The Clitoris and the G-Spot Perempuan: Bagaimana untuk membezakannya?

Tidak seperti lelaki, jalan menuju orgasme wanita tidak semudah membalikkan tapak tangan. Sebilangan wanita boleh klimaks dengan penembusan vagina, aka rangsangan G-spot. Orang lain hanya dapat mencapai orgasme melalui rangsangan klitoris. Tetapi apa perbezaan antara klitoris dan G-spot?

Mengenai kelentit

Apa itu kelentit?

Klitoris secara fizikal sama dengan kepala zakar lelaki. Tetapi ia adalah satu-satunya organ dalam tubuh manusia yang hanya dikhaskan untuk rangsangan fizikal. Walaupun terdapat banyak lokasi di kedua-dua badan lelaki dan wanita yang berfungsi sebagai titik gairah, seperti zakar atau puting, organ ini juga berfungsi untuk tujuan manusia lain, seperti pembiakan. Sementara itu, klitoris tidak mempunyai fungsi pembiakan selain memberi kesenangan kepada wanita.

Bahagian luar klitoris mengandungi kira-kira 8.000 serat saraf deria. Inilah sebabnya mengapa klitoris tidak hanya dinobatkan sebagai bahagian tubuh wanita yang paling sensitif, tetapi juga jauh lebih sensitif daripada zakar, yang hanya menempatkan sekitar 4 ribu saraf.

Di mana kelentit?

Klitoris adalah organ seperti butang kecil yang membengkak ketika dirangsang. Ia terletak di bahagian atas vulva (di luar alat kelamin), tepat di atas uretra (saluran kencing) dan bukaan faraj, dilindungi di bawah penutup kelentit.

Lokasi klitoris (sumber: Mayo Clinic)

Tidak banyak orang yang tahu bahawa kelentit bukan sekadar bonjolan merah jambu kecil. Klitoris yang kelihatan hanyalah hujung struktur bercabang yang membentuk Y terbalik.

Anatomi klitoris (sumber: Mic)

Klitoris yang tersembunyi di dalam badan terdiri daripada dua corpora cavernosa (tisu ereksi yang membentuk sepasang tiub spongy), yang juga membentuk dua pasang crura (kaki) yang bercabang hingga sembilan sentimeter panjangnya.

Bagaimana kelentit berfungsi?

Organ seks, zakar dan vagina, terbentuk dari sel embrio yang sama, dan kedua-duanya mempunyai cara kerja yang serupa kerana mereka terhubung ke sistem saraf yang sama. Sebenarnya, bahagian luar klitoris, butang kecil yang dapat anda lihat dengan mata kasar, boleh disamakan dengan kepala zakar - juga dikenali sebagai kelenjar dari segi perubatan.

Perbandingan anatomi zakar (kiri) dan klitoris (kanan) (sumber: Mic)

Cara kerjanya ketika terangsang mirip dengan zakar ketika ereksi. Aliran darah dari jantung akan mengisi dua korpora cavernosa untuk mengembang, menjadikan klitoris dapat membesar. Selepas orgasme, ketegangan perlahan hilang dan klitoris menyusut kembali ke ukuran normal.

Bagaimana cara merangsang kelentit untuk mencapai orgasme?

Banyak teori yang beredar mengenai kaedah terbaik untuk merangsang orgasme melalui klitoris: rangsangan manual, oral, atau tidak langsung melalui penembusan vagina. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa panduan asas untuk memulakan anda:

  • Gunakan tekanan ringan dan perlahan. Kawasan ini sangat sensitif, dan pengalaman orgasme akan dimaksimumkan jika dibina dari awal yang perlahan, tetapi semakin sengit.
  • Rangsang juga kawasan di sekitar klitoris. Kepala klitoris mempunyai lebih dari lima ribu saraf, tetapi serat ini juga memancar ke kawasan sekitarnya. Rangsangan langsung boleh terasa luar biasa dan tidak selesa bagi sesetengah wanita. Jadi, pelbagai manuver adalah kuncinya.
  • Tetapkan kelajuan. Tekanan atau pergerakan tangan yang berterusan tetapi berterusan akan jauh lebih berjaya dalam menghasilkan orgasme daripada sentuhan rawak yang tidak konsisten.

Mengenai G-spot

Apa itu G-spot?

Titik G dikatakan sebagai ikatan ujung saraf berukuran walnut di dalam vagina yang apabila dirangsang, seperti klitoris, dapat membuat anda orgasme lebih cepat dan kuat daripada sekedar seks penetrasi biasa. Orgasme G-spot kadang-kadang mengakibatkan ejakulasi. Ini bermakna sebilangan wanita boleh mengeluarkan cecair (bukan air kencing) di luar kawasan berhampiran uretra semasa orgasme.

Di mana G-spot?

Keberadaan G-spot boleh dikatakan kontroversial kerana tidak ada kesepakatan tentang bentuk dan lokasi G-spot ini. Sebilangan wanita melaporkan mengalami orgasme melalui rangsangan G-spot sementara yang lain tidak merasakan apa-apa. Tetapi jangan risau, tidak ada yang salah dengan kedua-duanya. Apa yang berfungsi dengan baik bagi sesetengah wanita mungkin tidak begitu berkesan untuk yang lain.

Lokasi anggaran lokasi-G (sumber: Makluman Sains)

Menurut mereka yang pro tentang keberadaan G-spot, lokasi kawasan sensual ini terletak di dalam faraj, di belakang dinding depan vagina (ke arah pusar) kira-kira separuh antara bukaan vagina dan serviks. Titik G terasa kasar, tidak rata, seperti spons yang boleh disentuh dan boleh mengembang.

Kerumitan dalam mencari G-spot adalah seperti mencari harta karun. Semasa memasukkan jari ke dalam faraj, bayangkan pintu masuk vagina seperti jam di dinding. Dengan jari lurus ke depan, ke arah pelvis, adalah arah pukul 12 dan menekan ke bawah dubur adalah arah pukul 6. Sebilangan besar G-spot wanita adalah pada pukul 12, kira-kira 2-5 cm dari pintu masuk faraj.

Bagaimana cara merangsang G-spot untuk mencapai orgasme?

Jari wanita kadangkala terlalu kecil atau pendek untuk dijangkau sehingga mainan seks atau jari pasangan mungkin lebih mudah untuk membantu membawa anda ke orgasme. Semasa melancap, daripada berbaring, mungkin lebih mudah untuk mencapai orgasme melalui titik G jika anda berjongkok dan mencapai. Tetapi pastikan anda teruja terlebih dahulu.

Semasa hubungan seks menembusi, lelaki dapat meletakkan sudut zakarnya untuk menggosok G-spot wanita dengan manuver masuk dan keluar yang biasa. Walau bagaimanapun, kedudukan dari belakang, aka gaya doggy, adalah kedudukan yang paling disyorkan untuk membawa orgasme melalui rangsangan G-spot. Kuncinya, minta wanita itu bersandar di sikunya untuk memberi lelaki itu sudut yang lebih menjanjikan.

Recent Posts