Garis samar pada Pek Ujian, Adakah Saya Hamil? -

Apabila haid anda terlambat, mengambil ujian kehamilan menggunakan paket ujian adalah salah satu kunci untuk menjawab kegelisahan. Namun, ada kalanya hasil pek ujian tidak jelas atau tidak jelas. Apa sebenarnya maksud garis samar? pek ujian? Adakah anda sebenarnya mengandung atau tidak? Lihat penjelasan lengkap di sini.

Pelbagai makna garis samar pada pek ujian

Salah satu tanda kehamilan yang dapat anda rasakan adalah haid atau haid yang terlewat.

Oleh itu, kebanyakan wanita biasanya menjalani ujian kehamilan setelah menyedari bahawa dia mengalami tempoh yang lama.

Memetik dari Mayo Clinic, anda harus menunggu untuk menjalani ujian kehamilan sehingga hari pertama haid anda benar-benar terlewat.

Ini perlu anda lakukan untuk memastikan bahawa hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) dalam badan telah memasuki aliran darah dan air kencing untuk dikesan.

Semasa persenyawaan, telur melekat pada lapisan rahim, plasenta akan terbentuk dan menghasilkan hormon hCG.

Pada awal kehamilan, hormon hCG meningkat dengan cepat sehingga meningkat dua kali ganda.

Walaupun garis tanda positif telah muncul di alat tersebut pek ujian, ada kalanya satu baris jelas sementara garis lain kelihatan samar.

Berikut adalah beberapa kemungkinan hasil semasa pek ujian baris kedua kelihatan tidak jelas, antaranya adalah:

1. Positif hamil

Walaupun salah satu baris dihidupkan pek ujian kelihatan samar-samar, kemungkinan kehamilan masih ada.

Dalam kes ini, hasil garis atau tanda samar di badan berlaku kerana tahap hormon kehamilan atau hormon gonadotropin korionik manusia (hCG), masih rendah.

Seperti yang dijelaskan di atas, anda harus menunggu untuk melakukan ujian sehingga kepekatan hormon hCG benar-benar meningkat.

Sekiranya anda sudah melakukan ujian, anda boleh mencuba lagi beberapa hari kemudian.

2. Garis penyejatan air kencing

Pastikan anda mengikuti arahan yang betul semasa menjalani ujian kehamilan. Jangan menolak keputusan garis pek ujian Pengsan hanya penyejatan dari air kencing.

Garis penyejatan pada ujian kehamilan muncul apabila air kencing menguap setelah jangka masa tertentu. Ini adalah sebahagian daripada proses pek ujian, tetapi berbeza dari hasil garis seharusnya.

Sebilangan besar tanda kehamilan pada kit ujian akan muncul dalam 5 hingga 10 minit. Sekiranya melewati masa itu, boleh dikatakan bahawa ia adalah garis penyejatan air kencing.

3. Mengalami keguguran

Terlepas dari kehamilan, hasil garis pengsan kedua di pek ujian Ia juga boleh menjadi tanda kehamilan kimia atau biasanya dikenali sebagai keguguran awal.

Keadaan ini boleh berlaku kerana kelainan pada sel telur semasa proses persenyawaan.

Mengapa apabila keguguran berlaku pek ujian baris kedua kelihatan samar? Ini berlaku kerana ada kemungkinan di dalam badan anda masih ada sedikit hormon kehamilan yang tersisa.

Kemudian, selain keguguran, ada juga kemungkinan hasilnya pek ujian ssatu garis jelas manakala satu garis kabur kerana keadaan lain seperti kehamilan ektopik dan masalah dengan ovari anda.

4. Masalah lain

Sebab lain yang boleh membuat hasil garis kabur adalah alat pek ujian rosak sehingga tamat tempoh.

Perhatikan alat ujian kehamilan yang anda miliki sebelum menggunakannya kerana boleh menjadi salah satu kesalahan dalam menggunakan paket ujian.

Bukan hanya itu, ubat kesuburan atau ubat lain yang mengandungi hCG juga boleh mempengaruhi keputusan ujian seperti garis samar.

Selain itu, ubat kesuburan atau pil kawalan kelahiran juga sering menjadi penyebab hasilnya pek ujian samar-samar, walaupun jarang berlaku.

Apa yang harus anda lakukan apabila garis samar muncul pada pek ujian?

Sekiranya anda tidak pasti mengenai hasilnya pek ujian pada baris kedua yang kelihatan kabur, tidak ada salahnya untuk menguji semula.

Walau bagaimanapun, lebih baik melakukan ujian dalam beberapa hari untuk memberi rehat kepada diri sendiri dan memastikan badan anda menghasilkan hormon hCG.

Sekiranya dalam beberapa hari akan datang anda juga tidak mengalami haid tetapi hasilnya pek ujian masih kabur, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan. Mungkin doktor akan melakukan ujian ultrasound untuk memastikan kehamilan anda betul-betul di rahim dan adakah kantung kehamilan sudah mula muncul.

Anda perlu melakukan ini untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat. Selain itu, selain melakukan ujian air kencing, doktor juga dapat melakukan ujian darah untuk mengesahkan kehamilan.

Begitu juga, ketika ujian kehamilan menunjukkan keputusan negatif tetapi anda juga tidak mempunyai haid. Periksa dengan doktor untuk mendapatkan jawapan yang tepat.

Recent Posts