Psst ... Dikatakan bahawa kelebihan Pasak Bumi menjadikan lelaki bertahan lebih lama di ranjang

Pada masa ini, terdapat banyak ubat, baik kimia dan herba, untuk meningkatkan prestasi dan daya tahan lelaki semasa melakukan hubungan seks. Salah satu ubat herba yang menjanjikan peningkatan stamina dan ereksi yang berpanjangan adalah pasak bumi. Adakah manfaat pasak bumi telah terbukti berkesan secara perubatan untuk menjadikan lelaki tahan lebih lama?

Kenali pasak bumi

Tidak sedikit orang yang percaya bahawa pasak bumi (Eurycoma longifolia) adalah tumbuhan yang kuat untuk meningkatkan stamina lelaki dalam melakukan hubungan seks. Tumbuhan ini tumbuh di Asia Tenggara dan mempunyai nama atau nama lain seperti tongkat ali, longjack, atau ginseng Malaysia.

Ramai yang percaya bahawa tumbuhan ini adalah afrodisiak semula jadi yang kuat. Aphrodisiac itu sendiri adalah makanan atau minuman yang mengandungi bahan-bahan tertentu yang dapat membangkitkan gairah seksual.

Sebagai tambahan kepada kesan gairah seksual, tumbuhan ini juga meningkatkan pengeluaran sperma dan berfungsi sebagai pencetus ereksi. Selain itu, tanaman ini juga dipercayai dapat mencegah ejakulasi dini sehingga anda boleh mengalami ereksi lebih lama.

Betul-betul memberi faedah taruhan bumi menjadikan lelaki “tahan lama”?

Sekiranya memang banyak lelaki percaya bahawa pasak bumi berkesan dalam meningkatkan kualiti seksual dan menjadikannya tahan lebih lama, apakah pandangan perubatan mengenai hal ini?

Meningkatkan perkembangan organ pembiakan lelaki

Pelaporan dari Dadah, pelbagai kajian mengenai Eurycoma longifolia Jack, atau pasak bumi, menunjukkan bahawa manfaat pemberian ekstrak pasak bumi dapat mendorong pertumbuhan dan perkembangan organ prostat dan vesikel mani. Organ-organ ini adalah organ pembiakan lelaki. Dengan perkembangan organ-organ ini, kualiti seksual lelaki juga berkembang sehingga pasak bumi dapat menjadikan lelaki bertahan lebih lama.

Meningkatkan tahap testosteron pada banyak lelaki

Terdapat kajian dalam jurnal Andrologia pada tahun 2012 dengan 76 responden lelaki. Dari sekian banyak responden, hanya 35% dari mereka yang mempunyai tahap testosteron normal. Selebihnya, testosteron mereka menunjukkan bilangan normal. Setelah responden mengambil makanan tambahan pasak bumi selama satu bulan, peratusan orang yang mempunyai kadar testosteron normal meningkat kepada 90%.

Seperti yang anda sudah ketahui, testosteron adalah hormon penting bagi setiap lelaki. Hormon ini berfungsi untuk meningkatkan kemampuan pembiakan ketika anak lelaki telah mengalami akil baligh. Selain itu, testosteron juga meningkatkan perkembangan kekuatan otot pada tulang pada lelaki. Tempoh lelaki semasa hubungan seks akan bertahan lebih lama apabila testosteron meningkat.

Meningkatkan fungsi ereksi, gairah, dan jumlah air mani

Penyelidikan eksperimental yang diterbitkan di NCBI pada tahun 2012 dengan menggunakan 109 responden lelaki berusia antara 30 hingga 55 tahun telah berjaya membuktikan bahawa pasak bumi meningkatkan fungsi ereksi, gairah, dan jumlah sperma.

Penyelidik mengumpulkan peserta kajian kepada 2 kumpulan. Satu kumpulan mengambil 300 miligram ekstrak pasak bumi dan satu lagi mengambil plasebo selama 12 minggu. Placebo adalah bahan yang tidak mengandungi kandungan sehingga biasanya digunakan sebagai alat atau ubat untuk kumpulan perbandingan.

Akibatnya, mereka yang minum pasak bumi dapat meningkatkan fungsi ereksi, gairah seksual sebanyak 14% dan volume air mani sebanyak 18%. Jelas, fungsi ereksi, libido dan jumlah air mani yang lebih kuat pada lelaki, tentu saja, akan meningkatkan lagi kualiti seksual.

Kini anda dapat menemukan pasak bumi sebagai ramuan dalam makanan tambahan lelaki. Bukan hanya itu, suplemen kecergasan juga biasanya mengandungi bahan-bahan lain yang dapat membantu meningkatkan tenaga untuk aktiviti harian tanpa mencetuskan kesan sampingan. Beberapa contoh bahan-bahan ini termasuk L-arginine, ekstrak ginseng, dan pelbagai jenis vitamin yang dapat membantu tubuh kekal bugar.

Sebelum anda mengambil suplemen kecergasan lelaki, jangan lupa untuk selalu membaca peraturan penggunaannya. Adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat, terutama ketika mengalami disfungsi ereksi dan masalah lain yang berkaitan dengan seks.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found