Adakah selamat menggunakan cuka sari apel untuk wajah?

Selain kegunaannya untuk memperkaya rasa makanan, prestij cuka sari apel juga cukup terkenal di dunia kecantikan sebagai pembasmi jerawat. Namun, adakah betul selamat menggunakan cuka sari apel pada kulit yang sebenarnya sangat sensitif? Sebelum mencubanya, mari baca penjelasan perubatan terlebih dahulu!

Apakah faedah cuka sari apel untuk penjagaan kulit wajah?

Cuka sari apel mengandungi komponen antioksidan dan antibakteria yang tinggi. Di sinilah orang mula menggunakan cuka sari apel sebagai rawatan wajah semula jadi. Salah satunya sebagai ubat jerawat.

Manfaat cuka sari apel sebagai ubat jerawat khususnya berasal dari gabungan asid asetik, sitrik, laktik, dan succinicnya yang telah dibuktikan oleh banyak kajian saintifik yang berbeza untuk membunuh bakteria penyebab jerawat, iaitu Propionibacterium acnes.

Melaporkan dari laman Kesihatan Lelaki, Rajani Katta, MD, penolong pensyarah di Sekolah Perubatan Baylor College of Medicine, mengesahkan kelebihan cuka sari apel untuk jerawat wajah. Katta berkata, "Asid asetik dalam cuka sari apel dapat bertindak memecah keratin yang menyumbat liang."

Sementara itu, "cuka sari apel juga mengandungi asid alfa hidroksi yang dapat mempercepat pengelupasan kulit, memperbaiki tekstur kulit, dan menyerap minyak sehingga dapat mengering dan memudar warna kulit yang tidak rata yang disebabkan oleh bekas jerawat," kata Evan Rieder, MD, penolong pensyarah di Dermatologi Kesihatan Fakulti NYU Langone.

Namun, adakah selamat menggunakan cuka sari apel untuk wajah?

Walaupun potensi cuka sari apel untuk kecantikan telah "diberitahu" oleh banyak penyelidikan, itu tidak bermaksud anda dapat menggunakannya secara sembarangan di wajah anda.

Menurut dr. Listya Paramita, Sp.KK, pakar dermatologi yang berlatih di Klinik Estetik Elsheskin dan pada masa yang sama mengisi ruang Ahli di, cuka sari apel adalah bahan semula jadi yang sebenarnya tidak digalakkan untuk digunakan terus ke kulit. Kenapa?

Dari segi sains perubatan, hingga kini belum ada kajian saintifik yang benar-benar dapat membuktikan keselamatan, faedah, dan khasiat cuka sari apel untuk wajah. Kajian yang ada masih terhad kerana kajian makmal kecil dan hanya melihat kandungan asid dalam cuka secara berasingan.

Itulah sebabnya sebenarnya tidak semua orang dapat merasakan kesan cuka sari apel yang sama. Bagi orang yang mempunyai jenis kulit normal atau masalah ringan, cuka sari apel mungkin bermanfaat.

Walau bagaimanapun, pada orang tertentu yang masalah kulitnya lebih serius atau kompleks, penggunaan cuka sari apel dapat memburukkan keadaan.

Jangan gunakan cuka sari apel jika kulit anda sensitif

Ya. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau luka terbuka, seperti bekas jerawat yang meremas yang belum sembuh, kemungkinan besar terdapat kesan sampingan daripada penggunaan cuka sari apel secara sembarangan.

Penting untuk diketahui bahawa tahap pH cuka sari apel cukup tinggi, iaitu sekitar 2-3. Menggunakan bahan yang mempunyai pH asid tinggi cenderung menyebabkan kerengsaan dan kemerahan pada kulit wajah yang sensitif.

Beberapa kes malah melaporkan bahawa asid dari cuka boleh menyebabkan luka bakar kimia pada kulit wajah, terutama jika dibiarkan lama.

Semua risiko yang mungkin berlaku membuat kebanyakan pakar dermatologi dan pakar kecantikan tidak menasihati orang untuk menggunakan cuka sari apel untuk wajah.

Cara selamat menggunakan cuka sari apel untuk kulit

Sekiranya anda ingin tahu tentang manfaat cuka sari apel sebagai rawatan wajah, tidak ada salahnya mencubanya selagi anda tahu bagaimana ia selamat.

Sebelum menggunakan cuka sari apel secara merata di seluruh permukaan kulit wajah, anda harus mengujinya terlebih dahulu dengan menggosok lapisan cuka nipis pada kulit di belakang telinga atau belakang tangan. Tunggu sekitar 1-2 jam dan jika selepas itu kulit anda menjadi merah atau jengkel, jangan gunakan cuka sari apel di wajah anda.

Sekiranya tidak ada kesan yang membimbangkan, anda boleh menggunakan cuka sari apel di wajah anda tetapi Pertama larutkan dengan sedikit air. Masukkan kapas bersih ke dalam larutan dan lap secara merata di wajah anda.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai cara yang lebih selamat untuk merawat kulit wajah.

Recent Posts