Ingin Menggunakan Produk Pemutihan Kulit? Baca dahulu 5 risiko

Sebilangan besar wanita Asia mahu kulit mereka lebih putih. Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa kesan sampingan atau komplikasi rawatan pemutihan kulit? Mari kita ketahui bersama dalam artikel ini.

1. Pemutihan kulit dari doktor biasanya merupakan penawar penyakit kulit

Berbeza dengan stereotaip bahawa pemutihan kulit hanya untuk kecantikan, banyak ahli dermatologi sebenarnya menetapkan pengelupasan untuk penyakit kulit, kepada pesakit yang ingin memutihkan kulit mereka. Biasanya yang diresepkan adalah ubat pencerah kulit untuk merawat penyakit kulit yang menyebabkan warna kulit tidak sekata.

2. Tidak ada peluntur yang benar-benar dapat menjadikan kulit menjadi putih

Exfoliants berfungsi dengan mengurangkan pigmen yang disebut melanin, iaitu dengan menggunakan ubat ke kawasan tubuh atau wajah yang lebih gelap daripada yang lain. Pengeluaran melanin terganggu untuk membolehkan kulit bersinar dan menjadi lebih sekata.

Kadang kala, produk pencerah kulit mungkin mengandungi exfoliants untuk pengelupasan ringan. Oleh kerana kulit cenderung tumbuh semula dengan cepat dan mudah, pengelupasan akan membantu membersihkan sel-sel kulit mati dan menghidupkan semula lapisan yang lebih ringan di bawahnya, menjadikan kulit kelihatan lebih cerah. Walau bagaimanapun, produk ini tidak dapat menjadikan warna kulit anda lebih putih daripada warna kulit semulajadi yang paling ringan.

3. Mencerahkan kulit boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya

Ahli dermatologi sering mengesyorkan hidrokuinon jangka pendek. Pelindung matahari atau krim preskripsi dengan dos maksimum 2% sudah diluluskan oleh FDA, tetapi masih sedikit kontroversi. Reaksi alahan yang teruk terhadap hidrokuinon jarang berlaku. Namun, kadangkala kulit akan menjadi merah, kering atau gatal di kawasan yang bermasalah.

Sebaliknya, ubat ini boleh meningkatkan risiko barah. Atas sebab ini, walaupun masih tersedia secara bebas dalam dos rendah di Amerika Syarikat, hidrokuinon hanya dapat digunakan dengan resep di banyak negara. Bahan ini telah dilarang untuk beberapa waktu di Eropah tetapi pada masa ini hanya boleh didapati dengan preskripsi.

4. Penggunaan jangka panjang malah boleh menggelapkan kulit

Apa yang berlaku jika hidrokuinon digunakan dalam dos lebih dari 2% atau untuk jangka masa lebih dari tiga bulan? Semua aktiviti mencerahkan kulit akan memberikan hasil negatif, atau bahkan hasil paradoks. Dengan tahap ubat yang lebih tinggi, terdapat banyak laporan mengenai komplikasi. Contohnya, kemunculan jangkitan minyak eksogen, kegelapan kulit untuk waktu yang lama, dan kulit yang menjadi tahan terhadap sebarang rawatan. Reaksi kulit mungkin berlaku pada dos yang lebih rendah, tetapi risiko ini meningkat dengan peningkatan dos.

5. Terdapat pilihan pencerah kulit semula jadi

Bagi mereka yang berhati-hati dengan bahan kimia toksik, cari ubat semula jadi untuk mencerahkan kulit. Terdapat banyak agen semula jadi yang boleh didapati di alam semula jadi dengan sifat pencerah kulit. Pilihan ini tidak mengandungi bahan kimia dan mudah mencari produk alternatif untuk mencerahkan kulit. Salah satu yang boleh anda cuba ialah vitamin C, asam azelaic (gandum dan barli) dan cinnamomum subavenium dari China. Terdapat juga penyelidikan yang menunjukkan bahawa ekstrak delima dapat membantu. Selain itu, suplemen vitamin E juga menghalang pengeluaran melanin.

Terlepas dari faedah dan kesan rawatan pemutihan kulit, anda harus memperhatikan komplikasi. Rujuk doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik. Anda juga boleh memilih hospital yang berkualiti untuk keselamatan anda.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts