Kenali Ubat Antasid untuk Kenaikan Asid Perut

Adakah anda pernah mendengar mengenai antasid? Ubat ini biasanya digunakan untuk melegakan refluks asid kerana gejala ulser dan GERD. Secara sedar atau tidak, anda atau orang terdekat anda mungkin telah menggunakan ubat yang satu ini.

Antasid tidak dijual dengan nama yang sama, tetapi di bawah beberapa tanda dagangan yang berbeza. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai antasid untuk refluks asid? Lihatnya dalam ulasan berikut, ya!

Antasid adalah ubat untuk refluks asid

Biasanya, organ dalam sistem pencernaan manusia sebenarnya mempunyai mekanisme pelindungnya sendiri terhadap cecair berasid. Walau bagaimanapun, penghasilan asid oleh perut boleh melebihi tahap normal, menyebabkan kerosakan pada organ pencernaan.

Tahap asid boleh mencapai pH 2-3, yang semakin rendah bilangannya semakin tinggi tahap keasidan. Manakala dalam tahap normal, asid harus berperanan untuk membantu proses pencernaan protein.

Contohnya, lapisan perut, usus, dan esofagus. Akibatnya, keradangan dan kerengsaan akan berlaku yang menunjukkan masalah pada perut seperti: penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dan gastritis.

Nah, satu usaha yang dapat dilakukan untuk mengatasi peningkatan asid perut adalah dengan mengambil ubat antasid. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa antasid adalah ubat yang berfungsi untuk meneutralkan kadar asid perut.

Apakah jenisnya?

Antasid adalah ubat di kaunter (OTC). Ini bermakna anda boleh mendapatkan ubat ini dengan mudah di farmasi tanpa perlu membeli preskripsi doktor terlebih dahulu.

Sebelum membeli, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan bentuk dos antasid mengikut keperluan anda. Pelbagai pilihan untuk bentuk dos antasid adalah seperti berikut:

 • Antasid dalam bentuk cecair.
 • Antasid dalam bentuk tablet kunyah.
 • Antasid dalam bentuk tablet larut dalam air.

Manakala contoh jenama ubat antasid adalah Maalox, Rolaids, Tums, Alka-Seltzer, Mylanta, Gaviscon, Gelusil, Pepto-Bismol, dan Alternagel.

Apakah faedah antasid?

Manfaat utama antasid adalah keupayaan mereka untuk meneutralkan kadar asid perut. Ubat ini berfungsi dengan berkesan untuk merawat pelbagai gejala yang berkaitan dengan peningkatan asid perut yang dijelaskan seperti berikut.

 • Sakit di dada seperti terbakar (pedih ulu hati), yang juga boleh mengalir ke kerongkongan.
 • Ketidakselesaan di badan, terutamanya ketika berbaring.
 • Gangguan sistem pencernaan, yang menyebabkan sakit perut atau ketidakselesaan, merasa kenyang dan kembung dengan gas, hingga bersendawa berlebihan.

Manfaat ini diperoleh berkat ramuan dalam antasid, seperti aluminium karbonat, kalsium karbonat, magnesium oksida, dan natrium bikarbonat, yang bersifat alkali (alkali).

Bukan hanya itu, beberapa jenis antasid juga mengandungi simethicone dan alginate. Simethicone adalah bahan yang dapat membantu mengurangkan lebihan gas di dalam badan.

Sementara itu, alginat adalah bahan yang berfungsi lebih banyak untuk melegakan simptom akibat peningkatan asid perut. Sebilangan ramuan ini akan membantu mengurangkan peningkatan pengeluaran asid perut.

Penting untuk menegaskan bahawa ubat antasid hanya berfungsi untuk mengawal atau meneutralkan jumlah asid di dalam perut. Antasid tidak dapat menghalang pengeluaran asid perut.

Semua jenis antasid yang terdapat di pasaran pada asasnya dapat menghilangkan keluhan yang berkaitan dengan asid perut. Walau bagaimanapun, perbezaan kandungan setiap bahan memberi kesan kepada beberapa perkara.

Ini termasuk jangka masa ubat itu dimulakan, jangka masa ubat terus berfungsi, dan kemungkinan interaksi dan keserasian dengan ubat lain.

Bagaimana anda mengambil antasid?

Peraturan untuk mengambil antasid adalah sama dengan jenis ubat lain, iaitu mengikut arahan pada bungkusan ubat. Ikuti juga cadangan minum yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Sekiranya antasid yang anda ambil dalam bentuk tablet kunyah, cubalah mengunyahnya hingga sebati dan kemudian terus minum air. Sekiranya ubat itu dalam bentuk cair, lebih baik menggoncangkan botol ubat sebelum menuangkannya ke dalam sudu penyukat.

Antasid boleh diambil 1 jam sebelum makan atau 1 jam selepas makan. Ubat ini selamat diambil semasa perut kosong atau diisi dengan makanan.

Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku?

Kesan sampingan ubat antasid sebenarnya jarang berlaku jika anda mengambilnya mengikut peraturan. Biasanya, kesan sampingan baru akan muncul apabila dikonsumsi dalam dos berlebihan atau untuk jangka masa yang lebih lama daripada yang disarankan.

Beberapa kemungkinan kesan sampingan antasid adalah:

 • cirit-birit,
 • tahap kalsium berlebihan
 • kejang perut,
 • sembelit (sembelit),
 • loya,
 • muntah, dan
 • kembung.

Mengambil antasid dalam dos yang terlalu tinggi, bahkan dalam jangka waktu yang lama, juga dapat menyebabkan peningkatan kadar asam. Keadaan ini biasanya berlaku apabila pengeluaran asid meningkat selepas makan dan minum.

Perhatikan ini sebelum mengambil ubat antasid

Antasid pada dasarnya selamat untuk diminum oleh sesiapa sahaja. Tetapi dengan catatan, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, jangan ragu untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sebagai contoh, bagi orang yang mengalami kegagalan jantung, biasanya disyorkan untuk membatasi pengambilan natrium untuk mencegah penumpukan cecair.

Ia berbeza bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang yang berisiko mengalami tahap mineral aluminium dan masalah dengan peningkatan kadar elektrolit setelah mengambil ubat antasid.

Beberapa contoh keadaan perubatan ini harus dikemukakan kepada doktor atau ahli farmasi. Jadi, anda akan diberi jenis ubat antasid atau ubat alternatif lain yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Jangan lupa juga beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda kerap mengambil jenis ubat tertentu. Kerana antasid berisiko menyebabkan interaksi dengan pelbagai jenis ubat, baik ubat-ubatan bebas dan resep.

Recent Posts