan peluang hamil 40% lebih besar.

Kemudian, penyelidikan lebih lanjut di Penerbitan IOP juga menunjukkan bahawa ekstrak propolis dapat meningkatkan hormon testosteron.

3. Royal jeli

Royal jelly mengandungi asid amino, lipid, protein, kalsium, zat besi, vitamin A, B, C, D, dan vitamin E.

Inilah yang menjadikan ubat tradisional atau baja herba untuk kandungan ini mempunyai sifat anti-oksidan dan anti-radang.

Ada kemungkinan kandungan tersebut dapat mencegah kerosakan sistem pembiakan. Kemudian, fitoestrogen di dalamnya juga meningkatkan kesuburan.

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap madu dan sejenisnya, anda harus menghindarinya dan berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Kayu manis

Penyelidikan yang dilakukan oleh Pusat Perubatan Universiti Columbia menunjukkan bahawa pengambilan ubat tradisional atau herba seperti kayu manis dapat menjadi subur.

Ini kerana manfaatnya membantu meningkatkan kitaran haid wanita agar lebih teratur.

Begitu juga pada orang yang mempunyai keadaan sindrom ovarium polikistik.

Dalam kajian dalam American Journal of Obstetrics and Gynecology, kayu manis mempunyai fungsi untuk meningkatkan fungsi ovari.

Kemudian, fungsi lain adalah untuk mendorong pengeluaran telur yang betul dengan meningkatkan daya tahan insulin.

Walau bagaimanapun, untuk keadaan tertentu terdapat peningkatan risiko diabetes serta intoleransi glukosa pada kayu manis.

5. Halia

Biasa digunakan sebagai rempah untuk memasak, anda juga boleh menggunakan halia sebagai ubat tradisional atau agen penyuburan herba.

Dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Universiti Tikrit, Ubat herba ini didapati dapat meningkatkan hormon testosteron.

Kiraan sperma meningkat sebanyak 16.2%, pergerakan meningkat 47.3%, dan volume juga meningkat menjadi 36.1%.

Kemudian, kemungkinan lain kelebihan jahe adalah mengurangkan keradangan di kawasan pembiakan wanita.

6. Kunyit

Kunyit telah digunakan sebagai ubat di India sejak 4000 tahun yang lalu.

Dalam penyelidikan selama 25 tahun terakhir, ubat herba ini juga bermanfaat untuk kesuburan.

Ini juga sejajar dengan kemungkinan kunyit dapat meningkatkan ovulasi, mencegah komplikasi kehamilan tertentu, sambil menjaga kualitas sperma.

Hasil ini, yang diterbitkan dalam Journal of Reproduction and Infertility, menunjukkan bahawa kunyit dapat meningkatkan ovulasi pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik.

7. Akar lengkuas

Satu lagi rempah, ubat tradisional atau ramuan yang boleh dijadikan kandungan baja. Penggunaannya juga berkaitan dengan halia dan kunyit.

Terdapat keadaan tertentu yang mungkin dapat mengatasi masalah jangkitan, radang, untuk membantu meningkatkan masa subur.

Satu kajian pada 66 lelaki dengan keadaan kualiti sperma rendah mengambil ubat herba yang mengandungi akar lengkuas dan delima.

Akibatnya, lelaki mengalami peningkatan motilitas sperma sebanyak 62%.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan masih diperlukan mengenai ubat-ubatan herba untuk hamil yang satu ini.

8. Benih Hitam

Kemudian, ada juga habbatussauda atau Nigella sativa yang boleh digunakan sebagai alternatif perubatan herba untuk program kehamilan.

Biasanya, salah satu ubat tradisional untuk membaja kandungan ini digunakan untuk masalah kesihatan yang lain dan juga sebagai rempah.

Ia mengandungi sebatian thymoquinone yang kaya dengan anti-oksidan, sehingga melindungi organ dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Dalam sebuah kajian yang diterbitkan di Pusat Nasional untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif, ditemukan bahwa Benih Hitam dapat meningkatkan pembiakan, pergerakan, dan kualitas sperma.

Malangnya, kajian ini dilakukan pada tikus, jadi penyelidikan lebih lanjut pada manusia masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya.

Jenis ubat kesuburan tradisional yang lain

Sebagai tambahan kepada ubat pembajaan tradisional di atas, terdapat juga Agnus Chastus atau buah dada yang berguna untuk menyeimbangkan hormon pembiakan dan menormalkan kitaran haid.

Kemudian, pakar herba percaya bahawa cohosh Hitam (tumbuhan dari Actaea dengan beri tajam dan beracun) mampu merangsang ovari untuk menghasilkan telur.

Ia berbeza dengan ubat tradisional yang berasal dari tanaman Cina. Terdapat sedikit bukti bahawa tanaman tradisional Cina dapat meningkatkan kesuburan.

Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa tanaman tradisional Cina dapat bekerja sendiri tanpa sokongan ubat perubatan.

Ini juga berlaku apabila ubat kesuburan herba diambil bersama dengan ubat kesuburan lain seperti clomiphene (Clomid).

Anda masih harus berunding dengan pakar obstetrik anda mengenai ubat yang anda ambil.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found