Kanser Serviks (Leher): Gejala, Sebab & Rawatan

Definisi barah serviks

Apa itu barah serviks (barah serviks)?

Definisi barah serviks adalah barah yang berlaku apabila terdapat sel-sel di serviks yang tidak normal, dan terus tumbuh secara tidak terkawal. Serviks, juga dikenali sebagai serviks, adalah organ yang berbentuk seperti tiub. Fungsinya adalah untuk menghubungkan vagina dengan rahim.

Sel-sel yang tidak normal ini dapat tumbuh dengan cepat, menyebabkan tumor pada serviks. Tumor ganas kemudiannya akan berkembang menjadi penyebab barah serviks.

Kanser serviks adalah salah satu jenis barah yang paling biasa berlaku pada wanita di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, ujian Pap smear sebagai salah satu ujian untuk diagnosis yang dilakukan secara rutin dapat membantu mengesan barah serviks sejak awal.

Kanser ini sering dapat disembuhkan jika dijumpai lebih awal. Di samping itu, terdapat beberapa kaedah untuk mengawal risiko barah serviks, yang menjadikan jumlah kes barah ini berkurang.

Jenis barah serviks

Terdapat dua jenis barah serviks yang mungkin dialami wanita, termasuk:

  • karsinoma sel skuamosa, adalah sejenis barah yang bermula di dinding luar serviks dan menuju ke faraj. Ini adalah jenis barah serviks yang paling biasa.
  • adenokarsinoma, adalah barah yang bermula pada sel kelenjar, yang terdapat di dinding saluran serviks.

Sejauh manakah jenis barah ini?

Kanser serviks adalah salah satu jenis barah yang paling biasa dijumpai di seluruh dunia. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, barah serviks adalah jenis barah keempat yang paling biasa pada wanita.

Selanjutnya, WHO juga memerhatikan bahawa kejadian barah serviks lebih besar di negara-negara membangun daripada di negara maju.

Di Indonesia, Kementerian Kesihatan bahkan menyatakan bahawa barah ini menduduki tempat kedua untuk jenis barah yang paling biasa setelah barah payudara. Setiap tahun, terdapat sekitar 40.000 kes barah serviks baru yang dikesan pada wanita Indonesia.

Keadaan ini boleh berlaku pada pesakit pada usia berapa pun. Namun, semakin tua anda, semakin besar risiko anda terkena barah serviks.

Kanser serviks dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found