Struktur dan Fungsi Tulang Lengan Atas •

Menggerakkan tangan dengan bebas tidak hanya bergantung pada tulang lengan bawah. Tulang lengan atas yang sihat dan kuat juga mempunyai peranan penting agar anda bebas menggunakan dan menggerakkan lengan anda untuk melakukan aktiviti. Jadi, apakah struktur dan fungsi tulang lengan atas? Lalu, apakah masalah kesihatan tulang yang mungkin terjadi di kawasan ini? Lihat penjelasan berikut, ya.

Struktur dan fungsi tulang lengan atas

Anda boleh memanggil tulang lengan atas sebagai tulang humerus. Tulang terpanjang di lengan manusia dikelaskan sebagai tulang panjang, seperti tulang ulna di lengan bawah dan tulang femur yang terletak di paha. Berikut adalah fungsi dan bahagian tulang lengan atas.

1. Proksimal

Proksimal adalah bahagian paling atas tulang lengan atas. Bahagian ini terdiri daripada leher anatomi, leher cirurgicum, tuberosity utama, tuberosity minor, dan intertuberisity.

Bahagian paling atas dari proksimal adalah kepala tulang humerus. Kepala humerus berada di tengah, sehingga dapat menghadap ke atas dan ke bawah. Ia dipisahkan dari tuberositi yang lebih besar dan lebih kecil oleh leher anatomi. Bahagian kepala ini bersatu dengan bilah bahu di bahu untuk membentuk sendi bahu.

Kemudian, di sana utama tuberositi terletak di sisi tulang lengan atas. Ia mempunyai permukaan anterior (atas) dan posterior (bawah). Tuberositi yang lebih besar bertindak sebagai penghubung antara ketiga-tiga otot manset pemutar, iaitu otot minor supraspinatus, infraspinatus, dan teres.

Sementara itu, tuberositi kecil yang berukuran lebih kecil hanya mempunyai permukaan anterior. Fungsi tulang lengan atas ini adalah untuk menghubungkan otot manset pemutar , iaitu subscapularis. Ada juga keseragaman, bahagian yang memisahkan dua tuberositi.

Seterusnya, ada leher cirurgicum terletak di bahagian bawah humerus. Leher cirurgicum memanjang dari jarak tuberositi ke badan humeral. Pada bahagian ini, saraf axillary dan arteri circumflex terletak pada tulang. Selain itu, leher cirurgicum adalah bahagian humerus yang sering mengalami patah tulang.

2. Batang humeral

Anda boleh memanggil bahagian tengah tulang lengan atas ini sebagai batang humeral atau batang. Poros humerus adalah bahagian tulang lengan atas yang berfungsi sebagai tempat melekatkan pelbagai otot. Sekiranya anda melihatnya secara melintang, batang humeral akan kelihatan melingkar dari dekat dan rata dari jarak jauh.

Bahagian sisi batang humeral mempunyai permukaan kasar. Pada sisi kasar ini, otot deltoid melekat, jadi anda boleh memanggilnya tuberositi deltoid. Sementara itu, jurang jejari adalah bahagian batang humeral yang bergerak secara menyerong di bawah permukaan belakang humerus, selari dengan tuberositi deltoid.

Kemudian, terdapat saraf radial dan arteri brachial dalam yang terletak di celah. Berikut adalah beberapa otot yang melekat pada batang humeral:

  • Di permukaan atas: otot coracobrachialis, deltoid, brachialis, brachioradialis.
  • Di permukaan bawah: kepala trisep medial dan lateral.

3. Distal

Bahagian tulang lengan atas seterusnya adalah distal. Ini adalah bahagian terendah tulang humerus yang paling dekat dengan siku anda. Sempadan antara sisi tengah dan distal humerus membentuk supraepicondylar. Tepat di sebelahnya, terdapat unjuran tulang ekstrasapsular, yaitu epikondil lateral dan medial.

Kedua-dua epikondil ini dapat dirasakan ketika anda merasakan siku anda. Bahagian tulang lengan atas ini berfungsi sebagai titik pengikat otot-otot di lengan bawah, pergelangan tangan, dan tangan. Saraf ulnar biasanya melewati celah di bahagian bawah epikondilus medial.

Kemudian, di sana trochlea yang terletak di tengah humerus distal, tetapi meluas ke permukaan tulang yang lebih rendah. Fungsi bahagian tulang lengan atas ini adalah bersatu dengan tulang ulna di lengan bawah. Nah, bahagian tulang lengan atas ini bersebelahan dengan kapitulum.

Capitulum adalah bahagian tulang lengan atas yang mempunyai fungsi untuk berinteraksi dengan tulang jari-jari di lengan bawah. Kemudian ada fossa, bahagian humerus distal yang memegang atau memegang tulang lengan bawah bersama ketika sendi siku bergerak.

Masalah kesihatan yang mengganggu fungsi tulang lengan atas

Tangan adalah salah satu bahagian badan yang paling kerap anda gunakan untuk melakukan pelbagai aktiviti. Tidak hairanlah bahagian tubuh ini, termasuk tulang lengan atas, terdedah kepada pelbagai gangguan fungsi. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mungkin berlaku pada tulang lengan atas.

1. Barah tulang

Kanser tulang adalah salah satu masalah kesihatan yang boleh mengganggu fungsi tulang lengan atas. Sebabnya, barah ini lebih kerap terjadi pada tulang berbentuk panjang, seperti tulang femur dan lengan atas.

Sakit tulang biasanya merupakan tanda bahawa anda perlu menyedari barah tulang. Bukan hanya itu, rasa sakit juga muncul bersama dengan tulang yang terasa sedikit lebih lembut. Lama kelamaan, keadaan ini akan bertambah buruk dan kekerapan berlakunya kesakitan akan lebih kerap.

Ini boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam kerana kesakitan yang sering muncul. Malangnya, banyak orang sering melakukan kesalahan dengan masalah kesihatan ini yang boleh mengganggu fungsi tulang lengan atas sebagai artritis.

Artritis

2. Tulang patah

Fraktur juga boleh berlaku pada tulang lengan atas. Keadaan yang boleh mengganggu fungsi tulang lengan atas terbahagi kepada dua jenis, iaitu patah proksimal dan patah batang humerus.

Fraktur proksimal berlaku di bahagian atas tulang humerus yang berdekatan dengan sendi bahu. Sementara itu, patah batang humeral berlaku di bahagian tengah tulang atas.

Menurut Johns Hopkins Medicine, patah lengan atas ini berlaku kerana kecederaan, jatuh di bahagian belakang, atau kemalangan di kenderaan bermotor. Keadaan ini biasanya mempunyai gejala berikut.

  • Menyakitkan
  • Bengkak
  • Tidak dapat menggerakkan bahu
  • Berdarah
  • Fungsi lengan atas menurun sekiranya berlaku kecederaan saraf

3. Penyakit tulang Paget

Penyakit ini mungkin tidak secara langsung menyerang tulang-tulang lengan atas, tetapi keadaan ini boleh mengganggu fungsi tulang-tulang ini. Penyakit tulang Paget adalah penyakit yang mengganggu proses kitar semula tisu tulang di dalam badan, menyebabkan tulang menjadi rapuh dan cacat.

Salah satu bahagian badan yang mungkin mengalami penyakit tulang Paget adalah tulang belakang. Pada masa itu, tulang boleh menekan saraf di kawasan itu.

Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit dan mati rasa di lengan anda. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin sukar menggerakkan tulang lengan atas.

4. Kehelan

Dislokasi adalah kecederaan sendi yang memaksa hujung tulang keluar dari kedudukan asalnya. Biasanya, ini berlaku kerana jatuh atau cedera semasa bersenam. Dislokasi boleh berlaku pada sendi pergelangan kaki, lutut, bahu, punggung, siku, dan rahang.

Sekiranya keadaan ini berlaku pada sendi bahu atau siku, kemungkinan dislokasi mengganggu fungsi tulang lengan atas. Sebabnya, bahagian proksimal tulang ini melekat pada sendi bahu, sementara bahagian distal dilekatkan pada sendi siku.

Dislokasi adalah keadaan kecemasan dan mesti dirawat dengan segera. Rawatan untuk kehelan bergantung pada jenis sendi yang terjejas serta tahap keparahan keadaan. Fungsi sendi dan tulang yang terjejas dapat kembali normal jika keadaan berjaya diselesaikan.

Recent Posts