Kompres Sejuk atau Hangat untuk Menurunkan Demam?

Demam adalah gejala pelbagai penyakit yang sangat biasa. Sebenarnya, hampir semua orang pernah mengalami demam. Gejala ini juga telah diketahui sejak berabad-abad yang lalu. Oleh itu, jangan terkejut jika menangani demam telah menjadi tradisi yang diturunkan dari generasi ke generasi. Mungkin salah satu cara untuk mengurangkan demam yang biasanya dilakukan oleh keluarga anda adalah dengan meletakkan kompres di dahi. Tetapi, mana yang lebih baik? Kompres sejuk atau suam?

Kompres sejuk lebih kerap digunakan oleh banyak orang untuk merawat demam tinggi. Diharapkan suhu sejuk kompres dapat menyerap haba dari badan sehingga demam turun dengan lebih cepat. Namun, tahukah anda bahawa kompres sejuk sebenarnya dapat memperburuk demam anda? Ingat, anda perlu berhati-hati dalam menangani demam. Pengendalian yang tidak betul boleh membawa maut. Oleh itu, penting bagi anda untuk mendengar dengan teliti maklumat mengenai kompres demam di bawah.

Mengapa badan mengalami demam?

Demam dicirikan oleh peningkatan suhu badan, menggigil atau berpeluh, kelemahan, sakit kepala, dan sakit otot. Pada bayi dan kanak-kanak, demam biasanya muncul ketika suhu badan melebihi 37 darjah Celsius. Sementara itu, orang dewasa akan mengalami demam apabila suhu badan mencapai sekitar 38 hingga 39 darjah Celsius.

Anda akan demam jika anda mempunyai jangkitan di dalam badan anda yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Biasanya virus dan bakteria akan membiak dengan cepat di dalam badan pada suhu 37 darjah celcius. Untuk mempertahankan diri dan mencegah pembiakan virus dan bakteria ini, suhu badan akan meningkat. Jadi, demam adalah tanda bahawa tubuh melawan jangkitan.

Umumnya, penyakit yang menyebabkan demam adalah selesema, sakit tekak, sinusitis, radang paru-paru, tuberkulosis, dan jangkitan saluran kencing. Beberapa penyakit berbahaya lain yang boleh menyebabkan demam adalah demam denggi, malaria, radang selaput otak (meningitis), dan HIV. Demam juga boleh muncul ketika anak itu diimunisasi atau giginya akan tumbuh. Oleh itu, jika anda atau anak anda demam, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui sumber penyakitnya agar dapat diubati dengan baik.

Sekiranya kompres sejuk atau hangat?

Hati-hati jika anda ingin memberikan kompres pengurangan demam. Biasanya jika anda atau anak anda demam, anda akan dimampatkan dengan ketulan ais yang dibalut dengan kain atau dengan kain yang telah dicelupkan ke dalam air sejuk. Nampaknya, cara tradisional ini adalah cara yang salah untuk mengurangkan demam. Doktor dan pekerja kesihatan di seluruh dunia tidak mengesyorkan agar anda memberikan kompres sejuk kepada orang yang mengalami demam. Kompres sejuk biasanya berfungsi untuk melegakan sakit otot, bukan untuk mengurangkan demam.

Apabila anda demam, badan anda menjadi panas kerana itu adalah reaksi semula jadi yang diperlukan oleh badan anda untuk mempertahankan diri. Sekiranya anda menggunakan kompres sejuk, badan anda akan menafsirkannya sebagai ancaman kepada proses memerangi jangkitan. Kesannya, badan akan meningkat suhunya dan demam akan bertambah teruk. Selain itu, kompres sejuk juga berisiko menurunkan suhu badan secara tiba-tiba. Ini akan mencetuskan badan menggigil. Oleh itu, anda harus mengelakkan kompres sejuk ketika anda demam, terutamanya demam sejuk.

Sekiranya demam cukup tinggi dan anda menghadapi masalah tidur atau merasa sangat tidak selesa, anda harus membantu dengan kompres hangat. Namun, pastikan suhu tidak terlalu panas. Kain yang dibasahi dengan air suam cukup untuk membantu mengawal demam. Kompres panas memicu pengeluaran peluh sehingga suhu badan secara semula jadi menurun dari dalam. Di samping itu, kompres hangat dapat membantu meningkatkan aliran darah dan menjadikan anda lebih selesa.

Cara lain untuk mengurangkan demam

Perlu diingat bahawa kompres sejuk atau hangat bukanlah kaedah yang disyorkan oleh doktor untuk menurunkan demam. Kompres hanya akan membantu anda merasa lebih selesa apabila demam melanda. Cara terbaik untuk mengurangkan demam adalah dengan merawat penyakit yang menyebabkan demam. Jadi, anda harus selalu berjumpa doktor sekiranya anda atau anak anda demam. Selepas itu, ikuti nasihat doktor dan ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor anda.

Beberapa muslihat lain untuk membantu anda merasa lebih baik ketika anda demam termasuk minum banyak air, menjaga suhu bilik tidak terlalu panas atau sejuk, dan makan secukupnya. Jangan memakai pakaian atau selimut yang terlalu tebal. Pakai hanya satu lapisan pakaian yang nipis dan dapat menyerap peluh. Sekiranya anda menutupi kain tebal, panas badan akan terperangkap di dalam sehingga demam tidak akan reda.

BACA JUGA:

  • Bilakah Compress Panas, Bilakah Compress Sejuk?
  • Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Langkah Anak (Kejang Demam)
  • Kanak-kanak yang demam dengan ruam merah, berhati-hati dengan penyakit Kawasaki

Recent Posts