Menelan Tulang Ikan Secara Tidak sengaja? Inilah 8 Cara Mengatasi

Semasa dia sedang asyik makan ikan, tiba-tiba duri ikan itu terperangkap di kerongkongnya. Hmmm ... pasti ini sangat menjengkelkan dan menjengkelkan. Menelan tulang ikan, atau bahasa umumnya disebut tulang, tidak baik. Sebabnya, ini membuat tekak terasa sakit ketika menelan makanan. Sebenarnya, jika tindakan tidak diambil dengan segera, ini berisiko menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan di kawasan tekak, anda tahu!

Jadi apa yang perlu dilakukan jika anda secara tidak sengaja menelan tulang ikan? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda mengalami kehilangan tulang.

Cara mengatasi menelan tulang ikan secara tidak sengaja

Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk membuang tulang duri atau tulang ikan apabila anda menelannya secara tidak sengaja:

1. Jangan gunakan tangan anda!

Jangan sekali-kali mencabut duri dengan tangan anda ke kerongkong.

Sebabnya, ia boleh menyebabkan jangkitan dan kecederaan pada kerongkongan, terutama jika anda tidak dapat menjamin kebersihan tangan anda.

2. Batuk

Perkara pertama yang boleh anda cuba ialah batuk. Dalam beberapa kes, batuk yang kuat dapat membantu menghilangkan duri ikan yang tersekat di kerongkong.

3. Minum air garam

Sekiranya batuk duri masih tidak hilang, anda boleh segera minum segelas air suam dengan sedikit garam.

Seterusnya, minum campuran air garam. Sekiranya ikan duri yang tertelan cukup kecil, duri akan dihanyutkan oleh air garam ke saluran pencernaan.

4. Telan seketul nasi

Anda juga boleh menelan sebilangan beras hangat tanpa mengunyahnya. Caranya, ambil sebilangan beras, kemudian bentuknya menjadi bola kecil. Ingat, jangan terlalu besar kerana anda berisiko tersedak.

Jangan lupa menyiapkan segelas air untuk membantu nasi mengeluarkan duri dari kerongkong.

5. Menelan marshmallow

Selain beras, anda juga boleh menelan marshmallow sebagai bantuan. Isi mulut anda dengan beberapa marshmallow. Kemudian kunyah marshmallow, kemudian telan.

Marshmallow mempunyai tekstur yang tebal dan kenyal, apabila terkena air liur ia berubah melekit.

Ini membolehkan tulang belakang melekat pada marshmallow dan menumpahkan untuk pencernaan.

6. Minum minyak zaitun

Perkara lain yang boleh anda cuba menghilangkan duri ikan yang tersekat di kerongkong anda ialah minum minyak zaitun.

Campurkan air suam dengan minyak zaitun, kemudian minum. Minyak zaitun memungkinkan untuk memberikan pelinciran di kerongkongan sehingga membuat duri melembutkan dan melepaskan.

7. Makan pisang

Sama seperti makan nasi, anda boleh memakan sebilangan pisang yang telah dipotong menjadi kepingan bersaiz sederhana, dan memasukkannya ke dalam mulut.

Pastikan anda tidak mengunyah! Setelah cukup lembap, perlahan-lahan telan pisang. Untuk mengelakkan tersedak, setelah menelan pisang, segera minum segelas air.

Kekemasan pisang dapat menarik tulang ikan sehingga dapat dilepaskan dari kerongkongan.

8. Segera berjumpa doktor

Sekiranya anda tidak berjaya mengeluarkan tulang di kawasan kerongkong dengan kaedah yang dinyatakan di atas, anda harus segera berjumpa doktor ENT.

Terutama jika tulang yang anda alami menyebabkan pelbagai keluhan, seperti sakit yang tidak hilang atau bengkak di kawasan tekak.

Biasanya doktor anda akan mengambil sinar-X dan memberitahu anda untuk menelan cecair berasaskan barium.

Kaedah lain yang boleh dilakukan adalah dengan melakukan laringoskopi untuk melihat bahagian belakang kerongkong anda.

Untuk kes yang lebih teruk, doktor biasanya mengesyorkan imbasan CT dan endoskopi untuk melihat sejauh mana kerosakan pada esofagus atau saluran pencernaan anda daripada menelan tulang ikan.

Recent Posts