5 Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Pek Ujian •

Adakah anda merancang untuk hamil? Adakah ia telah diuji? Kini anda boleh melakukan ujian kehamilan di rumah dengan mudah menggunakan pek ujian. Namun, gunakan paket ujian dengan betul agar hasilnya lebih tepat. Pek ujian boleh menunjukkan hasil yang salah, biasanya disebabkan oleh anda menggunakan paket ujian yang salah, bukan kesalahan alat. Anda mungkin benar-benar hamil, tetapi paket ujian menunjukkan anda tidak hamil (negatif palsu). Anda tidak mahu mengalami ini, bukan?

Kesalahan yang sering dilakukan semasa menggunakan pek ujian

Sebelum menggunakan pek ujian, anda harus membaca arahan penggunaannya terlebih dahulu, agar hasil yang ditunjukkan tidak salah. Berikut adalah beberapa kesalahan biasa semasa menggunakan pek ujian.

1. Tidak lama lagi untuk melakukan ujian

Melakukan ujian kehamilan dengan pek ujian tidak sewenang-wenangnya, tidak semudah yang anda fikirkan. Satu-satu sebenarnya akan menjadikan keputusan ujian kehamilan anda tidak tepat. Pek ujian akan menunjukkan hasil positif apabila hormon hCG dalam air kencing wanita mencapai tahap tertentu.

Masalahnya, tidak semua wanita yang sudah hamil akan mempunyai tahap hCG yang sama dalam air kencing mereka. Oleh itu, wanita harus menunggu sehingga masa yang tepat untuk menjalani ujian kehamilan di rumah supaya tahap hCG dalam air kencing wanita hamil dapat dibaca oleh paket ujian.

BACA JUGA: Cara Menggunakan Kit Ujian Kehamilan (Pek Ujian) di Rumah

Pada masa ini, terdapat banyak pek ujian yang lebih sensitif dalam mengesan kehadiran hCG dalam air kencing. Beberapa alat sensitif dapat mengesan hCG empat hari sebelum haid anda atau tujuh hari selepas telur disenyawakan oleh sperma (pembuahan). Oleh itu, jika anda mengambil ujian lebih awal dari masa ini, hasil paket ujian mungkin salah.

Walau bagaimanapun, jika anda percaya bahawa anda hamil tetapi ujiannya negatif, anda boleh mengambil ujian itu lagi di lain waktu. Oleh itu, sebelum menggunakan paket ujian, anda harus menunggu beberapa hari sehingga hormon hCG terkumpul di dalam air kencing sehingga dapat dibaca, membaca arahan penggunaan, dan menggunakan alat tersebut mengikut arahan. Pek ujian mempunyai ketepatan keputusan yang cukup tinggi.

2. Terlalu pantas dalam membaca keputusan ujian

Kerana mereka sangat ingin tahu tentang kehamilan, banyak wanita tergesa-gesa ketika menggunakan paket ujian. Sebenarnya, dalam arahan penggunaan biasanya dinyatakan berapa lama menunggu hasilnya keluar. Ini adalah alat yang akan mengambil masa untuk bekerja. Jadi, tunggu sebentar sebelum membuat kesimpulan bagaimana keputusan ujian anda.

Apabila air kencing mengalir dalam paket ujian, tetingkap penunjuk mungkin menunjukkan dua garis sama atau tanda tambah. Namun, jangan tergesa-gesa membuat kesimpulan kerana ini mungkin hanya tanda bahawa alat ini berfungsi. Anda harus menunggu sehingga had waktu untuk membacanya, biasanya dua hingga lima minit tetapi setiap produk boleh berbeza. Baca arahan penggunaan yang terdapat dalam setiap produk.

3. Menunggu terlalu lama untuk membaca keputusan ujian

Membaca ujian terlalu cepat dapat memberikan hasil yang salah, begitu juga jika anda terlalu lama membaca hasil ujian. Mungkin kerana mereka bosan menunggu hasilnya keluar, banyak wanita meninggalkan ujian untuk seketika setelah menggunakannya. Kemudian kembali lagi untuk memeriksa hasilnya tanpa mengetahui berapa banyak masa yang dia tinggalkan. Sebenarnya, terlalu lama menunggu keputusan ujian juga boleh menjadikan keputusan ujian salah.

JUGA BACA: Bilakah Saya Boleh Memulakan Pemeriksaan Kehamilan Dengan Pek Ujian?

Biasanya keputusan ujian akan muncul dalam dua hingga lima minit. Setelah masa ini berlalu, ujian akan tetap berjalan dan dapat mengubah hasil yang betul. Pek ujian mungkin menunjukkan dua garis positif samar-samar, tetapi sebenarnya tidak ada hCG yang dapat dikesan dalam air kencing anda. Sekiranya sudah melewati masa yang sepatutnya untuk membaca hasilnya, anda tidak boleh menggunakan alat ini lagi. Anda boleh melakukan ujian sekali lagi dengan alat baru.

Sekali lagi, semasa melakukan ujian, anda harus terlebih dahulu membaca arahan penggunaannya. Tunggu keputusan ujian mengikut arahan, kemudian anda menyimpulkan hasilnya. Sekiranya perlu, gunakan alat untuk mengukur masa ketika anda harus membaca hasil ujian, menggunakan jam randik sebagai contoh.

4. Anda tidak memeriksa lebih lanjut mengenai kehamilan anda, terutamanya jika keputusan ujiannya negatif

Sekiranya paket ujian itu negatif, tetapi anda belum mula haid seminggu kemudian dan anda mengesyaki bahawa anda hamil, anda mungkin perlu menjalani ujian berulang. Anda mungkin benar-benar hamil, tetapi paket ujian menunjukkan hasil negatif kerana hormon hCG dalam air kencing anda tidak dapat dibaca oleh alat ini.

Oleh itu, anda mungkin perlu melakukan ujian berkali-kali untuk memastikan keputusan ujian anda betul atau tidak. Ramai wanita yang mendapat keputusan negatif pada ujian pertama, kemudian mendapat keputusan positif pada ujian kedua dan ketiga.

5. Tidak melakukan ujian pada waktu pagi

Anda juga harus memperhatikan masa dalam menggunakan paket ujian. Kepekatan air kencing anda mempengaruhi keputusan ujian, sementara kepekatan air kencing anda boleh berubah sepanjang hari. Sebaiknya lakukan ujian kehamilan dengan pek ujian pada waktu pagi ketika anda kencing untuk pertama kalinya. Kerana air kencing pada waktu pagi adalah air kencing yang mempunyai kepekatan yang paling pekat dan mengandungi hCG yang lebih tinggi daripada waktu lain.

Kepekatan air kencing anda boleh berubah sepanjang hari kerana apa yang anda makan boleh mempengaruhi kepekatan air kencing. Menjalankan ujian apabila kepekatan air kencing anda cair (terlalu cair) boleh menjadikan hormon hCG, yang sebenarnya terdapat dalam air kencing, lebih sukar dibaca. Akhirnya, anda mendapat hasil yang berat sebelah atau tidak betul.

JUGA BACA: 5 Kesalahan Umum Semasa Mencuba Mengandung

Apakah cara yang betul untuk menggunakan pek ujian di rumah?

Terdapat banyak pek ujian yang menawarkan tahap kepekaan yang berbeza, beberapa pek ujian dapat mengesan tahap hCG serendah 15 ml / u. Secara umum, semasa menggunakan pek ujian yang harus anda lakukan ialah:

  • Baca arahan penggunaan sebelum melakukan ujian dan pastikan paket ujian anda belum habis.
  • Kumpulkan air kencing di dalam bekas kecil dan celupkan pek ujian ke dalamnya. Sebagai alternatif, ada juga produk yang digunakan dengan menahan paket ujian di bawah aliran air kencing (semasa anda membuang air kecil).
  • Sebaiknya gunakan pek ujian ketika anda kencing untuk pertama kalinya pada waktu pagi. Ini akan memberikan hasil yang lebih tepat.
  • Tunggu keputusan ujian selama beberapa minit, mengikut arahan penggunaan.
  • Jangan hanya melakukan ujian sekali, anda perlu menguji lebih dari sekali untuk memastikan hasilnya betul.
  • Sebilangan besar pek ujian bagus digunakan kira-kira 1-2 minggu selepas haid.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found