Cara Menahan Selera Anda Yang Membuat Anda Kuat dan Tidak Tergoda

Adakah anda pernah mahu makan berulang-ulang, walaupun baru makan? makanan ringan? Mungkin anda berasa 'seronok' dan ingin mengunyah sesuatu pada masa itu. Namun, ini bermakna selera makan anda besar dan anda tidak boleh menahannya. Sekiranya dibiarkan, tentunya akan menjadikan berat badan meningkat dalam masa yang singkat. Anda tidak mahu, kan? Ayuh, ikuti cara berikut untuk menahan selera makan, tidak sukar, sungguh!

Cara menahan selera makan

1. Minum air

Tubuh boleh menyalahtafsirkan isyarat dari otak, apabila anda merasa seperti makan itu sebenarnya boleh menjadi dahaga. Sebilangan orang boleh kehilangan keinginan untuk makan setelah mereka minum air.

Apabila keinginan untuk makan menyerang, cuba minum segelas air dan tunggu beberapa minit. Sekiranya keinginan anda hilang, badan anda mungkin merasa dahaga.

2. Sukan

Satu kajian mendapati bahawa berjalan selama 15 minit boleh membuat anda tahan makanan ringan. Sebenarnya, berjalan kaki adalah aktiviti fizikal yang membuat anda kenyang lebih lama.

Ya, senaman telah ditunjukkan dalam pelbagai kajian untuk menekan hormon yang merangsang rasa lapar. Oleh itu, jika anda ingin menahan selera makan, anda harus kerap bersenam.

3. Cuba tanya pada diri sendiri

Salah satu cara untuk mengetahui perbezaan antara keinginan atau keinginan untuk makan dan rasa lapar sebenarnya adalah dengan bertanya kepada diri sendiri, misalnya:

"Adakah saya ingin makan buah?"

Sekiranya seseorang tidak tahu sama ada dia benar-benar lapar atau hanya menginginkan sesuatu yang manis, tanyakan pada diri anda soalan ini. Sekiranya demikian, badan anda mungkin kelaparan, dan jika jawapannya tidak, anda mungkin mahu makan gula-gula.

"Apa yang akan terjadi jika saya makan makanan itu?"

Mungkin anda sudah gila pada masa itu, tetapi cuba tanyakan pada diri anda soalan itu sekali lagi. Sekiranya memang jawapannya adalah bahawa makanan itu buruk dan hanya menjadikan anda bertambah berat badan, sudah tentu anda hanya lapar untuk mata.

Belum lagi jika makanan ini mempunyai lemak dan kalori yang tinggi. Kerana pada dasarnya makanan yang anda ingin makan ketika anda marah adalah makanan berkalori tinggi.

4. Mengurangkan tekanan

Ada orang yang menjadikan makanan sebagai pelarian daripada tekanan. Makanan sering digunakan sebagai 'penghiburan' pada waktu tertekan. Belum lagi makanan yang dipilih adalah makanan yang tinggi kalori, manis, atau tinggi lemak.

Makanan seperti itu memang boleh dianggap seperti ubat, tetapi jika setiap kali anda menekankan anda memakan makanan tersebut, jangan terkejut jika anda menambah berat badan. Cara lain untuk menahan selera makan adalah dengan menguruskan tekanan dengan baik. Tekanan adalah normal dan semua orang mengalaminya. Namun, jangan jadikan makanan sebagai jalan keluar.

Cara mudah untuk mengurangkan tekanan adalah berehat dari pekerjaan anda dengan bercuti atau menarik nafas dalam-dalam, yang dapat membantu tubuh untuk memfokuskan kembali dan menenangkan fikiran.

Di samping itu, anda boleh mencuba senaman pernafasan, meditasi, yoga dan tai chi untuk menghilangkan tekanan.

5. Makan lebih banyak protein

Protein dapat membantu badan berasa kenyang lebih lama. Meningkatkan jumlah protein dalam makanan anda dapat mengurangkan keinginan dan membuat anda kenyang lebih lama setelah makan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Obesity, menunjukkan bahawa lelaki yang berlebihan berat badan dan meningkatkan pengambilan protein mereka hingga sekurang-kurangnya 25 peratus daripada jumlah pengambilan kalori mereka mengalami penurunan selera makan.

Di samping itu, protein sangat membantu semasa sarapan. Ini kerana sarapan pagi membuatkan anda kurang makan makanan ringan. Malah pada orang yang makan sarapan pagi dengan kandungan protein yang tinggi.

Para penyelidik menganggap kandungan protein tinggi apabila makanan itu mengandungi 35 gram protein dari sumber tertentu.

6. Jadualkan makanan dan makanan ringan

Buat jadual makan biasa anda, jam berapa anda harus makan sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Anda juga boleh meluangkan masa untuk snek. Dengan jadual makan yang tetap, tubuh akan terbiasa dan tahu bila hendak makan atau tidak.

7. Kunyah permen karet

Sebilangan orang mendapati bahawa mengunyah permen karet tanpa gula membantu menekan selera makan atau keinginan mereka untuk makan.

Satu kajian menyimpulkan bahawa permen karet dapat mengurangkan selera makan dan makanan ringan. Kesan ini dikaitkan dengan proses mengunyah.

Kunyah boleh menjadi alternatif yang lebih sihat untuk makanan ringan bergula atau berkalori tinggi.

Recent Posts