11 Buah untuk Hati yang Sihat dan Kuat •

Penyakit jantung masih merupakan ancaman kesihatan utama. Menurut data Kementerian Kesehatan, penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua tertinggi di Indonesia, dengan 12.9%. Itulah sebabnya setiap orang wajib menjaga kesehatan jantung dengan menerapkan gaya hidup yang sehat, seperti meningkatkan penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan. Lihat cadangan untuk 11 jenis buah yang baik untuk kesihatan jantung anda di bawah.

11 jenis buah yang baik untuk jantung

Jika dahulu penyakit jantung sama dengan penyakit orang tua, sekarang ini adalah kisah yang berbeza. Orang muda juga berisiko sama mengalami masalah jantung. Kerana, penyakit ini dipicu oleh gaya hidup yang buruk, seperti kebiasaan merokok, kurang bersenam, makan makanan yang tidak sihat.

Dalam soal makanan, memilih menu yang seimbang dari segi gizi adalah sangat penting untuk menjaga kesihatan jantung, salah satunya adalah dengan memakan buah-buahan. Selain segar dan enak, beberapa jenis buah mempunyai manfaat untuk kesihatan jantung anda, anda tahu.

Kemudian, jenis buah apa yang harus dimakan?

1. Epal

Ada yang mengatakan sebiji epal sehari dapat menjauhkan anda dari doktor. Ini benar, memandangkan terdapat banyak nutrien dalam epal.

Epal mengandungi serat larut yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Ini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung kerana kolesterol tinggi.

Selain itu, epal juga mengandungi flavonoid, sebatian dengan kesan antioksidan yang baik untuk kesihatan jantung. Flavonoid ini terdapat di banyak kulit epal.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Komunikasi Alam menyebutkan bahawa flavonoid dari epal membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, terutama pada perokok aktif dan alkohol.

2. Beri

Buah seterusnya yang bermanfaat untuk jantung adalah sekumpulan buah beri, seperti strawberi, raspberi, blueberry, dan blackberry.

Di sebalik rasa manis dan masam, beri menyimpan pelbagai faedah kesihatan, termasuk untuk jantung anda. Beri diperkaya dengan antioksidan dan serat tinggi, sehingga berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Setiap jenis beri mengandungi tahap nutrien yang berbeza. Untuk hasil terbaik, cuba campurkan semua jenis beri dalam satu hidangan. Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak makan terlalu banyak buah beri. Sebabnya, beri masih mengandungi kandungan gula yang cukup tinggi.

3. Jingga

Buah lain yang berpotensi menyuburkan hati anda adalah jeruk.

Jeruk adalah sumber kalium yang baik. Dengan pengambilan kalium yang mencukupi, tekanan darah anda dapat menurun sehingga kemungkinan anda terkena penyakit jantung berkurang.

Selain itu, jeruk juga mempunyai pelbagai jenis sebatian antioksidan yang bermanfaat untuk jantung, seperti karotenoid dan fenolik.

4. Pisang

Pisang juga termasuk dalam buah-buahan yang disyorkan untuk kesihatan jantung anda.

Sama seperti jeruk, pisang dilengkapi dengan kalium yang tinggi. Makan pisang secara berkala akan mengelakkan anda daripada risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Bukan hanya itu, pisang juga mengandungi magnesium, yang merupakan mineral yang diperlukan untuk menjaga jantung berfungsi dengan normal.

5. betik

Buah seterusnya yang mesti anda masukkan dalam senarai menurunkan risiko penyakit jantung adalah betik.

Warna oren betik yang khas menunjukkan kandungan karotenoid yang tinggi di dalamnya. Karotenoid berfungsi untuk membantu meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam badan.

Sekiranya tahap HDL meningkat, kolesterol jahat atau LDL juga akan menurun. Pengurangan kadar kolesterol jahat akan menjauhkan anda dari pelbagai penyakit jantung dan saluran darah.

6. Alpukat

Siapa yang suka alpukat? Buah hijau ini dengan tekstur khas ternyata baik untuk jantung, anda tahu.

Alpukat mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan jantung untuk tetap sihat, mulai dari vitamin C, serat, kalium, magnesium, hingga folat.

Kajian di Jurnal Pemakanan mengatakan bahawa pengambilan alpukat secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko sindrom metabolik, faktor risiko penyakit jantung.

Namun, berhati-hatilah untuk tidak makan terlalu banyak alpukat, kerana buah ini masih mengandungi kalori yang cukup tinggi. Pastikan anda memakan buah ini secara sederhana, ya.

7. Tomato

Walaupun lebih kerap digunakan untuk memasak bahan seperti sayur-sayuran, tomato dimasukkan ke dalam buah-buahan, anda tahu. Buah merah bulat ini juga baik untuk kesihatan jantung anda.

Tomato mengandungi likopena, sejenis sebatian karotenoid yang memberikan warna merah kepada buah ini. Nah, kandungan lycopene dalam tomato dipercayai dapat melawan pelbagai penyakit jantung, mengurangkan risiko hipertensi, dan mencegah strok.

8. Delima

Buah delima buah delima Ia bukan sahaja terkenal dengan warna dan bentuknya yang indah, tetapi juga banyak faedahnya.

Delima diperkaya dengan sebatian antioksidan yang membantu menyeimbangkan tahap kolesterol baik dan buruk di dalam badan anda. Buah ini juga dipercayai dapat membantu mencegah penumpukan plak akibat kolesterol tinggi pada saluran darah sehingga risiko penyakit jantung juga berkurang.

9. Noni

Noni adalah buah yang terdapat di banyak negara Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Buah ini termasuk dalam barisan buah-buahan yang bermanfaat untuk jantung anda.

Berdasarkan kajian di Jurnal Dunia Saintifik, Jus mengkudu dipercayai dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat pada perokok aktif.

Dengan penurunan kadar kolesterol jahat, risiko penyakit jantung anda juga akan berkurang.

10. Anggur

Untuk mengelakkan penyakit jantung, anda juga boleh makan anggur dengan kerap. Anggur mengandungi resveratrol, sejenis polifenol dengan sifat antioksidan dan anti-radang yang baik untuk kesihatan jantung dan saluran darah.

Tidak berhenti di situ, anggur juga mengandungi kalium dan serat yang menyokong fungsi jantung anda secara optimum.

11. Manggis

Adakah anda biasa dengan iklan ekstrak kulit manggis? Ternyata, buah manggis itu sendiri memang membawa banyak manfaat kesihatan, termasuk jantung anda.

Manggis mengandungi sebatian antioksidan dan serat tinggi yang diperlukan untuk menjaga kesihatan jantung. Tidak hanya berpotensi untuk menurunkan kadar kolesterol, manggis juga berperanan mencegah keradangan yang berkaitan dengan penyakit jantung.

Nah, itulah 11 jenis buah yang mesti anda makan untuk menjaga hati anda. Berminat untuk mencuba?

Selain memakan buah-buahan, pastikan anda juga rajin bersenam dan mengelakkan merokok agar dapat jantung yang sihat, ya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found