Bolehkah saya menggunakan CTM sebagai pil tidur? •

CTM atau chlorpheniramine maleate adalah ubat untuk merawat gejala alergi. Walau bagaimanapun, baru-baru ini CTM juga digunakan sebagai pil tidur oleh banyak orang. Kesan sampingan CTM yang boleh menyebabkan rasa mengantuk membuat orang yang mengalami masalah tidur berfikir bahawa mereka boleh menggunakan ubat ini untuk membantu tidur. Maksudnya, penggunaan ubat ini untuk tidur tidak seperti yang sepatutnya. Lalu, adakah selamat menggunakan CTM sebagai pil tidur?

Apa itu CTM?

CTM adalah salah satu ubat yang boleh digunakan untuk merawat reaksi alergi, termasuk anafilaksis. Selain itu, ubat CTM juga dapat digunakan untuk mengobati selsema, rinitis, atau alergi yang berkaitan dengan saluran pernafasan yang lain. Ubat ini adalah ubat yang mengandungi antihistamin, sehingga dapat menghentikan kerja histamin dalam tubuh yang dapat menyebabkan reaksi alergi.

Adakah CTM termasuk pil tidur?

CTM bukan pil tidur. Walaupun kesan sampingan CTM adalah mengantuk setelah mengambilnya, CTM tidak sesuai digunakan sebagai pil tidur. Penggunaan CTM untuk pil tidur adalah salah satu penyalahgunaan dadah.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, mungkin salah gaya hidup anda. Contohnya, minum kopi beberapa jam sebelum tidur menjadikan anda tidak dapat tidur atau waktu tidur anda lebih lewat daripada waktu tidur anda yang biasa.

Jadi, jangan tergesa-gesa untuk minum ubat ketika anda mengalami gangguan tidur. Sekiranya anda mengalami masalah tidur yang sering berlaku dan mengganggu kehidupan seharian, anda harus berjumpa dengan masalah tidur anda dengan doktor anda. Doktor akan menetapkan pil tidur yang sesuai dengan keperluan anda.

Apakah kesan sampingan CTM sebagai pil tidur?

Walaupun kebanyakan pil tidur juga mengandungi antihistamin (seperti yang terdapat di CTM), penggunaan CTM sebagai pil tidur masih tidak sesuai. Lagipun, semakin lama anda menggunakan CTM sebagai pil tidur, semakin kecil kemungkinan CTM akan membuat anda mengantuk.

Kenapa? Kerana toleransi badan anda terhadap kesan penenang (menenangkan dan membuat anda mengantuk) antihistamin dapat berkembang dengan cepat. Akibatnya, anda mungkin mengambil lebih banyak dos CTM untuk membuat anda mengantuk. Sudah tentu, ini tidak baik dan boleh menyebabkan kesan sampingan untuk kesihatan.

Dos dalam satu dos CTM untuk orang dewasa ialah 4 mg / hari. Sementara itu, had penggunaan CTM dalam sehari adalah maksimum 24 mg / hari. Sekiranya anda mengambil CTM lebih daripada dos yang disyorkan, kesan sampingan mungkin berlaku.

Beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh penggunaan CTM adalah:

 • Pening
 • Mulut, hidung dan tekak kering
 • Sembelit
 • Penglihatan kabur
 • Denyutan jantung lebih cepat dan tidak teratur
 • Rasa gementar atau gelisah
 • Perubahan emosi
 • Gegaran atau sawan
 • Badan mudah lebam atau berdarah
 • Susah bernafas
 • Kurang kencing atau tidak sama sekali

Sekiranya anda merasakan kesan sampingan ini, anda harus berhenti menggunakan CTM dan segera berjumpa doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found