Latihan Lantai yang Mudah dan Berguna untuk Pemula

Gimnastik atau gimnastik adalah sukan yang umumnya diperkenalkan sejak sekolah rendah. Sekolah rendah dan sekolah menengah merangkumi beberapa gerakan gimnastik ini sebagai ujian untuk subjek sukan. Dengan hanya memerlukan tikar dan dinding, anda boleh melakukan latihan lantai. Apakah faedah senaman lantai?

Apakah senaman lantai?

Gimnastik lantai pada dasarnya memerlukan banyak kekuatan, keseimbangan, koordinasi, ketangkasan, dan kesedaran tubuh untuk melakukan pelbagai pergerakan yang berisiko mengalami kecederaan untuk mengelakkan kecederaan. Berikut adalah latihan untuk pemula:

1. Tolak ke atas

Pergerakan gimnastik ini memerlukan kekuatan badan atas, seperti dada, bahu dan lengan. Inilah caranya:

 • Letakkan badan anda di atas tikar. Badan atau muka menghadap tikar.
 • Letakkan telapak tangan anda di atas tikar dengan tangan anda lurus. Jarak antara tangan kanan dan kiri berada di bawah bahu.
 • Letakkan hujung jari kaki anda di atas tikar. Dari belakang hingga kaki kedudukan badan hendaklah lurus. Pegang otot perut anda sebelum memulakan push-up.
 • Kemudian bengkokkan siku dan turunkan dada ke arah tikar. Pastikan otot perut anda kencang semasa anda jatuh ke atas tikar.
 • Turunkan dada sehingga hampir menyentuh tikar, sebelum menyentuhnya, menolak siku ke belakang terus dari tikar.
 • Untuk pemula, lakukan gerakan ini selama tiga set, masing-masing 1 set 5 pengulangan.

2. Sikap lilin di dinding

Ini adalah pose di mana anda berada dalam posisi terbalik semasa mengangkat pinggul anda. Inilah caranya:

 • Posisikan badan 2 hingga 3 inci dari dinding biasa tanpa hiasan
 • Berbaring di atas tikar dan perlahan-lahan angkat kaki anda untuk bersandar di dinding
 • Pegang pinggul selama 30 saat.
 • Turunkan kaki, luruskan badan anda dan ulangi kedudukan lilin ke atas

3. Gulung depan

Gulungan depan, alias jungkir balik, adalah salah satu latihan lantai yang mudah. Sediakan tilam yang pakaiannya cukup lembut dan selesa. Inilah caranya:

 • Letakkan badan anda mencangkung di hujung tikar
 • Kedua-dua tapak tangan terbuka sambil diletakkan di sebelah telinga.
 • Perlahan-lahan tolak badan anda ke hadapan
 • Bengkokkan kepala ke dalam, jangan luruskan kepala kerana boleh menyebabkan kecederaan pada leher
 • Buat diri anda ke depan dengan perlahan
 • Setelah selesai, berdiri tegak dengan lengan terus ke sisi anda, itulah sikap yang anda ambil ketika setiap latihan selesai.

Apakah faedah senaman lantai?

1. Meningkatkan kelenturan badan

Senaman lantai secara amnya berguna untuk meningkatkan kelenturan badan anda. Sekiranya badan fleksibel dan mudah bergerak mengikuti pergerakan gimnastik, badan juga jauh dari risiko kecederaan.

Mempelajari pergerakan gimnastik dengan betul dan berlatih secara teratur menjadikan badan anda lebih lentur dan fleksibel sehingga anda dapat mengelakkan risiko kecederaan, kesakitan, atau mudah keletihan.

2. Mencegah risiko penyakit tertentu

Latihan di lantai membakar kalori dan menjaga kesihatan jantung dan paru-paru anda. Menjaga badan anda sihat dan cergas dengan bersenam dapat membantu mengurangkan risiko anda menghidap penyakit serius seperti asma, barah, obesiti, penyakit jantung. dan diabetes.

Gimnastik juga secara tidak langsung membantu anda mengamalkan gaya hidup sihat. Kerana untuk mendapatkan manfaat senaman yang maksimum, anda mesti mengimbangkannya dengan pengambilan makanan berkhasiat secara berkala.

3. Tulang yang kuat dan sihat

Gimnastik melatih kekuatan otot inti badan untuk menahan berat badan anda sendiri. Latihan kekuatan seperti ini bagus untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah senaman lantai untuk kekuatan tulang, anda harus mula bersenam secara teratur sejak usia dini.

Pada masa remaja, kepadatan tulang seseorang sedang dibina dengan kapasiti maksimum. Membina tulang yang kuat dan sihat sejak usia muda dapat membantu mengurangkan risiko anda menghidap osteoporosis di kemudian hari.

5. Membantu meningkatkan kekuatan otot

Pergerakan gimnastik lantai melibatkan hampir semua otot badan. Bermula dari kaki dan lengan ketika anda melakukan push-up atau sit-up, otot dada dan tulang belakang ketika anda melakukan roll depan, dan otot inti dan otot peha ketika anda memegang posisi lilin, kayak, atau pegangan tangan.

Pelbagai pergerakan gimnastik ini juga membantu melatih otot-otot punggung dan betis selagi anda menahan berat badan anda dalam satu posisi untuk jangka masa yang lama.

4. Keperluan senaman yang mencukupi setiap hari

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar kanak-kanak melakukan senaman atau aktiviti fizikal selama 60 minit setiap hari. Manakala orang dewasa atau mereka yang berumur 18 tahun ke atas harus bersenam selama 30 minit sehari, dan sebanyak 5 hari seminggu.

Sekiranya anda tidak suka berpeluh dan lebih suka menghabiskan masa di rumah sahaja, rutin bersantai di lantai boleh menjadi alternatif yang baik untuk memenuhi keperluan aktiviti fizikal harian anda.

Faedah senaman lantai untuk kanak-kanak

Bukan sahaja orang dewasa dapat semua faedah di atas, kanak-kanak juga. Menariknya, terdapat beberapa faedah lain yang dapat diperoleh oleh anak-anak sekiranya mereka rajin mengikuti latihan lantai di sekolah. Ada apa-apa?

Belajar bersosial dari usia dini

Secara amnya, senaman dilakukan secara berkumpulan dengan rakan sebaya. Mengikuti kelas gimnastik secara berkala dapat memberi peluang kepada anak-anak untuk berkomunikasi dengan orang usia mereka, bekerja dalam pasukan, dan bahkan berlatih cara bercakap dengan orang dewasa (jurulatih gimnastik).

Menurut Gymnastics Academy of Boston, gimnastik juga memberi peluang kepada anak-anak untuk belajar mengenai kemahiran sosial seperti mendengar, mengikuti arahan, memahami makna bergilir atau bergilir, berlatih untuk mengetahui kapan harus diam atau aktif, dan belajar menghormati yang lain. Anak-anak juga boleh bersenang-senang, bertemu rakan baru, dan belajar berdikari semasa melakukan latihan lantai.

Kanak-kanak belajar komitmen dan disiplin

Pergerakan gimnastik memerlukan tumpuan dan komitmen yang tinggi untuk berjaya. Tidak jarang, dalam pelajaran gimnastik, kanak-kanak harus melatih tumpuan dan bekerja keras untuk mendapatkan pergerakan yang betul.

Peraturan dan kod tingkah laku dalam gimnastik membantu kanak-kanak mempelajari pentingnya peraturan untuk keselamatan, dan mengajar menghormati orang lain.

Recent Posts