Cara menghilangkan parut jerawat yang degil

Pockmark adalah salah satu jenis parut jerawat yang cukup mendalam pada kulit. Secara amnya, parut jerawat ini tidak hilang dengan sendirinya. Jadi, bagaimana cara menghilangkan parut jerawat yang buncit untuk wajah yang licin lagi? Mari lihat fakta di sini.

Adakah cara untuk menghilangkan parut jerawat?

Sekiranya anda mempunyai tanda poket, iaitu bekas luka yang kelihatan tenggelam, seperti lubang atau lekukan pada kulit, ini bermakna lapisan dalam kulit telah rosak. Salah satu penyebab keadaan ini adalah kebiasaan memerah jerawat yang muncul.

Sebenarnya, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat, mulai dari rawatan dari doktor hingga bahan semula jadi. Inilah senarai.

1. Kulit kimia

Salah satu cara yang cukup popular untuk menghilangkan bekas jerawat adalah kulit kimia . Prosedur ini dengan larutan kimia yang digunakan pada wajah berfungsi dengan mengelupas kulit untuk mengurangkan tisu parut.

Secara amnya, setiap sesi mengelupas akan menggunakan bahan kimia yang berbeza. Walau bagaimanapun, ramuan utama rawatan yang dilakukan oleh pakar dermatologi ini adalah asid glikolat dan asid salisilik.

Kedua-dua jenis asid tersebut dikatakan berkesan dalam mengurangkan parut jerawat, sama ada meradang atau tidak. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Jurnal Pembedahan Kulit dan Estetik .

Kajian melaporkan bahawa asid glikolik dalam rawatan ini selamat, terutama untuk jenis kulit yang lebih gelap. Sebaliknya, asid salisilat memberikan kelebihan tambahan memberikan kesan pemutihan.

Sebagai tambahan kepada asid salisilik dan asid glikolik, terdapat pelbagai cecair asid lain yang digunakan dalam kulit kimia , merangkumi:

  • asid piruvik, dan
  • asid trikloroasetik.

Oleh itu, kulit kimia dikatakan berkesan sebagai kaedah menghilangkan parut jerawat berlubang. Walaupun begitu, ingat bahawa prosedur ini tidak menghilangkan parut jerawat sepenuhnya.

2. Krim penyingkiran parut jerawat

Selain itu kulit kimia , pakar juga boleh mencadangkan krim penyingkiran parut jerawat sebagai cara untuk menghilangkan tanda poket. Sebenarnya, walaupun tanpa preskripsi doktor, anda boleh membeli krim penghilang poket di kaunter di farmasi.

Cara krim ini cukup mudah, iaitu melembapkan kulit dan mengurangkan simptom, seperti gatal dan kemerahan. Malangnya, krim penyingkiran poket boleh memakan masa berbulan hingga bertahun-tahun untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Oleh itu, penting bagi anda untuk memilih jenis krim yang sesuai dengan jenis kulit manusia dan selamat untuk menghilangkan parut jerawat.

Berita baiknya, ada beberapa topeng yang mengandungi bahan seperti dalam krim ini, seperti Centella asiatica. Centella asiatica adalah tumbuhan herba yang mengandungi bahan aktif, seperti asiaticoside, madecassoside, dan asiatic.

Sebatian ini dipercayai dapat melegakan kerengsaan dan memperbaiki lapisan luar kulit yang rosak. Sekiranya anda ragu-ragu, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis krim apa yang dapat membantu menghilangkan tanda poket.

3. Dermabrasi

Dermabrasion adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan parut jerawat. Doktor atau jurusolek biasanya akan menggunakan sejenis wayar kecil dan halus yang berputar untuk mengangkat lapisan atas kulit dengan lebih dalam.

Semasa tempoh pemulihan, kulit akan ditutup dengan lapisan baru yang lebih halus. Ini bertujuan untuk mengganti kulit yang rosak akibat tanda poket. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum, bergantung pada ukuran pockmark yang memerlukan rawatan.

Dermabrasi lebih disukai oleh orang kerana ia membantu mewujudkan penampilan yang sekata pada kulit. Namun, kesannya tidak akan dapat dilihat dengan serta-merta kerana memakan masa 10 hari hingga 3 minggu.

Rawatan parut jerawat ini harus dilakukan oleh pakar dermatologi kerana prosedur yang tidak betul boleh menyebabkan parut baru.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/acne/6-how-to-use-honey-for-acne/

Bagaimana ia berbeza dengan mikrodermabrasi?

Walaupun dermabrasi menggosok lapisan kulit dengan wayar halus, microdermabrasion dilakukan dengan pelelas, seperti kristal kecil bikarbonat atau aluminium oksida.

Kaedah ini dianggap cukup berkesan pada bekas jerawat yang permukaannya tidak terlalu lebar. Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, mikrodermabrasi boleh menyebabkan kesan sampingan apabila ia dilakukan secara berkala.

4. Laser muncul semula

Pada asasnya, laser muncul semula (terapi laser) sama dengan dermabrasi dan kulit kimia , yang menghilangkan epidermis dan menegangkan lapisan tengah kulit.

Cuma, bagaimana menangani tanda poket yang satu ini menggunakan laser yang menjanjikan masa penyembuhan yang lebih cepat.

Terapi laser juga berguna untuk merangsang pertumbuhan semula kulit pada bekas jerawat. Syaratnya ialah anda harus menjaga kawasan wajah ditutup dengan pembalut selama 3-10 hari agar kulit pulih sepenuhnya.

5. Pengisi dermal

Salah satu rawatan yang sering disyorkan sebagai cara untuk menghilangkan parut jerawat yang poket adalah pengisi kulit. Dermal filler adalah prosedur suntikan wajah untuk mengangkat luka yang berlubang sehingga rata dengan kulit yang asli.

Kaedah ini, yang disebut mengisi kulit dengan menambal lubang, menggunakan sebatian tertentu, seperti asid hyaluronik dan kalsium hidroksiapatit.

Keputusan pengisi kulit ia bersifat sementara. Walau bagaimanapun, prosedur ini biasanya berlangsung dari beberapa bulan hingga beberapa tahun, bergantung pada produk yang digunakan.

Walaupun cukup cepat dan berkesan, kaedah menghilangkan tanda poket ini mempunyai beberapa risiko, seperti:

  • iritasi kulit,
  • jangkitan kulit, dan
  • tindak balas alahan.

Oleh itu, selalu berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar kecantikan sebelum memilih pengisi derma sebagai rawatan untuk parut jerawat.

6. Microneedling

Sebagai salah satu cara untuk merawat kulit agar kekal muda, microneedling juga sering digunakan untuk menghilangkan bekas jerawat. Prosedur ini dilakukan untuk menghasilkan lebih banyak kolagen pada parut jerawat berlubang.

Cara terapi ini berfungsi adalah dengan menusuk kulit yang telah sembuh sehingga kulit menghasilkan lebih banyak kolagen untuk mengisi bekas jerawat. Sekiranya diisi, tanda poket akan lebih tersembunyi.

Biasanya, microneedling perlu diulang setiap beberapa minggu. Pakar mengesyorkan pesakit menjalani terapi ini setiap dua hingga enam minggu. Hasil biasanya dilihat dalam tempoh sembilan bulan akan datang.

7. cantuman kulit wajah

Tahukah anda bahawa kulit wajah dapat dicangkokkan dan boleh dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat? Prosedur ini, yang dilakukan oleh doktor, bertujuan untuk mengisi celah di wajah dengan sekeping kecil tisu kulit yang sihat.

Secara amnya, kulit yang akan diambil berasal dari kulit di belakang telinga. Selain membantu merawat parut jerawat, teknik ini juga dapat digunakan sebagai rawatan lanjutan setelah dermabrasi. Ini berlaku apabila dermabrasi meninggalkan kesan lubang pada kulit wajah.

Adakah Saya Akan Miliki Wajah Baru Setelah Memulihkan Pemindahan Muka?

Cara semula jadi untuk menghilangkan parut jerawat

Pada dasarnya, cara menghilangkan parut jerawat secara semula jadi tidak berkesan sepenuhnya. Namun, kaedah semula jadi ini dapat membantu proses pemulihan setelah merawat parut jerawat dari doktor.

Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang dapat membantu memulihkan wajah yang berbintik-bintik agar licin.

Urut muka

Urut muka memang kelihatan senang dan sebenarnya boleh digunakan sebagai kaedah untuk menghilangkan bekas jerawat. Walaupun tidak memberi kesan penyembuhan segera, kaedah ini dapat membantu mengurangkan jerawat yang dijangkiti dan meningkatkan peredaran kulit.

Kelebihan kaedah ini adalah bahawa ia tidak mempunyai kesan sampingan. Namun, keberkesanannya dalam mengatasi wajah berbintik-bintik tidak dapat dijamin.

Mengekalkan kelembapan kulit

Selain urutan wajah, cara lain untuk menghilangkan bekas jerawat di wajah adalah menjaga kulit agar sentiasa lembap. Anda mungkin dapat menggunakan minyak semula jadi untuk mengurangkan tanda-tanda parut jerawat.

Beberapa jenis minyak semula jadi di bawah didakwa mengandungi antioksidan semula jadi yang dapat membantu mempercepat penyembuhan luka.

Namun, ingat bahawa jenis minyak semula jadi tertentu boleh menjadikan jerawat lebih teruk, jadi anda harus mengujinya terlebih dahulu.

  • Minyak zaitun
  • Minyak jojoba
  • Minyak Lavender

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, anda harus meminta pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts